FITNESS

Πώς μπορείς να διατηρήσεις μια καλή φυσική κατάσταση;

iStock

Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της υγείας του κάθε ανθρώπου, τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής. Για να το πετύχεις όμως, το να ακολουθείς ένα πρόγραμμα γυμναστικής – χωρίς αυτό να είναι εξαντλητικό – είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Μια καλή φυσική κατάσταση θωρακίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου, επιβραδύνει και συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, ελαττώνει την αίσθηση κούρασης και κόπωσης και βελτιώνει τη διάθεση. Τι πρέπει να κάνεις ωστόσο, για να διασφαλίσεις και εσύ τη δική σου καλή φυσική κατάσταση στο πέρασμα των χρόνων; Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα γυμναστικής σου;

150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια άσκηση

  • Αν η έντονη γυμναστική δεν είναι το «φόρτε» σου, φρόντισε να κάνεις έστω 5 λεπτά αερόβια άσκηση.
  • Επέλεξε ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν τον καρδιακό παλμό, όπως το γρήγορο περπάτημα, ο χορός ή το κολύμπι.

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Σημείωση: Σε περίπτωση που αισθανθείς δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή γρήγορη και υπερβολική απώλεια βάρους, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

iStock

Κάνε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα

Η μυϊκή δύναμη βοηθά να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος χάνοντας θερμίδες. Το χτίσιμο δύναμης μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα να έχεις υγιή ύπνο.

Ασκήσεις ισορροπίας

  • Εξασκήσου να στέκεσαι στο 1 πόδι. Αν νιώθεις αστάθεια κρατήσου από μια καρέκλα ή ακούμπα στον τοίχο.
  • Δοκίμασε το tai chi, μια άσκηση μυαλού-σώματος που βελτιώνει την ισορροπία.
  • Ξεκίνα yoga.
  • Υπάρχουν 5 ασκήσεις για να βελτιώσεις την ισορροπία σου από το σπίτι.

Η ισορροπία είναι η συντονιστική σου ικανότητα που σου επιτρέπει να ελέγχεις το κέντρο βάρος του σώματός σου, να κινείσαι από το ένα μέρος στο άλλο και σε βοηθά να μην πέσεις και χτυπήσεις σε εμπόδια.

Κάνε δραστηριότητες που συνδυάζουν παραπάνω από έναν τύπο άσκησης

  • Crossfit: Ένα πρόγραμμα υψηλής έντασης που συνδυάζει αερόβιες ασκήσεις με ασκήσεις γυμναστικής και λειτουργικής γυμναστικής.
  • Aqua Zumba: Χορός Zumba στο νερό που συνδυάζει το καρδιοαναπνευστικό όφελος του χορού με την αντίσταση που προσφέρει το νερό.
  • Barre workout: Συνδυάζει τις κινήσεις του μπαλέτου με στοιχεία Pilates και yoga για τόνωση και ευλυγισία.

Αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας όπως μια καρδιακή νόσο, διαβήτη ή κάτι άλλο, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, για να σε παραπέμψει στα είδη προπόνησης που είναι ιδανικά για τον οργανισμό σου και δεν θέτουν την υγεία σου σε κίνδυνο.