13 θεατρικές παραστάσεις που μπορείς να δεις τον Οκτώβριο
- 6 ΟΚΤ 2024
Η θεατρική Αθήνα έχει ανάψει ήδη τα φώτα της και καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να θυμίζουν φθινόπωρο, έχει έρθει η ώρα να χωθούμε στις φιλόξενες αγκαλιές των θεάτρων της πόλης, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω 13 θεατρικές παραστάσεις που μπορούμε να δούμε τον Οκτώβριο.
Παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, εκρηκτικά μιούζικαλ, μονόλογοι, ελληνικά έργα, αλλά και θεατρικά έργα κλασικές αξίες της παγκόσμιας δραματουργίας, θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις. 13 θεατρικές παραστάσεις, που μπορείς να δεις τον Οκτώβριο για να προσθέσεις την επόμενη σου θεατρική έξοδο στην ατζέντα.
Outrο
Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος επιστρέφει στην Ελλάδα με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του, το Outro. Απόφοιτος της πρωτοποριακής Ακαδημίας Θεάτρου και Χορού του Άμστερνταμ, με μαθητεία πλάι στον Ivo van Hove και σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό του δημιουργεί ένα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, τη διαφορετικότητα, τις σκληρές και οικείες αλήθειες που γονατίζουν υπό το βάρος της κοινωνικής «αποδοχής» και ομοιογένειας.
Το Outro είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Jean – Luc Lagarce, Juste la fin du Monde, το οποίο μετέπειτα έγινε ταινία (στα ελληνικά: Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου) από τον Xavier Dolan και απέσπασε πολλά βραβεία.
Ο Λουκάς, ένας συγγραφέας, επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια στο πατρικό του, σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας. Θέλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, τις χαμένες ευκαιρίες, να βρει το θάρρος ν’ αντιμετωπίσει τον εαυτό του απέναντι στην οικογένειά του. Να υπερασπιστεί τις επιλογές, τα «θέλω», την ταυτότητά του.
Θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος ώστε να βρει τη λύτρωση που αποζητά;
Παίζουν: Γιώτα Φέστα, Γιώργος Καραμίχος, Σταύρος Λιλικάκης, Ιφιγένεια Βαρελά, Αμαλία Μπαμπλέκη.
Πότε και πού: Στο θέατρο ΠΛΥΦΑ μέχρι και 30 Οκτωβρίου, Τετάρτη- Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 και 21:00.
Εισιτήρια εδώ.
Ο θάνατος του εμποράκου
55000 θεατές και 160 παραστάσεις μέτρησε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ως Γουίλι Λόμαν στο εμβληματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ, Ο θάνατος του εμποράκου, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Ζίνα. Κι εκεί επιστρέφει από τις 3 Οκτωβρίου για 2η χρονιά, έχοντας συνοδοιπόρους τους ηθοποιούς: Έφη Μουρίκη, Ρένο Ρώτα, Δημήτρη Γεροδήμο, Κατερίνα Μάντζιου, Γιώργο Κοσκορέλλο, Παναγιώτη Παπαδούλη, Σωκράτη Αγγελή.
Γραμμένο το 1949, το έργο Ο Θάνατος του Εμποράκου θεωρείται το κορυφαίο του Αμερικανού συγγραφέα. Πραγματεύεται τη ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία, τον οδηγεί παραληρηματικά στη διάλυση ολόκληρης της ζωής του.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00 στο Θέατρο Ζίνα.
Εισιτήρια εδώ.
Και εφύτευσεν ο θεός παράδεισον
Μετά από 2 σεζόν με διθυραμβικές κριτικές και συνεχή sold out, η πολυδιαφημισμένη και βραβευμένη (με τα βραβεία σύγχρονου νεοελληνικού έργου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, νέου καλλιτέχνη του θεάτρου της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για την Βαλέρια Δημητριάδου και πρωτοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου από το All4fun) παράσταση των C for Circus, επέστρεψε στο θέατρο Άνεσις.
Το έργο, εμπνευσμένο από πραγματικές ιστορίες θυμάτων και βασισμένο σε στατιστικές έρευνες, πραγματεύεται ένα τραγικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking.
11 ηθοποιοί σε 11 ρόλους λειτουργούν σαν ένα σώμα και καταθέτουν ο καθένας από τη σκοπιά του το δικό του κομμάτι, συνθέτοντας σταδιακά το παζλ της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα η επί σκηνής ζωντανή μουσική ενισχύει τη δράση και δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα.
Διανομή (αλφαβητικά): Αθηνά Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Γαβρέλας, Ηλέκτρα Γεννατά, Νικόλας Δροσόπουλος, Κωνσταντίνος Κάππας, Χρύσα Κοτταράκου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς
Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:00, Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00.
Εισιτήρια εδώ.
Ο Μάκης
Ο περίφημος Μάκης του Βασίλη Κατσικονούρη και ο εμβληματικός ερμηνευτής του, ο Ερρίκος Λίτσης από τις 7 Οκτωβρίου φιλοξενούνται στη σκηνή του θεάτρου Αποθήκη. Ο μονόλογος αυτός θα μας μιλήσει για αυτά που έγιναν και που πια δεν γίνονται, αλλά και πάλι… ποτέ δεν ξέρεις…
Η ιστορία:
Ο παππούς είναι στο σπίτι. Τα παιδιά του έχουν πάει διακοπές. Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο…. Ο ίδιος σύχναζε στη Μακρόνησο και στη Γυάρο…
Τώρα να τος μόνος του στην Αθήνα μέσα στον καύσωνα! Με τις εμμονές του, τη ματαίωση και τον φόβο του.
Δε νοσταλγεί τίποτα από τα περασμένα, ούτε πενθεί παρά μόνον ποθεί: Για λίγο ακόμα.
Έστω κι αν όλοι και όλα γύρω του τον έχουν προγραμμένο…
Όμως εκείνος ο μακρινός, ανεξάντλητος πόθος του για ζωή παραμένει και δεν τον αφήνει να παραδώσει τα όπλα.
Κι όταν το κάνει, θα το κάνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φασαρία. Σε αυτό το οδοιπορικό του — μέσα σε ένα δωμάτιο — ο «απείθαρχος» παππούς μιλά στο σιωπηλό, χρυσό κάτοικο μιας γυάλας.
Στο άδειο σπίτι, μόνος του, χλευάζει τους πάντες και τα πάντα και πάνω απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα πρόσωπο με έντονο το στοιχείο του τραγικού και του κωμικού μαζί, που εναλλάσσονται διαρκώς μέχρι την τελική, τρυφερή τους ένωση.
Πότε και πού: Από 7 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00 στο Θέατρο Αποθήκη.
Εισιτήρια εδώ.
Blue Train
Το νέο έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, έρχεται στο Θέατρο ΑΛΜΑ, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, από τις 7 Οκτωβρίου.
Τον συγκινητικό κόσμο του Blue Train ζωντανεύει επί σκηνής ένας θίασος αξιόλογων ηθοποιών της νέας γενιάς με τον Σπύρο Χατζηαγγελάκη, τον Γιώργο Μπένο, την Αναστασία Στυλιανίδη και τον Γιάννη Τσουμαράκη. Τον ρόλο της μητέρας Σοφίας, αναλαμβάνει η Λουκία Πιστιόλα.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο 5 προσώπων, το οποίο με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα, αποτυπώνει την πρώιμη υπαρξιακή και ηλικιακή κρίση μιας χαμένης γενιάς που παλεύει να διατηρήσει την αθωότητα της, προσπαθώντας παράλληλα να συμβαδίσει με το χρόνο που κυλάει αμείλικτος.
Μια φαινομενικά συνηθισμένη Κυριακή, λίγες μέρες πριν τα 45α του γενέθλια, ο Μιχάλης δέχεται τις διαδοχικές επισκέψεις 4ων κομβικών προσώπων της ζωής του, οι οποίες καταλήγουν να γίνουν συναισθηματικές εισβολές που τον απογυμνώνουν. Η μητέρα του, η κολλητή του, ο πρώην σύντροφός του και ένα 20χρονο αγόρι ως ραντεβού για ευκαιριακό σεξ, ξεδιπλώνουν όλη τη βεντάλια των επιλογών που θα μπορούσε να έχει κανείς, ώστε να προλάβει το τρένο της ενηλικίωσης του.
Πότε και πού: Από 7 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο θέατρο Άλμα.
Εισιτήρια εδώ.
True West
Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί το έργο True West του Σαμ Σέπαρντ, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρα από το Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 9 Οκτωβρίου.
2 αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα 2 αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος.
Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στο ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Hollywood, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης. Η Έλενα Καρακούλη μεταφέρει επί σκηνής το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Παίζουν: Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Ψαρράς.
Πότε και πού: Από Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18:30 και 21:15 και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο Χώρα.
Εισιτήρια εδώ.
Chicago The Musical
To #1 μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway, το Chicago the Musical, σε μουσική του John Kander, στίχους του Fred Ebb, και σενάριο των Fred Ebb και Bob Fosse, έρχεται στην Ελλάδα.
Σε αυτή την ευρωπαϊκή περιοδεία, το κοινό μπορεί να απολαύσει την αυθεντική παραγωγή του Broadway, με ένα cast εξαίρετων ερμηνευτών, επιλεγμένων από την ελίτ του West End και του Broadway. Με τις απαράμιλλες ικανότητές τους και τη μαγνητική σκηνική τους παρουσία, κάθε μέλος του θιάσου θα δώσει το δικό του μοναδικό στυλ στους εμβληματικούς ρόλους της Ρόξι Χαρτ, της Βέλμα Κέλι, του Μπίλι Φλιν και των υπόλοιπων αξέχαστων χαρακτήρων που κατοικούν τον κόσμο του Chicago.
Το μιούζικαλ ανεβαίνει από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Christmas Theater, απ’ όπου ξεκινά την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει μία Ελληνίδα ηθοποιό στο cast: τη Νάντια Μπουλέ στον ρόλο της Ρόξι.
Το Chicago διαδραματίζεται στην καρδιά της ομώνυμης πόλης την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και ακολουθεί την καθηλωτική ιστορία της Ρόξι Χάρτ, μιας μικρής χορεύτριας με μεγάλα όνειρα για δόξα. Όταν η Ρόξι βρίσκεται μπλεγμένη σε μια σκανδαλώδη υπόθεση δολοφονίας, προσλαμβάνει τον επιδέξιο και χαρισματικό δικηγόρο Μπίλι Φλιν για να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης και να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ της. Αλλά η Ρόξι σύντομα ανακαλύπτει ότι δεν είναι η μόνη που διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς η συγκρατούμενή της, Βέλμα Κέλι, μια βαριετέ σταρ, παλεύει επίσης για τη φήμη και την ελευθερία της μέσα στο χάος της φυλακής της κομητείας Κουκ.
Η παράσταση είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Πότε και πού: Παρασκευή 18/10 στις 20:00, Σάββατο 19/10 στις 16:00 και 20:30 και Κυριακή 20/10 στις 15:00 και 19:30, στο Christmas Theater.
Εισιτήρια εδώ.
Τριαντάφυλλο στο Στήθος
Το Πτι Παλαί υποδέχεται το θεατρικό κοινό από τις 10 Οκτωβρίου 2024 με το Τριαντάφυλλο στο στήθος. Το κλασικό έργο του Τέννεσι Ουίλιαμς, που δεν απολαμβάνουμε τόσο συχνά στη σκηνή όσα τα υπόλοιπα αριστουργήματά του, ανεβαίνει σε μετάφραση, ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία του Γιωργή Τσουρή. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Σεραφίνας, ο Μάκης Παπαδημητρίου στον ρόλο του Αλβάρο και ένας θίασος εξαιρετικών ηθοποιών.
Ο ίδιος ο Τέννεσι Ουίλαμς έλεγε πως το Τριαντάφυλλο στο στήθος είναι η μοναδική κωμωδία που έχει γράψει. Η παράσταση του Τσουρή επιχειρεί να αναδείξει την παραγνωρισμένη στη χώρα μας, κωμική πλευρά του έργου. Οι ήρωες βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, οι εντάσεις και οι τρυφερές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν πλήρως τον χαρακτήρα των προσώπων, μαζί με την ανθρώπινη διάστασή τους.
Το ανέβασμα του έργου σε αυτή τη νέα εκδοχή, ανοίγει επίσης δυναμικό διάλογο με την εποχή μας. Ο Ουίλιαμς έβαλε στο επίκεντρο –για ακόμη μία φορά– μία γυναίκα- ηρωίδα που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και τους προβληματισμούς του καιρού της. Σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία.
Η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα» και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Έτσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σ’ ένα αίτημα για το εδώ και το τώρα της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου. Η διασκευή του Τσουρή, παρακολουθεί αυτή την σύγκρουση με τρυφερότητα και χιούμορ μέχρι και την τελική ρήξη.
Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Μάκης Παπαδημητρίου, Ζώγια Σεβαστιανού, Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ορνέλα Λούτη, Τόνια Μαράκη, Στρατής Χατζησταματίου, Λυδία Γιαννουσάκη και Κατερίνα Μεφσούτ.
Πότε και πού: Από 10 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00.
Εισιτήρια εδώ.
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα, του Ματέι Βίζνιεκ σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου με τους (αλφαβητικά) Αλέξανδρο Βάρθη, Τάσο Λέκκα, Δημήτρη Πετρόπουλο, Ελίζα Σκολίδη, Μαίρη Χήναρη, επέστρεψε στο Θέατρο Μπέλλος
Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο που όλα μοιάζουν να είναι φάλτσα, διαδραματίζεται μια απόλυτα ρεαλιστική ιστορία ενός οποιουδήποτε πολέμου του τώρα, του τότε ή του μετά. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μέσα από το έργο του, δίνει χώρο στην ανθρώπινη ψυχή να πενθήσει την ύπαρξη της που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χαθεί, αν «ο ισχυρός» το θελήσει.
Στο έργο, ο Βίγκαν και η Γιάσμινσκα επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους. Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ξεχασμένο από όλους -από το κράτος, τους διεθνείς φορείς, τους φίλους, τους συγγενείς ακόμα και από την ίδια τη ζωή- και μη έχοντας δικαίωμα διεκδικήσεων, καθώς στερείται οικονομικών πόρων, το ζευγάρι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνο του το νήμα της οικογενειακής του ιστορίας. Μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, προκύπτει η ιστορία της πολεμικής φρίκης ολόκληρου του 20ου αιώνα.
Η ομάδα The Young Quill καταπιάνεται με το έργο αυτό είκοσι χρόνια αφότου γράφτηκε, επικαιροποιεί το ερώτημα και αναρωτιέται αν η «πρόοδος» είναι τελικά η αξία που πρέπει να καθορίζει την πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία, ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Πότε και Πού: Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο Θέατρο Μπέλλος.
Εισιτήρια εδώ.
Ήταν όλοι τους παιδιά μου
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση Ήταν όλοι τους παιδιά μου. Το εμβληματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ, σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης.
Στη νέα του παράσταση συνεργάζεται με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Ο Γιώργος Γάλλος, η Άννα Μάσχα, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λίλα Μπακλέση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μαζί τους οι πρωτοεμφανιζόμενοι Άννα Λουιζίδη και Δημήτρης Σέρφας.
Όπως τα περισσότερα έργα του Μίλλερ, έτσι και το Ήταν όλοι τους παιδιά μου, βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλλερ, πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται 21 άτομα. Ο Κέλλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο, όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος.
H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου του Μίλλερ, που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία.
Πότε και πού: Από 25 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο Αλκυονίς.
Εισιτήρια εδώ.
Ήρωες
Οι Ήρωες της Ελένης Γκασούκα επιστρέφουν στο Θέατρο Ψυρρή από τις 23 Οκτωβρίου.
Πριγκίπισσες από την Μόσχα, σαδομαζοχιστές φύλακες και πολιτικοί κρατούμενοι, ιερόδουλες, gay Ηπειρώτες, ακολουθούν τα βήματα του tango, χορεύοντας τσάμικο και τραγουδούν στη σκηνή του Θεάτρου Ψυρρή βαριά ποπ και ελαφριά ζεϊμπέκικα προσφέροντας υψηλή θετική ενέργεια.
Μια μουσικοσατυρική παράσταση στα όρια της επιθεώρησης. Εδώ που οι Ήρωες εμπνέονται από τα όνειρα, τη ματαίωση, τη μοναξιά, την ενοχή, από δραματοποιημένα από την αιφνιδιαστική ύπαρξη του παραλόγου και της ανθρώπινης γελοιότητας. Η επιθεώρηση στα καλύτερα της!
Όσοι μέχρι τώρα δεν έχετε πάρει γεύση από Ήρωες σπεύσατε!
Τα διαχρονικά σατιρικά κείμενα των Ηρώων εμπνέονται από την ανθρώπινη αντίφαση, το κιτς, τον έρωτα, τη φθορά, τον θάνατο αναζητώντας το γελοίο του δράματος. Ο χώρος που τους αναλογεί είναι ο χώρος που ζει και κινείται ο απλός άνθρωπος μέσα στη σύγχρονη κοινωνία η οποία διαμορφώνει συνειδήσεις, ρόλους, ηθική, αναδεικνύοντας τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις της συγγραφέως.
Ήρωες: Δημήτρης Φιλιππίδης, Χρήστος Γεωργαλής, Γιώργος Φασουλάς, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Πάνος Αποστολοπουλος, Ντένια Στασινοπούλου, Ιωάννα Καλλιτσάντση
Ήρωες μουσικοί: Ευριπίδης Ζεμενίδης, Θοδωρής Κοντάκος, Σταύρος Τσαντές, Λευτέρης Πορτοκάλογλου
Τα τραγούδια επιλέγει ο Πάνος Σουρούνης
Πότε και πού: Από 23 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00 και Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00 στο θέατρο Ψυρρή.
Εισιτήρια εδώ.
Θείος Βάνιας
Ο Δημήτρης Καταλειφός επιστρέφει τη σεζόν 2024-25 στο θεατρικό σανίδι και επιλέγει να σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον εμβληματικό Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ.
Ο ίδιος μάλιστα θα κρατήσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ένα αξιόλογο υποκριτικό cast (Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Βαγγέλης Ρόκκος, Μενέλαος Χαζαράκης, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβος Σαμαρτζής) θα δώσει σάρκα και οστά στους βαθιά ανθρώπινους τσεχωφικούς ήρωες που κλυδωνίζονται από τις διαρκείς τους ματαιώσεις και αναρωτιούνται για το νόημα της ύπαρξής τους.
Το πιο «τσεχωφικό», όπως έχει χαρακτηριστεί, από τα έργα του Ρώσου συγγραφέα, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματολογίας. Ο Τσέχωφ σε αυτό σκιαγραφεί με επιδεξιότητα τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που κυοφορούνται και οραματίζεται ένα μέλλον πιο κοντά στις ανθρώπινες αξίες, ενώ ταυτόχρονα μας προ(σ)καλεί να αναλογιστούμε τη ζωή, τον έρωτα, τον θάνατο και το νόημα της ύπαρξής μας.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καταλειφού θα στηριχτεί πάνω στη στιβαρή μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. Τα σκηνικά είναι της Μικαέλας Λιακατά, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Ανδρέα Σινάνου και η μουσική / σχεδιασμός ήχου του Σταύρου Γασπαράτου.
Πότε και πού: Από Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 17:30 και 21:00.
Εισιτήρια εδώ.
Η κασέτα
Η παράσταση του ανατρεπτικού και αναρχικού θεατρικού έργου της Λούλας Αναγνωστάκη που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές την περασμένη θεατρική σεζόν, ανεβαίνει ξανά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θεάτρο Σταθμός.
Η Λούλα Αναγνωστάκη, μια από τις πιο σημαντικές και δυναμικές μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας, γράφει στα 1982 την σπαρακτική και σπαρταριστά επίκαιρη Κασέτα. 40 περίπου χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του Καρόλου Κουν και 20 χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμα του έργου στην Αθήνα, Η Κασέτα επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός.
Σκηνοθετεί – στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο πανεπιστήμιο του Ηull με τίτλο «Η πνευματική παρακαταθήκη της Λούλας Αναγνωστάκη» – ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μάνος Καρατζογιάννης, έχοντας στο ενεργητικό του τη μακρόχρονη εργασία του πάνω στη δραματουργία της Αναγνωστάκη (Η Κασέτα, Η Παρέλαση, Ο ήχος του όπλου, Ο Ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε, Δωμάτια Μνήμης, Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage, Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη, Εντευκτήριο: Αφιέρωμα Λούλα Αναγνωστάκη). Την εξαιρετική διανομή απαρτίζουν ηθοποιοί της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς.
Τα πρόσωπα του έργου προέρχονται από τον οικείο γύρω μας κοινωνικό χώρο. Μετέωροι, ανάμεσα στην πρωτόγονη ύπαιθρο, απ’ όπου κατάγονται και το αφιλόξενο τοπίο της πόλης, απ’ όπου μετανάστευσαν, εντάσσονται στο μεγάλο πλήθος των Νεοελλήνων. Κάτοικοι των παρυφών της πρωτεύουσας – αλλά και ακατάπαυστα κυκλοφορώντας στο κέντρο της – προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν σπασμωδικό και εύθραυστο ρεαλισμό.
Ερμηνεύουν: Γιώργος Δεπάστας/Φώτης Κοτρώτσος, Βάσω Καμαράτου, Μάνος Καρατζογιάννης, Σταύρος Μερμήγκης, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Ερμίνα Κυριαζή, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Τσουμαράκης.
Πότε και πού: Μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15 στο Θέατρο Σταθμός.
Εισιτήρια εδώ.