ΣΧΕΣΕΙΣ

4 λόγοι που παραμένεις σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Μήπως να το ξανασκεφτόσουν;

Unsplash

Ο γάμος είναι μια σημαντική απόφαση, καθώς συμβολίζει την αγάπη, την αφοσίωση και την αλληλοϋποστήριξη. Από πρακτικής άποψης, ο γάμος είναι μία σύμβαση διαρκούς συμβίωσης ανάμεσα σε 2 ανθρώπους, ο σχηματισμός της οποίας, καθώς και ο τερματισμός με ένα διαζύγιο, ρυθμίζεται από την πολιτεία με τη συναίνεση των συμβαλλόμενων μερών και προβλέπει πληθώρα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους ο γάμος δεν πρέπει να είναι μια παρορμητική απόφαση, η οποία έχει προκύψει από κοινωνικές επιρροές, αλλά μια πράξη θέλησης, που θα πρέπει για το κάθε άτομο ξεχωριστά να πηγάζει από βαθιά μέσα του/της.

Δυστυχώς, πολλοί γάμοι, ενώ μπορεί να ξεκινούν με καλές προδιαγραφές, δηλαδή με αγάπη, καλή επικοινωνία και κοινούς – για το μέλλον της σχέσης τους – στόχους, παίρνουν διαφορετική πορεία στο πέρασμα των χρόνων με τα άτομα που την απαρτίζουν να καταλήγουν δυστυχισμένα και κολλημένα σε έναν φαύλο κύκλο. Πόσο μάλλον, τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν για οικονομικούς λόγους, προσωπικές φιλοδοξίες και κοινωνικές προσδοκίες. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 4 συνήθεις λόγους που ίσως παραμένεις σε έναν δυστυχισμένο γάμο και μερικούς πολύ καλούς λόγους για να το ξανασκεφτείς. 

Γιατί παραμένουν τα ζευγάρια σε ένα δυστυχισμένο γάμο; Unsplash

Η οικογένειά σου τον/την αγαπά

Κάποια ζευγάρια έρχονται κοντά επειδή οι οικογένειές τους είναι χρόνια φίλοι ή επειδή έχουν λατρέψει οι γονείς τους τον/τη σύντροφό τους. Αυτό δυστυχώς, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να συζητήσεις οποιοδήποτε προβληματισμό σου, πόσο μάλλον την περίπτωση χωρισμού, αφού το περιβάλλον ίσως προσπαθήσει να πιέσει για αναθεώρηση της απόφασης.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον έχεις πρώτα προσπαθήσει να επικοινωνήσεις με τη/τον σύντροφό σου, αλλά δεν καταφέρατε να βρείτε κάποιο κοινό σημείο, μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεραπεία ζεύγους. Αν δεν είναι πρόθυμ@ να προσπαθήσει, τότε μπορείς εσύ μόν@ σου, να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να ζητήσεις βοήθεια. Σε περίπτωση που μιλάμε για περιστατικά κάθε μορφής βίας, μπορείς να καλέσεις τη γραμμή 15900, όπου ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι ακόμα και αν δεν σε ακούσει η οικογένειά σου, μπορείς να επικοινωνήσεις με φίλους, οι οποίοι μπορούν να σε στηρίξουν στις αποφάσεις σου. Είναι η ζωή σου, μην το ξεχνάς αυτό.

Σε φοβίζει ο οικονομικός παράγοντας

Η ιδέα της σκέψης του χωρισμού μπορεί να σου προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια ως προς το οικονομικό κομμάτι και η προοπτική 2 ξεχωριστών νοικοκυριών ίσως ακούγεται τρομακτική. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος υποχρεώνει τον γονέα (που δεν μένει με το παιδί) να παρέχει διατροφή. Επίσης, πλέον ο νόμος ορίζει ότι το παιδί πρέπει να έχει επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου του, με τον γονιό που δεν μένει μαζί του. Σε περίπτωση που ο γονέας αυτός δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τον γονέα που μένει με το παιδί και δεν είναι συνεπής με τη διατροφή, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη και θα εξετάζεται.

Θεωρείς φυσιολογικούς τους καβγάδες στον γάμο

Ο τρόπος που έχει μεγαλώσει ο κάθε άνθρωπος διαφέρει, ενώ παράλληλα καθορίζει την οπτική του στις σχέσεις. Αν έχεις μεγαλώσει π.χ σε ένα σπίτι με πολλούς τσακωμούς, θα σου φαίνεται φυσιολογικό να συμβαίνει και στον δικό σου γάμο. Σίγουρα σε μια συμβίωση δεν είναι ποτέ όλα «μέλι γάλα», αλλά δεν ενδείκνυται μια τέτοια συνθήκη. Πάρε την απόφαση να δεις τα πράγματα με μια θετική οπτική. Σε περίπτωση που προκαλείς εσύ υποσυνείδητα καβγάδες, επειδή συνδέεις θεσμούς με αρνητικές συμπεριφορές επειδή αυτό σου είναι γνώριμο, είναι χρήσιμη η επικοινωνία με έναν ειδικό, για να σε κατευθύνει ώστε να προσανατολιστείς προς πιο υγιείς συμπεριφορές.

Μένεις για τα παιδιά

Ορισμένοι γονείς μένουν σε έναν δυστυχισμένο γάμο, καθώς δεν θέλουν να πληγώσουν τα παιδιά τους. Νομίζουν πως τα παιδιά τους θα είναι δυστυχισμένα αν πάρουν διαζύγιο, καθώς θα στερηθούν την καθημερινή επαφή με τον έναν από τους 2 γονείς τους και θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Στην πραγματικότητα όμως, σε αυτή την περίπτωση, το παιδί ζει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, πολλές φορές και με το αίσθημα φόβου, ενώ παράλληλα  ο γονιός μεταφέρει ένα άσχημο πρότυπο περνώντας λάθος μηνύματα στα παιδιά.

Η περίπτωση που μπορεί τα παιδιά να επηρεαστούν αρνητικά από ένα διαζύγιο, είναι όταν οι γονείς τους χειριστούν λανθασμένα τόσο τον χωρισμό, όσο και τα ίδια. Γι’ αυτό, η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό, μπορεί να βοηθήσει σε μια παραγωγική συζήτηση, ενώ θα εξεταστούν και όλα τα πιθανά σενάρια και ο ιδανικός τρόπος για να επικοινωνείτε ευαίσθητα ζητήματα με το παιδί.

Εν κατακλείδι, αν έχεις προσπαθήσει να πετύχει ο γάμος σου και συνεχίζεις να είσαι δυστυχισμένη, οφείλεις στον εαυτό σου και στα παιδιά σου (αν έχεις) να αποχωρήσεις από τον γάμο. Ένας χωρισμός μοιάζει με έναν μικρό θάνατο και είναι επόμενο να αισθάνεσαι φόβο και ανασφάλεια για το άγνωστο, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι αν μείνεις σε μια κατάσταση που δεν ευδοκιμεί, θα νιώσεις καλύτερα. Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι το co – parenting, που βασίζεται στη συνεργασία των γονιών μετά από ένα διαζύγιο, βοηθά στη συνολική ευημερία του παιδιού.