ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 χαρακτηριστικά που έχουν οι «ιδανικοί γονείς» σύμφωνα με την ψυχολογία

iStock

Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής. Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι γονείς που υιοθετούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν σωστά, δίνοντάς τους τα εφόδια για μια υγιή και ισορροπημένη ενήλικη ζωή.

Αν και πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν ότι κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του «ιδανικού γονέα», επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί γύρω από τη γονεϊκότητα, αποκαλύπτουν 7 βασικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τη γονεϊκότητα, ένα πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης, μικρών και μεγάλων.

Συναισθηματική υποστήριξη

7 χαρακτηριστικά που έχουν οι ιδανικοί γονείς σύμφωνα με την ψυχολογία iStock

Η συναισθηματική ασφάλεια που παρέχει ο γονέας είναι θεμελιώδης για την ψυχολογική υγεία του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συναισθηματική υποστήριξη, μειώνει το άγχος και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Όταν οι γονείς ακούνε και δείχνουν κατανόηση, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με υγιείς τρόπους.

Οι ιδανικοί γονείς βάζουν σταθερά όρια και κανόνες

Η θέσπιση σαφών και σταθερών ορίων βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αίσθηση της ευθύνης και του σεβασμού. Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Child Development, τα παιδιά που μεγαλώνουν με ξεκάθαρους κανόνες, είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε ενήλικες με αυτοπειθαρχία και αυτονομία.

Οι ιδανικοί γονείς ενθαρρύνουν την αυτονομία των παιδιών

Οι γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να λαμβάνουν αποφάσεις και να μαθαίνουν από τα λάθη τους, ενισχύουν την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμησή τους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Diana Baumrind, (όπως θα δεις αναλυτικά παρακάτω), αυτή η προσέγγιση βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Υπομονή

Η υπομονή είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για πολλά πράγματα στη ζωή, πόσο μάλλον για να μπορέσει ένας γονέας να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να καθοδηγήσει τα παιδιά του με ήρεμο τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γονείς που διατηρούν την ψυχραιμία τους, δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει ασφάλεια, μαθαίνοντας να ελέγχει τα δικά του συναισθήματα.

Οι ιδανικοί γονείς δείχνουν ενσυναίσθηση

Η ικανότητα να κατανοεί κάποιος τα συναισθήματα του άλλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καλού γονέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου υπάρχει ενσυναίσθηση, τείνουν να είναι πιο συναισθηματικά σταθερά και ικανά να χτίσουν υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους.

Συνέπεια

Η συνέπεια στη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του γονέα, δημιουργεί σταθερότητα και βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Σύμφωνα με μελέτες, η ασυνεπής γονική συμπεριφορά οδηγεί σε ανασφάλεια και αντικοινωνικές συμπεριφορές στα παιδιά.

Οι ιδανικοί γονείς επενδύουν στη θετική επικοινωνία

Η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για να κατανοήσουν τα παιδιά τις αξίες και τα όρια που θέτουν οι γονείς. Η συζήτηση αντί της επιβολής, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους με υγιή τρόπο.

Οι 4 βασικοί τύποι γονέων

Σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν 4 βασικοί τύποι γονέων, όπως ορίζονται από τη διάσημη ψυχολόγο Diana Baumrind:

  • Αυταρχικός γονέας (Authoritarian Parenting):

Θέτει αυστηρά όρια χωρίς πολλές εξηγήσεις. Τα παιδιά του συχνά εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στην αυτονομία.

  • Επιεικής γονέας (Permissive Parenting):

Δίνει ελευθερίες χωρίς όρια. Αν και τα παιδιά του μπορεί να έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απογοήτευση.

  • Αδιάφορος γονέας (Uninvolved  Parenting):

Δεν εμπλέκεται συναισθηματικά και σπάνια παρέχει κατεύθυνση ή όρια. Τα παιδιά του μπορεί να αναπτύξουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

  • Δημοκρατικός γονέας (Authoritative Parenting):

Ο πιο ισορροπημένος τύπος γονέα, συνδυάζει σταθερά όρια με συναισθηματική υποστήριξη. Τα παιδιά από αυτόν τον τύπο γονέα συνήθως αναπτύσσουν ισχυρή αυτοεκτίμηση και κοινωνικές δεξιότητες.

Η ιδανική γονεϊκότητα δεν είναι μονόπλευρη, αλλά συνδυάζει αγάπη, όρια και υποστήριξη. Με την ενσυναίσθηση, τη συνέπεια και τη θετική επικοινωνία, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτυχθούν ομαλά, εξοπλίζοντάς τα με τα εργαλεία που χρειάζονται για την ενήλικη ζωή. Με τη γνώση των βασικών τύπων γονέων, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις προσεγγίσεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.