ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που έχεις περίοδο 2 φορές το μήνα

Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Είχες περίοδο νωρίτερα αυτό το μήνα και τώρα φαίνεται ότι ήρθε ξανά. Είναι φυσιολογικό αυτό; Συχνά αυτό που φαίνεται σαν 2η περίοδος είναι στην πραγματικότητα απλώς κηλίδες αίματος. Μία αιμορραγία τόσο ελαφριά, που ίσως να μη χρειάζεσαι σερβιέτα ή ταμπόν. Αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο περισσότερο από μία φορές το μήνα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι σοβαροί. Ακολουθεί μια σύνοψη των 5 πιο κοινών «ενόχων» πίσω από τις 2 περιόδους σε έναν μήνα, αλλά και τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση. 

Ορμονικές ανισορροπίες

5 λόγοι που μπορείς να έχεις περίοδο 2 φορές το μήνα Unsplash

Μερικές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να έχουν 2 περιόδους σε ένα μήνα. Η πάθηση, η οποία προκαλείται από υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η ινσουλίνη, μπορεί να κάνει τον εμμηνορροϊκό κύκλο ακανόνιστο και να προκαλέσει υπερβολική τριχοφυΐα, ακμή και αύξηση βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η απώλεια βάρους και η λήψη ορμονικών φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικά, φάρμακα κατά των ανδρογόνων ή μετφορμίνη) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ορμονική αντισύλληψη

Μπορείς σίγουρα να δεις κηλίδες αίματος ή να έχεις ακόμα και αιμορραγία, όταν χρησιμοποιείς μια ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μόλις ξεκίνησες μια νέα αντισυλληπτική αγωγή ή εάν το θεραπευτικό σχήμα διαταράχθηκε (π.χ εάν παρέλειψες ένα χάπι, παίρνεις αντιβιοτικά ή έχεις εμετούς ή διάρροια).

Η αιμορραγία θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε μερικούς κύκλους. Αλλά ενημέρωσε τον/τη γιατρό σου, εάν δεν βελτιώνεται η κατάσταση ή εάν η αιμορραγία εντείνεται.

Λοίμωξη

Μερικές φορές οι κηλίδες αίματος, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, ειδικά εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνο, κνησμό ή κάψιμο. Η τραχηλίτιδα, μια λοίμωξη που προκαλείται από φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, είναι ένας κοινός ένοχος. Η τραχηλίτιδα προκαλείται συχνά από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι το επώδυνο σεξ, ή/και η αιμορραγία μετά το σεξ, αίσθηση «βάρους» στη λεκάνη, κνησμός στον κόλπο, πόνος στην ούρηση και μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.

Λιγότερο συχνά, λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή η τριχομονίαση (ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα), μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση κηλίδων αίματος.

Ινομυώματα ή πολύποδες

Τα ινομυώματα και οι πολύποδες είναι 2 τύποι αναπτύξεων της μήτρας, που μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες αίματος ή αιμορραγία. Τα ινομυώματα είναι πάντα καλοήθη. Οι πολύποδες μπορεί επίσης να είναι καλοήθεις, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να μετατραπούν σε καρκινικούς.

Τα μικρά ινομυώματα και οι πολύποδες μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία. Μερικές φορές μπορείς απλώς να τα παρακολουθείς και θα επιλυθούν από μόνα τους. Αλλά εάν προκαλούν έντονα συμπτώματα, ο/η γιατρός σου μπορεί να συστήσει φάρμακα για τη συρρίκνωση τους ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Περιεμμηνόπαυση

Είναι επίσης πολύ φυσιολογικό να έχεις περισσότερες κηλίδες αιματος ή λιγότερο τακτικές περιόδους (μικρότερες ή μεγαλύτερες) καθώς η έμμηνος ρύση αρχίζει να τελειώνει. Στην πραγματικότητα, οι ακανόνιστες περίοδοι τείνουν να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης, ακολουθούμενα από συμπτώματα όπως εξάψεις, προβλήματα ύπνου, ξηρότητα κόλπου, αλλαγές στη διάθεση και αλλαγές στη σεξουαλική ορμή.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μόλις φτάσεις στην εμμηνόπαυση (όταν έχεις περάσει 12 μήνες χωρίς περίοδο). Θεραπείες όπως η ορμονική θεραπεία μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.