OPINIONS

Η Αθηνά Ωνάση είναι «αγνώριστη και γέρασε στα 39 της». Ο σεξισμός παραμένει γνώριμος

Buda Mendes/LatinContent via Getty Images/Ideal Images

Τι πρέπει να κάνει η Αθηνά Ωνάση για να πάψει η ελληνική τηλεόραση να ασχολείται μαζί της; Μάλλον να πάψει να είναι η Αθηνά Ωνάση, γιατί όλα τα άλλα, τα έχει ήδη προσπαθήσει να τα κάνει, από τότε που ήταν μικρό παιδί. Προσπάθησε να αποφύγει τη χώρα μας, απέφυγε σίγουρα τις κοσμικότητες και το να γίνει μία socialite σε δημόσιες εκδηλώσεις, δεν επέλεξε κάποιο επάγγελμα που θα την έφερνε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, γενικώς έμεινε μακριά.

Αλλά τι τα θες; Της έμελλε να γεννηθεί σε μία διάσημη οικογένεια, μία οικογένεια διεθνώς γνωστή, που εμείς τη βλέπουμε πάντα με κάποιο κρυφό καμάρι, γιατί μας νοιάζει πόσους Έλληνες ξέρει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο γνωστός- άγνωστος μαλα@@@ και ο Ωνάσης, είναι ονόματα που βγάλαμε προς τα έξω κάτι που φέρουμε μέσα μας ως κατόρθωμα. Η Αθηνά Ωνάση δεν είχε ελπίδα από κούνια. Ό,τι κι αν έκανε θα απασχολούσε την ελληνική τηλεόραση.

Ακόμα κι όταν δεν κάνει κάτι απασχολεί κι έχω τις «καυτές αποδείξεις» παρακάτω. Η Αθηνά Ωνάση δεν έκανε απολύτως τίποτα, απλά στάθηκε απέναντι στον φακό για μία φωτογραφία που αφορά το νέο της επιχειρηματικό βήμα, μια αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Γαλλία. Το Πρωινό ανακάλυψε τη φωτογραφία και ανέλαβε τα υπόλοιπα.

Γιατί για την εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 η Αθηνά Ωνάση έκανε κάτι: γέρασε. Γέρασε από τα 39 της μόλις χρόνια. Κι είναι «αγνώριστη». Και επειδή είναι «αγνώριστη» στα μάτια κάποιων, έπρεπε να παρουσιαστεί στο τηλεοπτικό κοινό σαν κουίζ του τύπου «αναγνωρίζετε τη διάσημη της φωτογραφίας;». Ακολούθησε ο άβολος, σεξιστικός σχολιασμός περί γήρατος της Αθηνάς Ωνάση που «γέρασε κι είναι μόλις 39 χρονών» κι έπειτα η ενημέρωση για τα οικονομικά της και πόσα χρήματα έχει βγάλει από τις αγοραπωλησίες της περιουσίας, που δικαιωματικά της ανήκει από τα 18 της χρόνια.

«Εγώ όταν μου έδειξαν τη φωτογραφία, νόμιζα ότι είναι μια γνωστή μου που της μοιάζει. Μου λένε είναι διάσημη και πλούσια, δε μου έλεγε τίποτα. Δεν τη γνώρισα», είπε αρχικά ο Γιώργος Λιάγκας.

«Τρομάζεις να τη γνωρίσεις, έχει μεγαλώσει. Όλοι μας, κι εγώ μεγαλώνω, αλλά με έχω συνηθίσει που με βλέπω κάθε μέρα στον καθρέφτη. Αλλά όταν έχεις να δεις κάποιον πολλά χρόνια και τον βλέπεις μετά, λες “Ω Παναγιά μου, μεγάλωσε. Γέρασε”», είπε ο Γιώργος Λιάγκας μην εξαιρώντας τον εαυτό του από αυτή τη διαδικασία του γήρατος. Στη συνέχεια στο σπλιτ της οθόνης με μία παλιότερη φωτογραφία της Αθηνάς Ωνάση, είπε και το «Είναι η χρυσή κληρονόμος Αθηνά Ωνάση, είναι μόλις 39 ετών κι αυτή είναι η τωρινή της φωτογραφία. Να! Δείτε πώς ήταν».

Στη συνέχεια όλοι αναφέρθηκαν στο πόσο μοιάζει με τη μητέρα της, Χριστίνα Ωνάση και στο θλιμμένο βλέμμα των 2 γυναικών. Θλίψη διέκρινε παντού το πάνελ του Πρωινού. Θλίψη κι εδώ για άλλους λόγους.

Δεν ξέρω αν η Αθηνά Ωνάση ζούσε στην Ελλάδα κι είχε σχέση με τον τόπο αυτό, αν θα ήταν όλοι τόσο απροκάλυπτα αγενείς μπροστά στην προβολή της εικόνας της. Δεν ξέρω αν η Αθηνά Ωνάση ζούσε στην Ελλάδα κι είχε σχέση με τον τόπο αυτό, αν θα έβγαζε μία πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή στη συνέχεια τα έσοδά της από τις αγοραπωλησίες της για να κάνει τη σούμα για το πόσα χρήματα έχει βγάλει από την περιουσία που κληρονόμησε. Είμαι σχεδόν σίγουρη, ότι ο Γιώργος Λιάγκας δεν θα αναρωτιόταν αν σκοπεύει να γίνει «μπακάλισσα» στη Γαλλία, αν ήταν κάποια εγχώρια επιχειρηματίας.

Σίγουρα κάνει ευκολότερα τα πράγματα το γεγονός ότι η Αθηνά Ωνάση είναι γυναίκα και σε μία γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία δεν επιτρέπεται να μην δείχνει τέλεια και πάνω από 25 χρονών.

Περνάει στην κατηγορία «γριά», «απεριποίητη», «παραιτημένη» και ό,τι άλλο πιθανόν να έχεις ακούσει ως τώρα για κάποια άλλη γυναίκα, που η φωτογραφία της θα μπορούσε να μπει στη θέση της Αθηνάς Ωνάση, απευθείας.

Το να είσαι νέα ή να δείχνεις νέα, θεωρείται πάντα κάποιο σπουδαίο επίτευγμα όπως εκφράζουν σχόλια σαν: «Ω, δεν μπορεί να είσαι 35, 40, 50. Μικροδείχνεις. Κρατιέσαι υπέροχα». Γιατί το γήρας είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με τρομερό φόβο και άγχος, όταν απέναντί μας έχουμε μία γυναίκα. Μία γυναίκα που πάντα γερνάει, δεν ωριμάζει ποτέ όπως ο αντίστοιχος 40άρης εκεί έξω.

Βαλλόμαστε από παντού από εικόνες «νεολατρείας», έχουμε στα χέρια μας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να «παγώσουμε τον χρόνο» κι αν δεν το κάνουμε μάλλον έχουμε πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να «παλιώσουμε σαν ένα καλό κρασί», όπως επιτρέπεται στο άλλο μισό του πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ο σεξισμός και τα double standards του.

Νιώθει έτσι και η Αθηνά Ωνάση; Ιδέα δεν έχω και δεν θα μάθω ποτέ προσπαθώντας να ερμηνεύσω το «θλιμμένο βλέμμα» της. Αρνούμαι.

Αυτό που σίγουρα ξέρω σε σχέση με την Αθηνά Ωνάση και την ελληνική τηλεόραση, είναι ότι από μικρό κορίτσι κι αργότερα ως νέα γυναίκα, μάς έχει απασχολήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα το ήθελε. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τη ζωή της, την ψυχολογική της κατάσταση, τη συναισθηματική της ζωή και την εμφάνισή της χωρίς αυτή να μας δώσει την παραμικρή δήλωση. Κι αυτό είναι θλίψη. Όχι το βλέμμα της Αθηνάς Ωνάση, ούτε το πρόσωπό της, ούτε τα σκούρα της μαλλιά.