ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

iStock

Ο σκοπός της ζωής είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη και επίμονα ερωτήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα. Είναι η εσωτερική μας πυξίδα που καθοδηγεί τις πράξεις μας, μας δίνει νόημα και κατεύθυνση. Για κάποιους, ο σκοπός μπορεί να είναι η επαγγελματική επιτυχία, για άλλους η οικογένεια, η τέχνη, η θρησκεία ή η υπηρεσία προς την κοινωνία. Στην πραγματικότητα, ο σκοπός δεν είναι απαραίτητα μοναδικός ή στατικός, αλλά μπορεί να εξελίσσεται ανάλογα με τις φάσεις της ζωής μας και τις προσωπικές μας εμπειρίες.

 

Το να έχεις κάποιο σκοπό ζωής, βοηθά συνολικά στο να έχεις καλή ψυχική και σωματική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν βρει τον σκοπό της ζωής τους, νιώθουν πιο χαρούμενοι στις δουλειές τους, δεν αμελούν την υγεία τους και έχουν μικρότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη. Έρευνα που έγινε στην Ελβετία με 2.300 ενήλικες, έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν βρει τι θέλουν, δεν ήταν αντιμέτωποι με συναισθήματα μοναξιάς, ενώ μελέτη του 2023 στο Preventive Medicine έδειξε ότι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι συμβαίνει, άνθρωποι ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία, να μην βρίσκουν αυτό που τους γεμίζει και τους ευχαριστεί. Αυτό που πραγματικά θέλουν από τη ζωή τους. Επίσης, πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν όνειρα, αλλά πραγματικά δεν ξέρουν τι θέλουν και αυτό είναι γεγονός.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ως προς το να χάσει κάποια/-ος τον προσανατολισμό της/του είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Παρά ταύτα όταν σκέφτεσαι τον σκοπό της ζωής σου, επηρεάζεσαι κυρίως από τις εξωτερικές συνθήκες ή μήπως πρέπει να κάνεις μια εσωτερική διεργασία για να τον βρεις; Εμείς σου παρουσιάζουμε 3 τρόπους για να το πεύχεις.

3 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου Unsplash

3 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Μάθε τον εαυτό σου

Πολλές φορές κάνουμε πράγματα, γιατί ενισχύεται έτσι θετικά η εικόνα μας και παίρνουμε επιβεβαίωση. Κυνηγάς δηλαδή την επόμενη προαγωγή, τον επόμενο στόχο, τι είναι αρεστό και συνδέεις αυτά που κάνεις με το ποια/ος είσαι. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να ξεχνάς τι πραγματικά αρέσει σε εσένα και τι θες. Με ποιον τρόπο μπορείς να φτάσεις όμως σε αυτό;

  • Σκέψου το παρελθόν σου: Ακριβώς γιατί αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου. Θυμήσου όλες τις στιγμές που αισθάνθηκες παραγωγικ@ και ευτυχισμέν@ και ήδη έχεις βρει τη μισή απάντηση.
  • Σκέψου το μέλλον σου: Τι είδους σχέσεις θες να έχεις, τι είδους καριέρα θες να ακολουθήσεις και ποιο lifestyle; Είναι μερικά θέματα που πρέπει να αναρωτηθείς, με βάση φυσικά και τις δειξιότητες που έχεις αυτή τη δεδομένη στιγμή στη ζωή σου.

Θέσε στόχους για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

Έρευνα δείχνει ότι οι στόχοι που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες είναι καλύτεροι για τη συνολική ευημερία. Σε περίπτωση που γίνεσαι αναβλητικ@ και δεν κάνεις τίποτα, για να πετύχεις τους στόχους σου, οραματίσου πρώτα πώς θα είναι η ζωή σου σε 10 χρόνια, αν παραμείνεις στάσιμ@. Μετέπειτα σημείωσε σε ένα χαρτί, πώς θα ήταν η ιδανική μέρα για σένα, χωρίς περιορισμούς και θα παρατηρήσεις ότι ο σκοπός της ζωής σου γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος.

Μίλα για τους στόχους σου

Παραδόξως, ενώ πολλοί μέντορες συμβουλεύουν να μην μιλάς για τους στόχους σου, η Michaéla Schippers, καθηγήτρια διαχείρισης συμπεριφοράς και απόδοσης στο Rotterdam School of Management στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, ισχυρίζεται ότι πρέπει να συζητάς για αυτούς ανοιχτά με τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου ή με φίλους. Και αυτό γιατί πιστεύεται, ότι είναι στον έλεγχό σου να διαμορφώσεις και να επηρεάσεις το αποτέλεσμα και την εμπειρία που θα έχεις στη ζωή.