ΒΙΒΛΙΑ

5 νέα βιβλία για να διαβάσεις τον Οκτώβριο

Pexels

Τι περιλαμβάνουν οι λογοτεχνικές προτάσεις του μήνα; Συναίσθημα, feelgood μυθιστορήματα, φεμινιστικές αφηγήσεις, βιβλία που θα σε κάνουν να γελάσεις κι άλλα που θα σου μιλήσουν για τη συμπόνια και την αποδοχή. Με λίγα λόγια περιλαμβάνουν τα 5 νέα βιβλία που θα θες να διαβάσεις τον Οκτώβριο.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που τα περιλαμβάνει όλα, και τις βροχές του φθινοπώρου και τα τελευταία ζεστά πρωινά του αποκαλόκαιρου. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λογοτεχνία που θα φτάσει στα χέρια σου. Τα 5 νέα βιβλία που θα διαβάσεις τον Οκτώβριο περιλαμβάνουν ιστορίες που θα σε προβληματίσουν, άλλες που θα διαβάσεις ανάλαφρα και ιστορίες που θα σου ζεστάνουν την καρδιά. Ιστορίες που δεν θα θες να σταματήσεις να διαβάζεις.

Η άλλη Εδέμ

βιβλία που θα διαβάσεις τον Οκτώβριο
PUBLIC.GR

Η άλλη Εδέμ

Εκδόσεις Διόπτρα
15,50€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας, Paul Harding, υπογράφει ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που πάντα γίνεται στόχος και την εχθρικότητα της εξουσίας προς ό,τι δεν κατανοεί. Το βιβλίο Η άλλη Εδέμ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, βρέθηκε στην τελική λίστα του National Book Award το 2023, όπως και στη βραχεία λίστα του Booker Prize την ίδια χρονιά.

Το 1792, ο πρώην σκλάβος Μπέντζαμιν Χάνι και η Ιρλανδή γυναίκα του Πέισιενς εγκαθίστανται σ’ ένα ερημονήσι απέναντι από τις ακτές του Μέιν. Ο Μπέντζαμιν φυτεύει μηλιές στο μικρό του νησάκι, όπου σιγά σιγά βρίσκουν καταφύγιο κι άλλοι άνθρωποι – μαύροι, ιθαγενείς, απόκληροι.

Έναν αιώνα αργότερα, οι λιγοστοί απόγονοί τους ζουν στο νησί πάμ­πτωχοι και απομονωμένοι, αλλά τουλάχιστον μακριά από την εχθρότητα που τους περιμένει στην ενδοχώρα.

Το καλοκαίρι του 1912, ένας ιδεαλιστής αλλά γεμάτος προκαταλήψεις ιεραπόστολος, που έρχεται να μορφώσει τα παιδιά του νησιού, τραβά την προσοχή των αρχών. Μια επιτροπή ειδικών καταφθάνει και κρίνει ότι η «εκφυλισμένη» κοινότητα πρέπει να διαλυθεί. Μόνο ο Ίθαν Χάνι, που διαθέτει ταλέντο στη ζωγραφική, ίσως έχει μια ευκαιρία να ξεφύγει, καθώς οι κάτοικοι απομακρύνονται με τη βία και στέλνονται σε ιδρύματα, ενώ τα σπίτια τους γκρεμίζονται για να μετατραπεί το νησί σε θέρετρο…

Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, για τις Εδέμ και τους Κατακλυσμούς που φτιάχνουν τις ανθρώπινες ιστορίες. Και τις Κιβωτούς που διασώζουν έστω την ανάμνησή τους.

Ραντεβού κατά συρροή

βιβλία που θα διαβάσεις τον Οκτώβριο
METAIXMIO.GR

Ραντεβού κατά συρροή

Εκδόσεις Μεταίχμιο
17,70€ 15,93€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα ξεκαρδιστικό cozy crime για το σύγχρονο dating, έγραψε ο δημοσιογράφος L.M. Chilton. Αυτό είναι το συγγραφικό του ντεμπούτο και στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί ένας φόνος να οδηγήσει στην πραγματική αγάπη;

Γκουέν Τέρνερ, 29 ετών.

Επιχειρηματίας και barista μερικής απασχόλησης.

Της αρέσουν: τα podcast με αληθινά εγκλήματα, τα τυρογαριδάκια (όσο πιο πορτοκαλί τόσο καλύτερα), οι εμμονικές επισκέψεις σε εφαρμογές
γνωριμιών.

Δεν της αρέσουν: τα διήμερα hangover, οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως επιχειρηματίες και να ανακαλύπτει πως το τελευταίο της φλερτ ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος (μάλλον αυτό έπρεπε να το βάλει πρώτο στη λίστα).

Λένε πως ο ρομαντισμός έχει πεθάνει, αλλά αν η Γκουέν δεν καταφέρει να πιάσει τον μυστηριώδη δολοφόνο που έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε άντρα με τον οποίο έχει βγει ποτέ ραντεβού, θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι.

Έρωτας, ξόρκια και ζεστή σοκολάτα

Τι είναι το φθινόπωρο χωρίς λίγη από τη μαγεία του Halloween; Σε αυτό το feelgood μυθιστόρημα της Nadia El- Fassi, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός πρωταγωνίστρια είναι μία μάγισσα. Και θα θες να τη γνωρίσεις καλύτερα.

Η Ντίνα Γουίτλοκ είναι ζαχαροπλάστισσα-μάγισσα. Έχει δικό της καφέ στο Λονδίνο, όπου σερβίρει στους πιστούς πελάτες της γλυκά πασπαλισμένα με μπόλικη δόση μαγείας. Ωστόσο μόνο λίγοι, εκλεκτοί φίλοι γνωρίζουν ότι έχει μαγικές δυνάμεις ή πως μια κατάρα σκιάζει την ερωτική της ζωή. Πώς να ερωτευτείς όταν είναι βέβαια ότι το ταίρι σου θα το βρουν κάμποσες συμφορές;

Ο Σκοτ Μέισον έχει επιστρέψει πλέον στο Λονδίνο μετά τα ταξίδια του στον κόσμο. Έλειπε δυο χρόνια έπειτα από έναν δυσάρεστο χωρισμό και συνειδητοποιεί πια πόσα πράγματα έχασε όλο αυτό το διάστημα. Στον γάμο του καλύτερού του φίλου, λοιπόν, είναι αποφασισμένος να γίνει ο τέλειος κουμπάρος. Δεν περιμένει όμως να μαγευτεί από την παράνυφο, που είναι αφενός η ιδιοκτήτρια του καινούργιου, αγαπημένου του καφέ, αφετέρου –κάτι που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη– μάγισσα.

Ύστερα από ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή, με βόλτες σε αλλόκοτους κήπους-λαβυρίνθους, χειρομαντείες υπό των φως των κεριών κι ένα μεταμεσονύκτιο τελετουργικό για το Χάλογουιν, η χημεία μεταξύ του Σκοτ και της Ντίνα είναι αδιαμφισβήτητη.

Θα μπορέσει η Ντίνα να αναστρέψει την κατάρα προτού ραγίσει την καρδιά και των 2;

Στάχτη στο στόμα

βιβλία που θα διαβάσεις τον Οκτώβριο
CARNIVORA.GR

Στάχτη στο Στόμα

Εκδόσεις Carnívora
14,00€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Με τη Στάχτη στο Στόμα, που θα βρεις στα ελληνικά από τις εκδόσεις Carnivora, η Μπρέντα Ναβάρο εξακολουθεί ν’ ανοίγει νέους δρόμους, με ένα μυθιστόρημα πολιτικό και ποιητικό, μια αφήγηση φεμινιστική και αντιαποικιακή που διεκδικεί τις μεξικάνικες ρίζες της και ξέρει να διαβάζει το δράμα ενός βίαιου κόσμου, να το καταγγέλλει και να προτείνει, την ομορφιά ως μια επικράτεια ίασης.

2 αδέρφια, ξεφτίδια μιας οικογένειας που ποτέ δεν υπήρξε στ’ αλήθεια. Αυτό που βλέπουμε είναι τα ανολοκλήρωτα τσιμέντα ή τα γκρεμίσματα, ακούμε την ηχώ των πραγμάτων που σπάνε. Χώρος για το μέλλον δεν υπάρχει, τα πράγματα δεν πρόκειται να φτιάξουν, τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν.

Ο ξεριζωμός της οικογένειας είναι το πανί και η Ναβάρο ράβει πάνω του χαρακτήρες, ιστορίες, ίντριγκες, με την περιθωριοποίηση να τυλίγει τόσο τους «γκρίνγκος» που φυτοζωούν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όσο και τις Λατινοαμερικάνες που καθαρίζουν σπίτια και φροντίζουν γριές και παιδιά.

Όλοι τους είναι κομμάτι του ίδιου μοτίβου, όλοι τους ανήκουν στους nadies αυτού του κόσμου που μάταια προσπαθούν να ονειρευτούν.

Σύμφωνα με την επιτροπή που απένειμε στη συγγραφέα το Βραβείο Cálamo για το μυθιστόρημα: «Η αιχμηρή και αβίαστη γραφή καθυποτάσσει με μαεστρία τον χρόνο της αφήγησης για να μας παρασύρει χωρίς επιστροφή. Σπουδαίο και αναγκαίο μυθιστόρημα. Σίγουρα θα έρθουν και άλλα: έχουμε μια φωνή. Απ’ αυτές που δεν αφθονούν».

O Βασιλιάς της Απληστίας

βιβλία που θα διαβάσεις τον Οκτώβριο
PUBLIC.GR

Ο Βασιλιάς της Απληστίας

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
18,80€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Ana Huang επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα της σειράς Οι βασιλιάδες της αμαρτίας, που διαβάζεις από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ήταν δική του, αλλά την έχασε. Τώρα θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει ξανά. Ο ισχυρός, ευφυής και φιλόδοξος Ντόμινικ Ντάβενπορτ κατάφερε από το τίποτα να γίνει ο Βασιλιάς της Γουόλ Στριτ.

Έχει τα πάντα – ένα όμορφο σπίτι, μια όμορφη σύζυγο και περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορεί να ξοδέψει σε μια ζωή. Όμως ό,τι κι αν έχει καταφέρει, δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Σε αυτή την ατελείωτη αναζήτηση για περισσότερα, θα απομακρύνει τον μόνο άνθρωπο που θεωρούσε ότι ήταν πάντα αρκετός. Μονάχα όταν εκείνη φύγει, θα συνειδητοποιήσει ο Ντόμινικ ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από τα πλούτη και τη δόξα… όμως τότε ίσως να είναι πολύ αργά.

Ευγενική, έξυπνη και συμπονετική, η Αλεσάντρα Ντάβενπορτ έχει παίξει τον ρόλο της συζύγου-τρόπαιου για χρόνια. Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της όσο εκείνος έχτιζε την αυτοκρατορία του, όμως τώρα που έχουν φτάσει στην κορυφή, συνειδητοποιεί ότι εκείνος δεν είναι πια ο άνδρας που ερωτεύτηκε.

Όταν είναι πια φανερό ότι πάντα θα έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη δουλειά του, θα πάρει τον έλεγχο της ζωής της και θα δώσει προτεραιότητα στον εαυτό της – ακόμα και αν αυτό σημαίνει να εγκαταλείψει τον μόνο άνδρα που αγάπησε ποτέ.

Όμως αυτό που δεν υπολόγισε είναι η άρνησή του να την αφήσει να φύγει… ή η προσπάθειά του να σώσει τον γάμο τους, με οποιοδήποτε τίμημα.