CELEBRITIES

Αντώνης Κανάκης: Το ξέσπασμα κατά των media για τη «σαπίλα και τη λοβοτομή»

YouTibe/ ANT1

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που η διαχείριση της είδησης του θανάτου του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ, από τις infotainment εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, μάς χάρισε στιγμές ετεροντροπής. Ο Αντώνης Κανάκης μέσα από μία ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, μίλησε με αυτήν την τραγική αφορμή, με σκληρή γλώσσα, για τηλεοπτικά κανάλια, που αδυνατούν κατά τον ίδιο «να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες εκπομπές απαλλαγμένες από αυτήν την κακώς εννοούμενη τηλεοπτική κουλτούρα».

Ο Αντώνης Κανάκης που επί πολλά χρόνια έχει σχεδόν σταθερή παρουσία στα τηλεοπτικά προγράμματα μεγάλων σταθμών, σημείωσε ότι κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με σταθμούς σαν αυτούς καθώς στηρίζει ότι «δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα και η λοβοτομή» για την επίτευξη τηλεοπτικών στόχων.

Ο Αντώνης Κανάκης θεωρεί ότι η διαχείριση του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ από ορισμένα κανάλια, είναι απλά ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της «συγκεκριμένης τηλεοπτικής κουλτούρας», που ο ίδιος μάχεται.

«Τι ρούχα φορούσε το άψυχο σώμα του παλικαριού; Ήταν επώνυμου σχεδιαστή; Πόσο στοίχισαν; Αυτά γιατί δεν τα μάθαμε; 4 ημέρες μετά, όπου τίποτα δεν άλλαξε, θα μου επιτρέψετε 2 κουβέντες.

2 κουβέντες όχι για πρόσωπα, αλλά για τα κανάλια. Εξάλλου, είναι περισσότερο θέμα όχι τόσο προσώπων (δεν είναι όλοι και όλα το ίδιο φυσικά), όσο μιας συγκεκριμένης τηλεοπτικής κουλτούρας που τα κανάλια επιλέγουν και διαιωνίζουν», έγραψε αρχικά ο παρουσιαστής της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα.

«Δεκαετίες τώρα οι παρασκηνιακές μου ζυμώσεις έως και συγκρούσεις με τους τηλεοπτικούς σταθμούς αφορούν έναν βασικό λόγο: Πάντοτε υποστηρίζω την άποψη, πως δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα και η λοβοτομή για να επιτευχθούν οι όποιοι τηλεοπτικοί στόχοι. Σίγουρα όχι σε αυτόν τον βαθμό», συμπλήρωσε ο Αντώνης Κανάκης και συνέχισε.

«Οι σταθμοί όμως, αδυνατώντας προφανώς να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες εκπομπές απαλλαγμένες από αυτήν την κακώς εννοούμενη τηλεοπτική κουλτούρα, βολεύονται και αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια φαινόμενα, θεωρώντας πως αυτά εξυπηρετούν τηλεοπτικές τους σκοπιμότητες. Κάτι που το αμφισβητώ ριζικά, γιατί αν δει κανείς τα αποτελέσματα τηλεθέασης θα τρομάξει με το πόσος κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην τηλεόραση και εύκολα θα καταλάβει πως οι τακτικές των καναλιών οδηγούν μακροπρόθεσμα το μέσο σε βέβαιο και ολοκληρωτικό θάνατο.

Όμως, ας δεχτούμε ότι η παρακμή και η τοξικότητα εξυπηρετεί κουτσά στραβά και βραχυπρόθεσμα κάποιες τηλεοπτικές σκοπιμότητες, αναρωτιέμαι:

Που τελειώνουν οι σκοπιμότητες αυτές και που ξεκινάει η αξιοπρέπεια, η κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία;

Ή μήπως δεν υπάρχει καν αυτό το όριο, αυτό το μεταίχμιο και η αξιοπρέπεια μαζί με την κοινωνική ευθύνη, απλά δεν έχουν χώρο στον νέο θαυμάσιο κόσμο που ζούμε;».

Ο Αντώνης Κανάκης έκλεισε την ανάρτησή του με ένα απαραίτητο υστερόγραφο, αυτό που αναφερόταν στους παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, τους συμπαίκτες του Τζορτζ Μπάλντοκ που κέρδισαν 2 αγώνες τις προηγούμενες ημέρες στη μνήμη του.

«Στον αντίποδα η εθνική ποδοσφαίρου. Παιδιά που επιδεικνύοντας απίστευτη ψυχή, τίμησαν τον συνάδελφό τους, γράφοντας ιστορία», έγραψε κλείνοντας ο παρουσιαστής.