DECO

Βιομηχανική διακόσμηση: Οι βασικοί, super stylish κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για σίγουρη επιτυχία

iStock

Με τις ρίζες της στον 20ο αιώνα, η βιομηχανική διακόσμηση, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, συνδέεται με τη βιομηχανική επανάσταση. Η αισθητική που περιβάλλει αυτό το στιλ, εμπνέεται από βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια, που μετέπειτα μεταμορφώθηκαν σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους και συνδέεται με τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει πως «κομμάτια» αυτού του design, ταιριάζουν απόλυτα σε ένα σύγχρονο και stylish σπίτι, που θέλει να κάνει catch up με τις deco εξελίξεις του σήμερα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν από τα κτίρια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, τα οποία τότε είχαν καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα. Η έμφαση συνεπώς δινόταν στην απλότητα, την πρακτικότητα και την αξιοποίηση ανθεκτικών υλικών όπως το μέταλλο, το ξύλο και το τσιμέντο. Οι αισθητικές αρχές αυτών των χώρων αποτέλεσαν τη βάση για τη γέννηση της βιομηχανικής διακόσμησης και της Loft Culture με κοιτίδα τη Νέα Υόρκη.

Παλιά βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονταν σταδιακά σε κατοικίες και χώρους εργασίας. Οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές που αναλάμβαναν να τα ανακαινίσουν, αναδείκνυαν τα ακατέργαστα στοιχεία όπως τους γυμνούς τοίχους από τούβλα και τις μεταλλικές κατασκευές. Η ιδέα ότι τα λειτουργικά στοιχεία ενός κτιρίου δεν χρειάζεται να καλύπτονται, άρχισε να κερδίζει έδαφος, δημιουργώντας μια νέα αισθητική που συνδύαζε το παλιό και το νέο.

Η βιομηχανική διακόσμηση πήρε τον δρόμο της κατά τη διάρκεια του ’80 και του ’90, όταν και ξεπέρασε τα όρια των lofts και ξεκίνησε να έχει επιρροή στο design της εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, bars), των κατοικιών και των γραφείων. Οι ανοιχτές κατόψεις, τα ακατέργαστα υλικά και η λειτουργική αισθητική απέκτησαν μαζικότητα, οδηγώντας σε ένα στιλ διακόσμησης που αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως. Παρακάτω μαθαίνεις ποιοι είναι οι βασικοί, super stylish κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για σίγουρη επιτυχία και στο δικό σου σπίτι.

Βιομηχανική διακόσμηση: Οι βασικοί, super stylish κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για σίγουρη επιτυχία

Ακατέργαστα υλικά «στη φόρα»

Τούβλα και τσιμεντοκονίαμα, μεταλλικές λεπτομέρειες όπως σιδερένια και ατσάλινια details σε έπιπλα, και φωτιστικά, δομικά στοιχεία και ξύλο είναι υλικά που «επιτρέπεται» να βρίσκονται σε κοινή θέα. Ένας τοίχος από εμφανές τούβλο ή τσιμεντοκονίαμα, για παράδειγμα, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της βιομηχανικής διακόσμησης. Το ξύλο μπορεί να συνδυαστεί με μέταλλο για να «μαλακώσει» η αυστηρότητα του χώρου. Συχνά χρησιμοποιούνται ακατέργαστα ή ανακυκλωμένα κομμάτια ξύλου.

Ανοιχτή δομή χώρου

Οι ανοιχτές κατόψεις είναι ακόμα ένα βασικό, αναγνωριστικό στοιχείο της βιομηχανικής διακόσμησης. Δωμάτια που δεν οριοθετούνται από τοίχους ή διαχωριστικά, αλλά από τη διάταξη των επίπλων είναι.

Ορατά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν επίσης μέρος της ταυτότητας της βιομηχανικής διακόσμησης. Ορατοί σωλήνες, αεραγωγοί, δοκάρια οροφής και καλώδια, αντί να κρύβονται, γίνονται κομμάτι του design.

Απλή και λειτουργική επίπλωση

Ο μινιμαλισμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της βιομηχανικής διακόσμησης. Τα έπιπλα είναι λιτά, με έμφαση στη λειτουργικότητα και στις καθαρές γραμμές. Ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα είναι αυτά που προτιμούνται.

Σκούρες και ψυχρές αποχρώσεις

Χρώματα όπως γκρι, μαύρο, καφέ και «σκουριασμένο» κόκκινο κυριαρχούν στη «βιομηχανική» παλέτα χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα ταιριάζουν με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως το μέταλλο και το τσιμέντο.

Mix & match παλαιού και νέου

Vintage και μοντέρνα στοιχεία, είναι ένας συνδυασμός που δίνει στην industrial αισθητική που θέλεις να πετύχεις μια σύγχρονη δυναμική. Παλιά βιομηχανικά μηχανήματα, σωληνώσειις, μεταλλικά κιβώτια και άλλα vintage αντικείμενα συνδυάζονται με σύγχρονα διακοσμητικά και έπιπλα.

Η ευρυχωρία είναι το παν

Η φωτεινότητα, οι μεγάλες επιφάνειες παραθύρων που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να «λούσει» τον χώρο, τα μεγάλα παράθυρα και η ανοιχτή δομή αυξάνουν την αίσθηση της ευρυχωρίας. Επομένως, όπως προαναφέραμε, keep it minimal.