CELEBRITIES

Daniel Day Lewis: Ο λόγος που επιστρέφει στην υποκριτική μετά από 7 χρόνια

Chris Pizzello/Invision/AP Images

Πριν από 7 χρόνια ο 3 φορές βραβευμένος με Όσκαρ για τις ερμηνείες του ηθοποιός Daniel Day Lewis ανακοίνωσε ότι η ταινία Phantom Thread θα ήταν η τελευταία του. «Είναι κάτι που έπρεπε να κάνω. Χρειάζομαι να πιστεύω στην αξία αυτού που κάνω. Η δουλειά μοιάζει ζωτική, ακαταμάχητη ίσως. Κι αν το κοινό την πιστεύει αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για μένα. Τελευταία δεν είναι», είχε πει σχετικά με την απόφασή του ο Daniel Day Lewis.

7 χρόνια αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει για να στηρίξει τον γιο του, Ronan Day Lewis, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Θα μπορούσε ο γιος του Daniel Day Lewis να έχει καλύτερο boost για την προώθηση της ταινίας Anemone; Δεν νομίζω.

Η ταινία Anemone θα είναι μία παραγωγή της Αμερικανικής ανεξάρτητης εταιρείας Focus Features, σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian. Στην ταινία εκτός από τον Daniel Day Lewis θα παίζουν ο Sean Bean, η Samantha Morton, ο Samuel Bottomley και η Safia Oakley- Green. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα στο Manchester.

Μάλιστα ο Daniel Day Lewis έχει «βάλει το χέρι του» και στο σενάριο της νέας ταινίας, αφού το συνυπογράφει με τον γιο του. Βέβαια, να πούμε ότι το DNA της λογοτεχνίας ο Ronan το έχει πλούσιο, αφού παππούς του και πατέρας της μητέρας του, Rebecca ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Arthur Miller. Η υπόθεση της ταινίας Anemone θα «εξερευνά τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ πατεράδων, γιων και αδερφών και τις δυναμικές των οικογενειακών δεσμών», όπως αναφέρει η εταιρεία παραγωγής.

Ο Daniel Day Lewis έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως έφηβος στην ταινία Sunday Bloody Sunday, ενώ ένας από τους πρώτους του πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν στο queer δράμα My Beautiful Laundrette. Έκτοτε διέγραψε μία λαμπρή πορεία γεμάτη συγκλονιστικές ερμηνείες. Ανάμεσα στους τίτλους στους οποίους πρωταγωνίστησε ήταν Ο τελευταίος των Μοϊκανών, Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης, Η εποχή της αθωότητας, Εις το όνομα του πατρός, Το αριστερό μου πόδι, Λίνκολν, Θα χυθεί αίμα. Για τις 3 τελευταίες ταινίες, πήρε και Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Daniel Day Lewis Douglas C. Pizac/AP Images

Με το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Jim Sheridan, «Το αριστερό μου πόδι».

Ο ηθοποιός είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στην τεχνική του Method Acting. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το πώς προσέγγισε και δούλεψε για τον ρόλο του στην ταινία Το αριστερό μου πόδι. Το 1989 ο Daniel Day Lewis υποδύθηκε τον Christy, έναν χαρακτήρα με εγκεφαλική παράλυση που μπορούσε να ελέγξει μόνο την κίνηση του αριστερού του ποδιού. Η ταινία ήταν βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Christy Brown και ο ηθοποιός προκειμένου να τον υποδυθεί πειστικά αρνιόταν να πάει οπουδήποτε χωρίς το αμαξίδιό του, ακόμα και εκτός του set.

«Αποκαλούσε τους πάντες με το όνομα του ρόλου τους κι εσύ έπρεπε να τον αποκαλείς Christy. Ήταν μια τρέλα. Τον ταΐζαμε, τον μετακινούσαμε παντού. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πρέπει να τον είδα μόνο μία φορά να περπατάει», θυμόταν η κόρη του σκηνοθέτη της ταινίας, Jim Sheridan, Kirsten.

Daniel Day Lewis Mark J. Terrill/AP Images

John Shearer/Invision/AP Images

Το 2014 ο δούκας του Cambridge τον έχρισε ιππότη και το 2017 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την υποκριτική.

«O Daniel Day Lewis δεν θα εργάζεται πλέον ως ηθοποιός. Είναι πάρα πολύ ευγνώμων σε όλους τους συνεργάτες και το κοινό του όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι μία ιδιωτική απόφαση για την οποία ούτε ο ίδιος ούτε οι εκπρόσωποί του θα κάνουν περαιτέρω σχόλια», ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του.

Ο ηθοποιός είχε κάνει και στο παρελθόν μεγάλα διαλείμματα από την υποκριτική, όπως για παράδειγμα όταν βρέθηκε στη Φλωρεντία στα 90s για να μαθητεύσει ως υποδηματοποιός.

«Η ζωή μου όπως είναι μακριά από τα set, είναι μία ζωή όπου ακολουθώ την περιέργεία μου, με την ίδια μανία με την οποία εργάζομαι», είχε πει στο Observer το 2008. «Με πολύ θετική έννοια κρατιέμαι μακριά από τη δουλειά για κάποια διαστήματα. Πάντα μου φαινόταν φυσικό αυτό ώστε με τη σειρά του να με βοηθά στη δουλειά που κάνω», συμπλήρωνε.