OPINIONS

Σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου από 5χρονα. Το χειρότερο “Black Mirror” επεισόδιο

iStock

Aποτροπιασμό, φρίκη και πολλές απορίες έχει προκαλέσει η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός 5χρονου αγοριού από συνομήλικούς του στην Αλεξανδρούπολη. Ναι καλά διάβασες: Νήπιο κακοποιήθηκε σεξουαλικά από άλλα νήπια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πατέρας του 5χρονου θύματος, κατήγγειλε ότι ο γιος του φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από 2 συνομήλικούς του, στο νηπιαγωγείο. Η φρικιαστική αυτή υπόθεση, άρχισε σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής Buongiorno να ξετυλίγεται το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο 5χρονος επέστρεψε στο σπίτι  και παραπονέθηκε στους γονείς του ότι έχει πόνους. Τότε οι γονείς του τον ρώτησαν τι συνέβη. Το παιδί εξήγησε τι έγινε στο νηπιαγωγείο και τότε τον πήγαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί εξετάστηκε και από ιατροδικαστή, με την πραγματογνωμοσύνη να δείχνει ότι το παιδί έχει ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο εισαγγελέας διάταξε τη σύλληψη των γονιών των δύο 5χρονων αγοριών που φέρονται να κακοποίησαν σεξουαλικά τον συμμαθητή τους, καθώς και τη σύλληψη 2 νηπιαγωγών. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε όλους, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για παραμέληση ανηλίκου, ενώ οι 2 εκπαιδευτικοί κατηγορούνται ότι με την αμέλειά τους αυτή, έθεσαν σε κίνδυνο το ανήλικο θύμα.

Η δικηγόρος της οικογένειας του 5χρονου θύματος, Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας για τη φρικιαστική αυτή υπόθεση στο MEGA και στην εκπομπή Buongiorno ανέφερε:

«Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μιμούνται. Τα παιδιά κάτι μάθανε κάτι βιώσαν και το αναπαρήγαγαν. Σίγουρα υπάρχει κάτι στον οικείο χώρο. Είναι μέσα στο σπίτι, είναι στην ευρύτερη οικογένεια; Αυτό θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι πρέπει να ενσκύψουν πάνω στα παιδιά. Να ενσκύψουν πάνω στο 5χρονο που έπεσε θύμα, να ενσκύψουν πάνω στους θύτες να δούνε τι συμβαίνει και στα δικά τους σπίτια. Αυτό είναι το όλο ζητούμενο. Και φυσικά οι ενήλικές εφόσον θέλουν να είναι εκπαιδευτικοί, εφόσον θέλουν να έχουν παιδιά, να έχουν τεταμένη την προσοχή τους σε όλα. Για’ μένα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όταν αφήνουμε 5χρονα παιδιά να κάνουν αυτές τις πράξεις, τις οποίες πρέπει να είμαστε πάνω από το κεφάλι τους και να τις σταματάμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σκέφτονται, πώς σκέφτονται, τι είδαν και θέλουν να γελάσουν σε μία πλάκα. Για τους θύτες είναι μια πλάκα. Για το θύμα είναι μια τραγωδία» σημείωσε η δικηγόρος.

Η ίδια μάλιστα, δήλωσε πως αυτή δεν είναι η πρώτη τραγωδία που πλήττει τη συγκεκριμένη οικογένεια, καθώς όπως είπε έχει αναλάβει μια υπόθεση δολοφονίας συγγενή της οικογένειας:

«Την οικογένεια του θύματος την ξέρω από ένα άλλο περιστατικό, τη δολοφονία της ξαδέλφης τους που δικάζεται αύριο στο Εφετείο. Υπάρχει μια τραγωδία σε αυτή την οικογένεια. Είναι μουσουλμανική οικογένεια. Τους γνωρίζω και τώρα συνέβη αυτό με το παιδάκι», δήλωσε σχετικά.

Η κα. Ανάσογλου στις δηλώσεις της, απηύθυνε επίσης έκκληση στις αρμόδιες αρχές να δείξουν τη δέουσα προσοχή γύρω από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του 5χρονου από συνομήλικούς του, ενώ έθιξε και τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη:

«Πιστεύω ότι η Πολιτεία θα πρέπει ενσκύψει πολύ παραπάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση. Πήγα στο χωριό, είδα το νηπιαγωγείο. Ενώ γίνεται προσπάθεια, οι πρωτοβάθμιες δομές όπως η Κοινωνική Πρόνοια δεν βλέπω να λειτουργούν. Δεν ξέρω αν είναι ο φόρτος εργασίας, δεν ξέρω αν είναι ακριτική περιοχή κάτι πρέπει όμως να συμβεί και με τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν στη Θράκη, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης». 

Σεξουαλική βία σε νηπιακή ηλικία;

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι σε νηπιακή ηλικία μπορεί να υπάρχει τέτοιου είδους παραβατική συμπεριφορά. Ωστόσο, αυτό το γεγονός μάς φέρνει αντιμέτωπ@ς με τη σκοτεινή πραγματικότητα της κοινωνίας μας: την έλλειψη σωστής καθοδήγησης και εκπαίδευσης, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Πώς παιδιά τόσο μικρής ηλικίας καταλήγουν να αναπαράγουν συμπεριφορές που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν καν γνωρίσει;

Η ψυχολογία μάς διδάσκει ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν κατανοούν πλήρως τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές υποδηλώνουν ένα βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Οι ειδικοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο, είτε μέσω των Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης είτε λόγω της απουσίας εποπτείας, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως αυτές που είδαμε στο περιστατικό της Αλεξανδρούπολης.

Τα αυτονόητα που δεν γίνονται πράξη

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από μικρή ηλικία, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν με έλλειμμα πληροφόρησης σχετικά με το σώμα τους, τη συναίνεση και τα όρια.

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Η καλή επικοινωνία και η έγκαιρη παρέμβαση από ψυχολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς είναι απαραίτητες για να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις. Επίσης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά, αλλά και για το προσωπικό τους, ώστε να εντοπίζονται σημάδια προβλημάτων από νωρίς.

Οι ειδικοί ψυχολόγοι εξηγούν ότι η βία στην παιδική ηλικία, ειδικά σε τέτοια μορφή, συχνά αποτελεί έκφραση βαθύτερων τραυμάτων. Τα παιδιά που εκδηλώνουν σεξουαλική επιθετικότητα, μπορεί να είναι θύματα ή μάρτυρες σεξουαλικής κακοποίησης στο οικιακό ή κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η σωστή ψυχολογική παρέμβαση είναι αναγκαία τόσο για τα παιδιά-θύματα όσο και για τα παιδιά-δράστες, ώστε να κατανοήσουν τι συνέβη και να προληφθούν μελλοντικές τραυματικές συμπεριφορές.

Είναι πλέον σαφές ότι τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν και βιώνουν. Η απουσία ελέγχου στην έκθεση των παιδιών σε βία, είτε μέσω των media είτε από το περιβάλλον τους, μπορεί να τα οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και σεξουαλικού χαρακτήρα. Η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τους γονείς, αλλά και την κοινωνία συνολικά, που πρέπει να δημιουργήσει ασφαλείς και προστατευμένους χώρους για την ανάπτυξη των παιδιών.

Η τραγική υπόθεση της Αλεξανδρούπολης υπενθυμίζει τα αυτονόητα: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι ειδικοί οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προλάβουν τέτοιες συμπεριφορές πριν γίνουν κανονικότητα. Η εκπαίδευση και η πρόληψη είναι τα καλύτερα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο χωρίς βία και κακοποίηση.