ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

PFW: Το πετυχημένο ντεμπούτο του Alessandro Michele στον οίκο Valentino

Launchmetrics Spotlight

«Ναι, μπορεί να είναι πολύ εγώ υπό μία έννοια. Είμαι εδώ και η συλλογή είναι εγώ». Ο Alessandro Michele, παραδέχεται αυτό που πάρα πολλοί σχολιάζουν σχετικά με την ως τώρα δουλειά του στον οίκο Valentino. Μια θέση που απέκτησε αφού αποχώρισε από τον οίκο Gucci, μετά από 7 χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το ιταλικό brand με τις gender bending συλλογές του.

Ο connoisseur της εκκεντρικότητας συνεχίζει την κληρονομιά του σε έναν εξίσου αναγνωρισμένο οίκο, τον Valentino, και ήδη από τον περασμένο Ιούνιο όπου παρουσίασε την πρώτη του συλλογή- μια συλλογή «έκπληξη» για τη Resort 2025 σειρά που περιλάμβανε 171 looks-, διαβάσαμε τα αχρείαστα σχόλια πολλών που συγκρίνουν τη δουλειά του με αυτή που παρουσίασε στα 7 χρόνια του οίκου Gucci. “Valentucci” είπαν πολλοί, που περίμεναν από έναν σχεδιαστή που εμπνέεται από τον μαξιμαλισμό, το περίπλοκο styling και την εκκεντρικότητα γενικότερα, ξαφνικά να γίνει κάτι άλλο.

Αυτό σχολίασαν και κάποιοι -όχι και τόσο γνώστες του χώρου-, για το ντεμπούτο του στην πασαρέλα με τον οίκο Valentino, όπου ο Alessandro Michele παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι τη Spring 2025 συλλογή του. Σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα shows του φετινού Fashion Month, ο Michele έλαβε ένα standing ovation σε μια ατμοσφαιρική, μυστηριακή και τρομερά «Michel-ική» συλλογή. Spoiler Alert, το ντεμπούτο του στέφθηκε με επιτυχία.

Σπασμένοι καθρέφτες, 7 χρόνια τύχης

Οι καλεσμένοι ήταν λίγοι και καλοί και για να λάβεις πρόσκληση για το πρώτο show του Alessandro Michele στον οίκο Valentino έπρεπε να είσαι «κάποιος» στον χώρο. Αν και δεν νομίζω ότι η πρόθεση του σχεδιαστή ήταν να μην συμπεριλάβει όλους στην πρώτη του παρουσίαση (το show μεταδόθηκε live εξάλλου -έτσι το είδα κι εγώ και άλλοι 12000 plus άνθρωποι). Πιστεύω ότι αυτό που ήθελε ήταν να υπάρχει μια πιο οικεία ατμόσφαιρα. Κάτι που κατάφερε και μέσω του σετ, που ήταν πραγματικά καθηλωτικό. Οι καλεσμένοι κάθισαν σε καναπέδες σε ένα χώρο διακοσμημένο με αντίκες καλυμμένες με λευκά πανιά, ενώ το πάτωμα ήταν φτιαγμένο από σπασμένους καθρέφτες, αντανακλώντας το παρελθόν και το μέλλον του οίκου.

Launchmetrics Spotlight

Στο front row, λοιπόν, είδαμε όλους τους γνωστούς φαν του Alessandro Michele που ήθελαν να τον στηρίξουν στο ντεμπούτο του για τον οίκο Valentino: από τον Harry Styles, την Florence Welch, τον Jared Leto μέχρι και τον Elton John, οι Α-list καλεσμένοι ήταν ένας-κι-ένας. Αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται όλοι, είναι ένα πράγμα: πόσο Gucci ήταν η Spring 2025 συλλογή του Michele για τον οίκο Valentino; Εγώ θα πω ένα πράγμα: καθόλου. Ήταν μια ωδή στην κληρονομιά του οίκου και τους ιδρυτές του, Valentino Garavani και Giancarlo Giametti (που ήταν στο show για να τον στηρίξουν), αλλά και στη signature αισθητική του σχεδιαστή. Αυτό είναι εξάλλου το αναμενόμενο, οπότε trolls χαλαρώστε.

Opulence και αναφορές στην κληρονομιά του οίκου Valentino. Ο Alessandro Michele ξαναχτυπά

Ο Alessandro Michele εμπνεύστηκε από τους βασικούς κώδικες του Valentino όπως αποτυπώθηκαν στα ρούχα του οίκου στα 70s και στα 80s, όπως το χαρακτηριστικό πουά και βολάν, το signature κόκκινο και φυσικά το iconic V λογότυπο. Να σου υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, ότι προ Pierpaolo Piccioli, ο οίκος ήταν γνωστός για όλα αυτά και για τα πάντα άρτια φτιαγμένα tailored κομμάτια (στα οποία βασίστηκε περισσότερο ο Piccioli για τα σχέδιά του), οπότε η αισθητική αυτή δεν είναι μόνο Michele, αλλά και πολύ Valentino.

Μέσα από 85 γυναικεία και ανδρικά looks (o Alessandro Michele δήλωσε ότι θα παρουσιάζει μόνο 2 ready-to-wear συλλογές για τον οίκο Valentino και 1 υψηλής ραπτικής, σε μια co-ed παρουσίαση), ο Michele έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει: να παρουσιάζει την αισθητική του ισορροπημένα με αυτή του οίκου που βρίσκεται. Κάτι που ίσως να μην έκανε τόσο στον οίκο Gucci, για να είμαι ειλικρινής, αλλά έκανε σίγουρα για τον Valentino.

Launchmetrics Spotlight

Στη συλλογή είδαμε πολλές αναφορές στη white collection Valentino από το 1968. Κάθε look δεν έμοιαζε με το άλλο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε συνοχή. Υπήρχε ένας μποέμικος αριστοκρατισμός που για κάποιο λόγο λειτούργησε. Από τα πουά tailored σακάκια, τα retro inspired jackets με τα εκπληκτικά κεντήματα, τα συναρπαστικά βολάν φορέματα σε πουά, αλλά και στο “Valentino Rosso” κόκκινο χρώμα, τα «πλούσια» φλοράλ (που είχαν κι αυτά μια vintage αισθητική), τα τζιν παντελόνια φορεμένα με tailored σακάκια και πλεκτά, τα εκπληκτικά καπέλα με φτερά και τουρμπάνια (εδώ βλέπουμε πιο έντονα τον Michele), η Spring 2025 συλλογή Valentino ήταν ένας οργασμός αφθονίας υλικών, περίπλοκου styling και ενός ευφυέστατου mix & match μοτίβων και γραμμών που μόνο ο Alessandro Michele μπορεί να κάνει τόσο πετυχημένα.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

«Είσαι αυτό που είσαι και αν δουλεύεις με τον εαυτό σου, και δεν συμπεριφέρεσαι σαν κάποιον άλλο, είναι απίθανο να μην δεις εμένα, και νομίζω ότι αυτό δεν βγάζει νόημα», σχολιάζει backstage.

Ο Alessandro Michele δεν απολογείται που είναι 100% ο εαυτός του και, προσωπικά, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ’ αυτόν.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Οι λεπτομέρειες είναι αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα σε αυτή τη συλλογή. Ο σχεδιαστής δίνει πάντα προσοχή σε αυτές. Και για να είμαι ειλικρινής, αυτή η συλλογή είναι πολύ πιο «μαζεμένη» και μίνιμαλ για τα δεδομένα του Michele, κάτι που έκανε για να ταιριάξει με την αισθητική του οίκου Valentino.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Όπως σου είπα όμως, η συλλογή δεν στερείται της αφθονίας, ούτε στις γραμμές των ρούχων, ούτε στο styling και το συναρπαστικό layering. Ολόσωμα catsuits από δαντέλα φορεμένα με αέρινα παστέλ φορέματα, καλειδοσκοπικά και 70s paisley prints σε παλτό και παντελόνια, 30s inspired faux γούνες- σάλια φορεμένα με baby doll φορέματα και πανέμορφα gowns με εκπληκτικά κεντήματα σε έντονα χρώματα, κάνουν αυτή τη συλλογή να θυμίζει show υψηλής ραπτικής.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Τα αξεσουάρ πρωταγωνιστούν πάντα στις συλλογές του Alessandro Michele και δεν έλειπαν κι από τη Spring 2025 Valentino: από τα κοσμήματα προσώπου, όπως τα grill για το στόμα, τα statement choker φορεμένα πολλά μαζί, μέχρι τα κρεμαστά μενταγιόν που τοποθετήθηκαν σε σκουφιά, τα κοσμήματα έκαναν αυτή τη συλλογή πιο μοναδική και ξεχωριστή.

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Στη δεύτερη συλλογή και το πρώτο show του Alessandro Michele για τον οίκο Valentino όλα δείχνουν έναν σχεδιαστή που θα τιμάει πάντα την αισθητική του, unapologetically. Ναι, η συλλογή έχει τα Michel-isms του, αλλά και ποιος σχεδιαστής δεν έχει τα εντελώς προσωπικά του χαρακτηριστικά;

Launchmetrics Spotlight
Launchmetrics Spotlight

Όπως σου είχα ξαναγράψει τον Ιούνιο: «Είναι σαν να ζητάς από την Miuccia Prada να μην παρουσιάσει ασχημόμορφα ρούχα. Είναι σαν να ζητάς από τον John Galliano να μην συμπεριλάβει τη θεατρικότητα στις συλλογές του. Είναι σαν να ζητάς από τον Rick Owens να μην σχεδιάσει τεράστια, φουσκωτά, punk ρούχα». Πως γίνεται να απαιτούμε από τον Michele να κάνει κάτι διαφορετικό; Η Spring 2025 συλλογή του Alessandro Michele ήταν το αντίδοτο στις ταγμένες στο quiet luxury παρουσιάσεις, που βλέπουμε τελευταία στις πασαρέλες.

Ας το απολαύσουμε.