PROFILE

Han Kang: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την νέα κάτοχο του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Lee Jin-man, File/AP Images

Μπορεί στην Ελλάδα να είχαμε προσδοκίες, καθώς το όνομα της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου βρέθηκε στις λίστες των στοιχηματικών γραφείων για το επόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως το σημαντικό βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας δόθηκε για το 2025 στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Han Kang.

H 53χρονη συγγραφέας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την έντονη ποιητική της πεζογραφία που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής». Η Χαν Κανγκ (Han Kang) που είχε κερδίσει το βραβείο Booker 2016 με το μυθιστόρημα Η χορτοφάγος (ήταν η πρώτη Κορεάτισσα που το κατέκτησε), ξεκίνησε την καριέρα της, όπως συχνά συμβαίνει στη λογοτεχνία της Νότιας Κορέας μέσα από τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων.

Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μάθημα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014), Το λευκό βιβλίο (2016) και Δεν ξεχνώ (2021).

Ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας που γράφει ιστορία

Τώρα, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Χαν Κανγκ (Han Kang) καταγράφει μία ακόμα πρωτιά. Έγινε η πρώτη γυναίκα από την Ασία κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ είναι μόλις η 2η συγγραφέας από την Κορέα που πήρε Νόμπελ (ο Kim Dae-jung έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 2000).

«Κατάφερα να μιλήσω με την Han Kang στο τηλέφωνο», δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Mats Malm, μετά την ανακοίνωση του νικητή. «Φαινόταν ότι είχε μια συνηθισμένη μέρα – είχε μόλις τελειώσει το δείπνο με τον γιο της. Δεν ήταν πραγματικά προετοιμασμένη για αυτό, αλλά αρχίσαμε να συζητάμε τις προετοιμασίες για τον Δεκέμβριο», όταν η Kang θα παραλάβει το βραβείο Νόμπελ.

Η φυσιολογική ημέρα της Han Kang διακόπηκε με μερικά σπουδαία νέα. Κι η δικιά σου θα διακοπεί για να την μάθεις καλύτερα. Αυτά είναι 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη Han Kang.

Μεγάλωσε στη σκιά του πένθους

Το μυθιστόρημά της Το λευκό βιβλίο είναι ένας αυτοβιογραφικός στοχασμός στην απώλεια και το πένθος. Η μεγαλύτερη αδερφή της είχε πεθάνει 2 ώρες αφού γεννήθηκε. Κι η ίδια και ο αδερφός της μεγάλωσαν στη σκιά αυτού του πένθους.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με την απώλεια. Είναι το πόσο πολύτιμοι είμαστε. Οι γονείς μου μάς έλεγαν: “Γεννηθήκατε από εμάς με έναν τόσο πολύτιμο τρόπο και σας περιμέναμε πολύ καιρό”. Αλλά υπήρχε και ένα πένθος επίσης. Ήταν ένα μίγμα θρήνου και αίσθησης του πολύτιμου της ζωής», είχε πει για το μεγάλωμά της σε συνέντευξη με αφορμή το βιβλίο στον Guardian.

Η λογοτεχνία είναι στο DNA της

Η Han Kang είναι κόρη του συγγραφέα Han Seung-won, οπότε η τριβή της με την τέχνη ήταν πάντα εκεί στη ζωή της. Η ίδια έχει πει ότι είχε τόσα βιβλία στο σπίτι της πάντα κι αυτά ήταν η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για εκείνη.

Γεννήθηκε στην Gwangju και στα 10 της χρόνια μετακόμισε στην περιοχή Suyuri στη Seoul. Συγγραφέας είναι και ο αδερφός της, Han Dong Rim.

Οι φωτογραφίες μίας σφαγής που ανακάλυψε στα 12 την έριξαν σε μόνιμη υπαρξιακή κρίση

Το βιβλίο της Ανθρώπινες Πράξεις έχει να κάνει με τη σφαγή των φοιτητών της Gwangju που συνέβη στη Νότιο Κορέα το 1980. Η Han Kang έμαθε γι’ αυτή τη σφαγή στα 12 της χρόνια, όταν ανακάλυψε ένα φωτογραφικό άλμπουμ ξένων δημοσιογράφων που οι γονείς της είχαν στο σπίτι τους, κρυμμένο, ώστε να μην μπορούν να το βρουν τα παιδιά. Όμως το βρήκαν.

Το σοκ μεταμόρφωσε ένα δημόσιο, συλλογικό τραύμα σε ένα προσωπικό τραύμα για την ίδια. «Σιωπηλά, κάποιο τρυφερό μέρος μέσα μου έσπασε. Κάτι που ως τότε δεν ήξερα καν ότι ήταν εκεί», είχε πει σε συνέντευξή της, τονίζοντας ότι τότε ξεκίνησε μία υπαρξιακή κρίση μέσα της που δεν σταμάτησε ποτέ. «Ήμουν πολύ μικρή και ένιωσα ότι οι άνθρωποι είναι τρομακτικοί και εγώ είμαι ένας από αυτούς».

Στα 14 της ήξερε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας και τελικά έκανε το τραύμα της βιβλίο. «Έψαχνα απαντήσεις σε θεμελιώδεις ερωτήσεις. Και ως αναγνώστρια κατάλαβα ότι κάθε συγγραφέας ψάχνει για απαντήσεις αλλά δεν οδηγείται σε συμπεράσματα κι όμως συνεχίζει να γράφει. Οπότε σκέφτηκα, γιατί να μην το κάνω κι αυτό;», έλεγε στον Guardian.

Han Kang Νόμπελ Λογοτεχνίας Lee Jin-man/AP Images

Είχε ημικρανίες που την παρέλυαν

Από την εφηβεία της η Han Kang υποφέρει από τρομερές ημικρανίες, στις οποίες απέδιδε εν μέρει και το γεγονός ότι έγινε συγγραφέας. «Οι ημικρανίες μου θυμίζουν πάντα ότι είμαι άνθρωπος. Γιατί όταν έρχεται μία ημικρανία πρέπει να σταματήσω τη δουλειά μου, το διάβασμα, τη ρουτίνα μου, οπότε είναι μία εμπειρία που πάντα με κάνει να αισθάνομαι ταπεινοφροσύνη, με βοηθά να καταλάβω ότι είμαι θνητή και ευάλωτη. Αν ήμουν 100% υγιής και δραστήρια, ίσως να μην μπορούσα να γίνω συγγραφέας», είχε επισημάνει στην παραπάνω συνέντευξη.

Η χορτοφάγος πήρε 10 χρόνια για να γίνει επιτυχία

«Έγραψα τη Χορτοφάγο μεταξύ του 2003 και του 2005 και την εξέδωσα ως μυθιστόρημα το 2007. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν ότι είναι πολύ παράξενο (αλλά με την καλή έννοια) που κέρδισα το Booker το 2016, περισσότερο από 10 χρόνια αφού το ξεκίνησα», είχε πει στο site των βραβείων η συγγραφέας.

Το βιβλίο μεταφραζόταν από χώρα σε χώρα με αργό ρυθμό ώσπου το 2016 η φήμη και η επιτυχία του απογειώθηκε. Από τότε η ζωή της ως συγγραφέα άλλαξε. «Από τότε τα άλλα έργα μου, μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες. Είμαι ευγνώμων που το διεθνές βραβείο Booker βοήθησε το έργο μου να φτάσει σε ένα μεγαλύτερο κοινό αναγνωστών σε διάφορες κουλτούρες του κόσμου», πρόσθετε. Τώρα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το έργο της σίγουρα θα φτάσει στα πέρατα του κόσμου.