ΥΓΕΙΑ

Για πόσο καιρό πρέπει να παίρνεις πολυβιταμίνες;

iStock

Οι πολυβιταμίνες χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής με αρκετά οφέλη καθώς βελτιώνουν την υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και αντισταθμίζουν κακές διατροφικές συνήθειες. Για πόσο καιρό όμως είναι οκ να στηριζόμαστε σε αυτές; 

Γενικά, οι άνθρωποι λαμβάνουν πολυβιταμίνες καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η περίοδος εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες μας. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν τα συμπληρώματα για μερικές ημέρες, ενώ άλλοι μπορεί να τα παίρνουν για χρόνια. Για να απορροφηθούν πλήρως οι πολυβιταμίνες, θα πρέπει να καταναλώνονται με το φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τις βιταμίνες μόνο του. Μόλις ο οργανισμός έχει αρκετές βιταμίνες, οι υπόλοιπες απεκκρίνονται με τα ούρα, αλλάζοντας συχνά το χρώμα τους. Ανάλογα με τον λόγο λήψης των πολυβιταμινών, είναι προσωπική η απόφαση για την περίοδο που θα τις καταναλώσεις.

Ποια είναι τα οφέλη της τακτικής λήψης πολυβιταμινών;

Η τακτική κατανάλωση πολυβιταμινών έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς γεφυρώνουν το διατροφικό κενό στη διατροφή σου. Μερικά από αυτά τα οφέλη παρατίθενται παρακάτω.

  • Υψηλά επίπεδα ενέργειας

Οι ανεπαρκείς θρεπτικές ουσίες κάνουν το σώμα να καταπονείται για να εκτελέσει τις διαδικασίες του, με αποτέλεσμα προβλήματα υγείας και κόπωση.

  • Ενισχυμένη διάθεση

Η καθημερινή κατανάλωση πολυβιταμινών επηρεάζει άμεσα την υγεία του ατόμου, ιδιαίτερα τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία.

  • Βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη

Η βιταμίνη Β12 έχουν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνες για την υποστήριξη της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν Β12 έχουν καλύτερη μνήμη σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν.

  •  Μειωμένο στρες και άγχος

Όσοι καταναλώνουν τακτικά πολυβιταμίνες έχουν μειωμένα επίπεδα στρες και άγχους, επειδή η βιταμίνη Β μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια που διατηρεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Η παραγωγή ορμονών του στρες μειώνεται.

Μπορούν οι πολυβιταμίνες να προλάβουν τις ασθένειες;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν πολυβιταμίνες έχουν μειωμένο ποσοστό να υποστούν καρδιακή προσβολή, ενώ οι άλλοι όχι. Τα στοιχεία είναι ανάμεικτα και οι γυναίκες φαίνεται να προλαμβάνουν τα καρδιακά επεισόδια χρησιμοποιώντας πολυβιταμίνες.

Οι πολυβιταμίνες είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεση—Επιπλέον, οι οξειδωτικές βιταμίνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας για την πρόληψη της τύφλωσης.

Ποια είναι η σωστή δόση πολυβιταμινών;

Η σωστή δόση πολυβιταμινών θα σου εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα. Επομένως είναι απαραίτητο να την τηρείς. Μερικοί μπορεί να λαμβάνουν υψηλές δόσεις, ενώ άλλοι χρειάζονται χαμηλή δόση ανάλογα με τη διαλυτότητα της βιταμίνης. Δηλαδή άλλα σκευάσματα είναι υδατοδιαλυτά ενώ άλλα λιποδιαλυτά.

Η περίσσεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών απεκκρίνεται μέσω των ούρων, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες συσσωρεύονται γύρω από το συκώτι. Θεωρείται επιβλαβές η λήψη μεγάλων δόσεων συγκεκριμένων πολυβιταμινών καθώς έχουν σοβαρές παρενέργειες (συσσώρευση τοξικών επιπέδων μετάλλων, οδηγώντας σε καρκίνο του ήπατος, κίρρωση ήπατος ή καρδιακές παθήσεις). Συνιστάται να αποφεύγουμε τις πολυβιταμίνες όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να λαμβάνονται μόνο οι συνιστώμενες δόσεις από τον γιατρό.

Ποιος πρέπει να παίρνει πολυβιταμίνες;

Παρά τη θρεπτική τους αξία, δεν μπορούν όλοι να πάρουν πολυβιταμίνες. Αυτές είναι οι ομάδες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωσή τους:

  • Οι ηλικιωμένοι: Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μειώνεται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Οι πολυβιταμίνες τους παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Οι χορτοφάγοι μπορεί να στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος κ.λπ.
  • Όσοι έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και όσοι θέλουν να αρχίσουν να παίρνουν τα συμπληρώματά τους μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματική συμβουλή.

Πόσο καιρό πρέπει να παίρνεις πολυβιταμίνες;

Αναμφίβολα οι πολυβιταμίνες είναι καλές για την υγεία μας και έχουν ένα σωρό οφέλη για εμάς. Αλλά το ερώτημα εδώ, είναι για πόσο καιρό πρέπει να εξαρτόμαστε από αυτές; Εάν ο οργανισμός σου έχει έλλειψη βιταμινών, προτίμησε να λαμβάνεις πολυβιταμίνες καθημερινά για να εξασφαλίσεις μια σωστή ισορροπία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα.

Αλλά καλό είναι να σταματήσεις εάν σου προκαλούν παρενέργειες. Σε αυτή την περίπτωση επικοινώνησε με το γιατρό σου και σταμάτησε αμέσως τη λήψη τους. Είναι πολύ πιθανό εάν καταναλώνεις περισσότερη από την απαιτούμενη ποσότητα, να σταματήσουν να παρέχουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου.