Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Τα ταξίδια επιβραδύνουν τη γήρανση. Κανένα staycation
- 26 ΣΕΠ 2024
Μπορεί οι τάσεις γύρω από τα ταξίδια να αλλάζουν και όροι όπως το solo travelling, το coolcation να κάνουν την εμφάνισή τους σαν μανιτάρια, ωστόσο η ουσία μένει ίδια: τα ταξίδια είναι απαραίτητο συστατικό μιας γεμάτης ζωής. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, τα ταξίδια μπορεί να είναι το μυστικό και για μία μεγαλύτερης διάρκειας ζωή.
Στο επόμενο ταξίδι σου, ακόμα κι αν ξεχάσεις το νεσεσέρ με τους ορούς και κρέμες κατά της γήρανσης μην αγχωθείς, ενώ μπορείς να κάνεις κι ένα διάλειμμα από το Soduku. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, τα ίδια τα ταξίδια μπορούν να μας κρατήσουν νέους.
Συγκεκριμένα, οι θετικές εμπειρίες που σχετίζονται με τα ταξίδια οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η πνευματική διέγερση, η σωματική δραστηριότητα και ο πειραματισμός με εθνικές κουζίνες μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης, λένε οι επιστήμονες.
Στη μελέτη, οι ειδικοί ήθελαν να ανακαλύψουν πώς οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες βοηθούν στη διατήρηση της «χαμηλής εντροπίας» ή της σταδιακής πτώσης του ανθρώπινου σώματος.
«Ο τουρισμός δεν είναι μόνο αναψυχή. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ατομική υγεία και τη δημόσια υγεία», τονίζουν οι ερευνητές.
Στη θεωρητική μελέτη, μέρος ενός πολυετούς, διεπιστημονικού έργου που θα περιλαμβάνει εμπειρικά δεδομένα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλές από τις πρακτικές του τρόπου ζωής που υιοθετούνται από ειδικούς γιατρούς και ψυχικής υγείας είναι εγγενείς στα ταξίδια: η κοινωνική δέσμευση, η επαφή με τη φύση, το περπάτημα ή άλλα είδη της άσκησης, αλλά και η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων. Ένας νέος προορισμός μάλιστα, αναφέρει η μελέτη, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.
«Τα φυσικά περιβάλλοντα, ειδικά τα όμορφα τοπία όπως τα δάση ή οι παραλίες, μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το άγχος και να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευεξία και να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η επαφή με άλλους τουρίστες, ντόπιους ή ακόμα και ζώα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία» συμπληρώνουν.
Τα ταξίδια μπορούν να οδηγήσουν σε υγιεινή διατροφή
Αν και η μελέτη δεν ξεχώρισε μια συγκεκριμένη διατροφή, η έρευνα με την πάροδο των ετών έχει διαφημίσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από 25.000 γυναίκες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου έως και 23% κατά τη διάρκεια της 25ετούς περιόδου μελέτης. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σύνδεση μεταξύ της τοπικής διατροφής και της μακροζωίας σε 5 «Μπλε Ζώνες» στην Κόστα Ρίκα, την Καλιφόρνια, την Ιαπωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Η μελέτη σημειώνει επίσης, ότι τα ταξίδια μπορούν να ωφελήσουν ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη του ταξιδιού, αποτρέποντας ή ανακουφίζοντας ενδεχομένως ασθένειες και παρατείνοντας τη διάρκεια της ζωής τους. Οι επιστήμονες, οραματίζονται μάλιστα αυτή την εκκολαπτόμενη κατηγορία ταξιδιών ως προέκταση άλλων καθιερωμένων ταξιδιωτικών τάσεων, όπως ο τουρισμός ευεξίας, ο τουρισμός υγείας και ο τουρισμός yoga.
«Τα ταξίδια μπορούν να βελτιώσουν τη γενική ευημερία των υγιών ανθρώπων, να αποτρέψουν ζητήματα υγείας, να προωθήσουν την ανάρρωση, να σταματήσουν την επιδείνωση για άτομα με προβλήματα υγείας και να χρησιμεύσουν ως μια μη φαρμακολογική προσέγγιση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για άτομα με ιατρικές παθήσεις» αναφέρει σχετικά η μελέτη.
Η σκοτεινή πλευρά του ταξιδιού
Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα ταξίδια μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Τα ταξίδια είναι γεμάτα με εγγενείς κινδύνους, όπως μολυσματικές ασθένειες, ατυχήματα και βία. Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους παράγοντες γήρανσης του οργανισμού. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν ταξιδιωτικούς προορισμούς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιζήμια αποτελέσματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές:
«Ορισμένα μέρη μπορεί να προκαλούν ανησυχία, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. Όλη αυτή η αρνητικότητα μπορεί να μην είναι ευεργετική. Έτσι το είδος του ταξιδιού εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε ατόμου, τις ανάγκες του και την κατάσταση της υγείας του».