ΣΧΕΣΕΙΣ

Τύποι σεξ: Ποιοι είναι και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις σου;

Unsplash

Ακούγοντας τη φράση «τύπος σεξ», το μυαλό σου είναι πιθανό να πάει στο τι τύπος μπορεί να είναι κάποια/-ος σεξουαλικά; Δηλαδή ενεργειακ@, αισθησιακ@, kinky κ.ο.κ Όμως, σε αυτό το κείμενο, εμείς πρόκειται να σου μιλήσουμε για τους τύπους σεξ, που προκύπτουν από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς το σεξ.

Όπως η γλώσσα της αγάπης (το love language σου), έτσι και ο τύπος σεξ – ή αλλιώς τα σεξουαλικό στιλ – παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο ικανοποιημένη/-ος είσαι με τη σεξουαλική σου ζωή. Καθώς πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ζήτημα, παρακάτω εξηγούμε τι είναι ακριβώς ο τύπος σεξ και σε ποιες κατηγορίες ταξινομείται.

Τι είναι οι τύποι σεξ;

Θεραπεύτρια σχέσεων και σεξουαλικής ζωής λέει ότι, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς συνδεόμαστε σε ατομικό επίπεδο μέσα στις σχέσεις. «Για ορισμένους, το να χτίσουν μια προσωπική, συναισθηματική σύνδεση έρχεται πρώτο, ενώ για άλλους, η σεξουαλική χημεία παίζει ρόλο στο πώς η σχέση μεταμορφώνεται και αναπτύσσεται». Παρ’ όλα αυτά, η ίδια ισχυρίζεται ότι το αρχικό επίπεδο πάθους σε μια σχέση τείνει να διαρκεί μόνο από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Γι’ αυτό είναι και σημαντικό να γνωρίζεις τον τύπο σεξ σου. «Το κλειδί για να διατηρήσετε μια υγιή, σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό σας είναι να δημιουργήσετε έναν τύπο σεξ (σεξουαλικό στιλ) που ταιριάζει στη σχέση σας, ενισχύοντας την οικειότητα, την επιθυμία και τη σύνδεση μεταξύ σας, για να συνεχίσετε να αναπτύσσετε και να καλλιεργείτε μια υγιή σχέση» εξηγεί, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει ολόκληρη τη διάρκεια της σχέσης.

Τύποι σεξ: Ποιοι είναι και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις σου; Unsplash

Τύποι σεξ: Ποιοι είναι και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις σου;

Συμπληρωματικός

Είναι ο πιο συνήθης τύπος σεξ. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τόσο εσύ, όσο και ο σύντροφός σου, σέβεστε τις επιθυμίες του άλλου και τις σεξουαλικές ανάγκες και εκφράζεστε με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, η θεραπεύτρια σχέσεων ισχυρίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση, το σεξ μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ρουτίνα, από ένα σημείο και μετά και να αμελείται η διατήρηση του πάθους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα με τον ερχομό ενός παιδιού, οπότε η σεξουαλική ζωή τοποθετείται σε 2η μοίρα.

Παραδοσιακός

Επίσης γνωστός τύπος σεξ. Σε αυτή την περίπτωση ο παρτενέρ κάνει την πρώτη κίνηση και η σύντροφος είναι «υπεύθυνη» για την οικειότητα που αναπτύσσεται στην πορεία. Αυτό το στιλ χαρακτηρίζεται από σαφήνεια. Ωστόσο, το αρνητικό που μπορεί να προκύψει είναι στην περίπτωση που ο αρσενικός σύντροφος – που είναι είναι υπεύθυνος για την έναρξη σεξουαλικών πράξεων –  δεν έχει τις ίδιες σεξουαλικές ορμές. Τότε η σύντροφός μπορεί να αισθανθεί ανεπιθύμητη.

Αδελφή ψυχή

Τα ζευγάρια που αναπτύσουν αυτόν τον τύπο σεξ μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό την οικειότητα και την ερωτική απόλαυση και η σχέση βασίζεται στην πλήρη αποδοχή. Εξερευνώντας βέβαια όλες τις πλευρές ενός/μιας συντρόφου, μπορεί να επέλθει απογοήτευση και να μειωθεί ο ερωτισμός.

Όπως λέει η θεραπεύτρια σχέσεων: «Μπορεί να καταλήξεις να αισθάνεσαι απογοήτευση από τον σύντροφό σου, εάν δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, όπως το να μην μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς το ενδεχόμενο εξωσυζυγικών σχέσεων».

Συναισθηματικά εκφραστικό

Ο συναισθηματικά εκφραστικός τύπος σεξ περιλαμβάνει παθιασμένες σχέσεις, όπου το σεξ χρησιμοποιείται για σύνδεση και επίλυση συγκρούσεων. Αυτές οι σχέσεις είναι παιχνιδιάρικες και ανοιχτές σε πειραματισμούς. Ωστόσο, η υπερβολική εξάρτηση από το σεξ αντί της επικοινωνίας μπορεί να εξαντλήσει τη σχέση και να θέσει τη σταθερότητά της σε κίνδυνο. Και αυτό γιατί, με αυτό τον τρόπο, διάφορα ζητήματα της σχέσης «μπαίνουν κάτω από τα χαλί», ενώ το ζευγάρι κουράζεται συναισθηματικά και σωματικά.

Ειδικός αναφέρει ότι αν και οι άνθρωποι δεν επιλέγουν αρχικά το στιλ του σεξ τους, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που θέλουν και να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες ως προς τους τύπους σεξ και το ταίριασμα συντρόφων, απλά συνηθίζεται να συνεργάζονται καλύτερα τα άτομα με τον ίδιο τύπο σεξ.