PODCASTS

Άκου Μάνα: Φρόσω Φωτεινάκη, πότε ένα κορίτσι είναι παραβιασμένο από τα «αθώα» αγγίγματα των μεγάλων;

iStock/24 Media Creative Team

Ήταν 2012 όταν ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 11η του Οκτώβρη ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, βάζοντας το απαραίτητο συμβολικό λιθαράκι στον αγώνα για το τέλος των διακρίσεων και της βίας που υφίστανται τα κορίτσια κάθε ηλικίας ανά τον κόσμο.Τα κορίτσια μας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις από μικρά. Υπάρχει ακόμα συσσωρευμένο στερεότυπο. Ένα κοριτσάκι, μεταξύ άλλων, μεγαλώνει μαθαίνοντας ότι πρέπει είναι καταδεκτικό, να έχει καλούς τρόπους, να δέχεται αναντίρρητα την αγκαλιά της γιαγιάς και το φιλάκι του θείου. Μην είναι κακότροπο και απότομο και το κακολογήσουν. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν απασχολούνται στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με το 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Συνεχίζουμε να υπάρχουμε σε έναν κόσμο με ενεργή τη λέξη κλειτοριδεκτομή.

Τουλάχιστον το 60% των χωρών εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στα δικαιώματα των θυγατέρων να κληρονομούν γη και άλλα περιουσιακά στοιχεία είτε με νόμο είτε στην πράξη. Στην Ελλάδα απέχουμε 41 χρόνια από την επίσημη κατάργηση της προίκας.

1 στις 5 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως, βιώνουν σεξουαλική ή σωματική βία.

Παράλληλα, στην εποχή της οθόνης τα κορίτσια επιλέγουν τα φίλτρα από αυτό που δείχνει ο καθρέφτης τους. Το 44% των κοριτσιών (10-17 ετών) θα εύχονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από όλα αυτά; Το Νο1 πράγμα που πρέπει να ξέρει να κάνει ένα κορίτσι και κάθε παιδί, είναι να θέτει τα όριά του σε οτιδήποτε το κάνει να νιώθει ανήσυχο. Γιατί παραβίαση είναι ό,τι ξεπερνάει αυτό που θέλω. Και αυτή η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από νωρίς ώστε να κατακτηθεί.

Έχοντας στο επίκεντρο τα κορίτσια μας, σε αυτό το Άκου Μάνα συζητάμε με τη Φρόσω Φωτεινάκη, συμβουλευτική ψυχολόγο, ψυχοδυναμική θεραπεύτρια και συγγραφέα (τα βιβλία της, Να σε κάνω μία αγκαλιά; Και η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει, Τρώγεται η ενσυναίσθηση; κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα), για το ασφαλές άγγιγμα και τα όρια που πρέπει να θέτει κάθε παιδί σε οτιδήποτε αφορά το σώμα του. Οι αγκαλιές, τα αγγίγματα και οι υποδείξεις μας στον τρόπο που τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κατανόηση της συναίνεσης, τον αυτοσεβασμό και την αυτοδιάθεση του σώματός τους για μια ζωή.

Στείλε αυτό που σε απασχολεί σαν μαμά στο [email protected] και στο inbox του LadyLike στο Instagram. 

Ακολούθησε τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου σε Instagram & Facebook. 

To Άκου Μάνα με τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου είναι ένα podcast φτιαγμένο για σύγχρονες μαμάδες. Αφορά τη γυναίκα που μόλις έγινε μάνα, εκείνη που βρίσκεται στον δύσκολο δρόμο της εφηβείας, αλλά και σε κάθε συνειδητοποιημένη μητέρα με παιδιά και απορίες από 0-18 ετών.