ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για περισσότερο σίδηρο αν δεν τρως κρέας

iStock

Ο σίδηρος εμφανίζεται με 2 μορφές, ως αιμικός ή μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, ενώ ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται τόσο σε ζωικά, όσο και σε φυτικά προϊόντα. Προκειμένου να καλύψεις λοιπόν τις ανάγκες σου ακόμα κι αν δεν τρως κρέας, παρακάτω σου παρουσιάζουμε τον τρόπο. Spoiler alert: Αρκεί μόνο μία κουταλιά.

Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, η μελάσα περιέχει άφθονο σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Στην πραγματικότητα, η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο από τα αυγά, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επιπλέον, παρέχει 18 αμινοξέα. Συγκεκριμένα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (15 mL) μελάσας παρέχει:

  • Θερμίδες: 60
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΠ)
  • Ασβέστιο: 10% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 9% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β6: 8% της ΣΗΠ

Μελάσα: Μια εξαιρετική πηγή σιδήρου για σένα που δεν τρως κρέας

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για περισσότερο σίδηρο Pexels

Η μελάσα είναι μια φυτική τροφή που είναι πλούσια σε σίδηρο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, μια κατάσταση που προκαλείται από την κακή απορρόφηση ή την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Το συγκεκριμένο μέταλλο, αποτρέπει αιματολογικά προβλήματα, αυξάνει τον αιματοκρίτη και τη φερριτίνη, ενώ λόγω της φυτικής και όχι χημικής του προέλευσης, δεν επιβαρύνει καθόλου το συκώτι και τα νεφρά.

Επιπλέον, αν και η μελάσα είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου, τον οποίο το σώμα συνήθως δεν απορροφά τόσο καλά όσο το σίδηρο από το κρέας, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι περίπου 85%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Η βιοδιαθεσιμότητα ενός θρεπτικού συστατικού αντιπροσωπεύει το ποσοστό που μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, έχοντας ενεργό αποτέλεσμα. Η μελάσα έτσι, συνιστάται συχνά μαζί με άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα προϊόντα σόγιας και τα όσπρια.

Μια κουταλιά πλούσια και σε αντιοξειδωτικά

Η μελάσα είναι επίσης πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες, είναι μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. Με τη σειρά της, η παρουσία πάρα πολλών ελεύθερων ριζών, μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και σε πολλές σχετικές ασθένειες.

Η μελάσα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες. Η έρευνα συσχετίζει τις πολυφαινόλες με την πρόληψη, την καθυστέρηση ή τη μείωση των επιπτώσεων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

Η μελάσα μπορεί να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο της μελάσας όμως, πέρα από την υγεία του σώματος μπορεί να είναι ιδανική και για την υγεία των μαλλιών σου.

Η τριχόπτωση συχνά συνδέεται με ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή σε γυναίκες με τριχόπτωση.

Επιπλέον, η έλλειψη του συγκεκριμένου μοντέλου μπορεί να παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών κατά την παιδική ηλικία και την πρώιμη, ενήλικη ζωή. Έτσι, λίγη έξτρα μελάσα στην καθημερινή σου διατροφή, μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών.