ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Τι πρέπει να ξέρω πριν ξεκινήσω μεταδιδακτορική έρευνα στις βιοϊατρικές επιστήμες στο εξωτερικό;

Pexels

Είμαι διδακτορική φοιτήτρια στις βιοϊατρικές επιστήμες και ενδιαφέρομαι να συνεχίσω μετά τις σπουδές μου σε μεταδιδακτορική έρευνα, κατά προτίμηση στο εξωτερικό. Ποιες είναι κάποιες συμβουλές και βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να ξέρω;

Απαντά η mentor του Women On Top, Δέσποινα Καλφακάκου, Postdoctoral Fellow, Bioinformatics

Η μετάβαση από τις διδακτορικές σπουδές στη μεταδιδακτορική έρευνα αποτελεί κρίσιμο σημείο για κάθε ερευνήτρια/ή, καθώς εισέρχεσαι στο τελευταίο στάδιο της καριέρας σου πριν ανεξαρτητοποιηθείς. Θεωρώ ότι η απόφαση να κάνεις αυτό το βήμα στο εξωτερικό είναι εξαιρετική τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όσο και για ευκαιρίες και εμπειρίες που συμβάλουν καθοριστικά στην προσωπική σου ανάπτυξη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν σε αυτήν τη μετάβαση:

1. Φρόντισε να διαλέξεις καλά τον/την μέντορά σου.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό και ισχύει οπουδήποτε κι αν κάνεις το μεταδιδακτορικό σου. Ένας/Μία καλός/ή μέντορας είναι υποστηρικτικός/ή, δείχνει κατανόηση και ενσυναίσθηση, ενώ παράλληλα έχει υψηλές απαιτήσεις από εσένα προκειμένου να βοηθήσει να αναδειχθεί ο καλύτερός σου εαυτός. Ένας/Μία καλός/ή μέντορας δεν κάνει micromanagement και ταυτόχρονα δείχνει ενδιαφέρον για την έρευνά σου με συχνές συναντήσεις για brainstorming. 

Δεδομένου ότι αυτή είναι η τελευταία σου θέση πριν γίνεις ανεξάρτητη, ένας/μία καλός/η μέντορας θα ενδιαφέρεται όχι μόνο για να δημοσιεύσεις, αλλά και για την ανάπτυξη των επιστημονικών και προσωπικών δεξιοτήτων σου. Για να διαπιστώσεις αν το άτομο αυτό είναι κατάλληλο, μπορείς να κάνεις στοχευμένες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως για παράδειγμα πώς κάνει mentoring στις/ους μεταδιδακτορικές/ούς ερευνήτριες/ές του εργαστηρίου του και πόσο συχνά θα συναντιέστε. Επιπλέον, φρόντισε να μιλήσεις με τωρινά και πρώην μέλη του εργαστηρίου.

2. Κάνε έναν καλό προϋπολογισμό.

Δυστυχώς, οι μεταδιδακτορικοί/ές ερευνητές/τριες δεν πληρώνονται πουθενά καλά. Εξερεύνησε τις επιλογές σου – στις ΗΠΑ, υπάρχει ένας κατώτατος μισθός για μεταδιδάκτορες/ισσες στις βιοϊατρικές επιστήμες που έχει καθοριστεί από το National Institutes of Health. Ωστόσο, τα μισθολογικά πρότυπα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα το πανεπιστήμιο. Όσον αφορά το μισθό, μη διστάσεις να διαπραγματευτείς το μισθό που θα σου προσφέρουν πριν ξεκινήσεις. Στην Αμερική είναι συνήθης πρακτική.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβεις υπόψη το κόστος διαβίωσης. Σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, ακόμα και η διαμονή σε ένα μικρό στούντιο μπορεί να είναι απαγορευτική με το μισθό του/της μεταδιδάκτορα/ισσας. Πολλά πανεπιστήμια έχουν προγράμματα στέγασης, όπου προσφέρουν διαμερίσματα με σημαντική έκπτωση στο ενοίκιο. Αν σκοπεύεις να συνεχίσεις την έρευνά σου στις ΗΠΑ, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους ασφάλεια υγείας προσφέρει το πανεπιστήμιο, καθώς η δημόσια ασφάλεια καλύπτει ελάχιστα.

Τέλος, πριν την άφιξή σου προσπάθησε να εξοικειωθείς με τη γραφειοκρατία της χώρας που θα σε υποδεχθεί. Συνήθως τα πανεπιστήμια παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις για την ομαλή μετάβασή σου στη χώρα. Αν έχεις απορίες, μη διστάσεις να ρωτήσεις υπαλλήλους και άλλες/ους διεθνείς ερευνητές του πανεπιστημίου – θα σου απαντήσουν με χαρά.

3. Η μετάβαση σε μια καινούρια πόλη/χώρα/ήπειρο μπορεί να φέρει πολλές προκλήσεις, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που φεύγεις από την Ελλάδα.

Φρόντισε να μην απομονωθείς, καθώς αυτό μπορεί να έχει βαρύ αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία. Βγες έξω, γνώρισε νέα άτομα, απόκτησε εμπειρίες. Το να βρίσκεσαι στο εξωτερικό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ενεργή γίνεται και βρες την κοινότητά σου ή, αν δεν μπορείς να τη βρεις, φτιάξε την. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα να ξεκινήσεις κάποιο χόμπι.

Για μένα, η συμμετοχή μου στο συμβούλιο των μεταδιδακτορικών ερευνητ(ρι)ών του πανεπιστημίου και η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων μού έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και να δημιουργήσω σχέσεις ζωής. Πολλά πανεπιστήμια έχουν ειδικά τμήματα για μεταδιδακτορικά θέματα που προσφέρουν εκτός από ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη, όπως σεμινάρια και workshops, και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ιατρική σχολή του NYU, όπου βρίσκομαι, έχει ένα από τα καλύτερα τμήματα στη χώρα και μου έχει δώσει την ευκαιρία να αποκτήσω εμπειρίες που δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αποκτήσω μόνη μου (κυρίως για οικονομικούς λόγους), όπως μαθήματα καγιάκ στον ποταμό Χάντσον.

4. Ενημερώσου για τις επιλογές σου μετά το μεταδιδακτορικό.

Οι περισσότερες/οι ερευνήτριες/ές δεν έχουμε εργαστεί εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ωστόσο υπάρχουν πολλές επαγγελματικές επιλογές για κατόχους διδακτορικού εκτός από το να ξεκινήσουν το δικό τους ερευνητικό εργαστήριο.

Αυτές περιλαμβάνουν την εργασία σε εταιρικό περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα, την επιστημονική πολιτική (science policy) για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών και στρατηγικών που υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα και προάγουν τη βιοηθική, την επιστημονική επικοινωνία και δημοσιογραφία, τη διαχείριση ερευνητικών έργων, τις θέσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η τεχνολογία και η υγεία. Τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό συνήθως προσφέρουν ευκαιρίες ενημέρωσης για τα επαγγελματικά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν οι κάτοχοι διδακτορικού.

5. Όταν κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας και ξεφεύγουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, είναι πιθανό να νιώσουμε ανασφάλεια – το λεγόμενο imposter syndrome.

Το ένιωσα έντονα κι εγώ ερχόμενη στις ΗΠΑ από την Ελλάδα. Αρχικά, θέλω να τονίσω ότι οι Ελληνίδες/ες ερευνήτριες/ές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους/τις ξένους σε δεξιότητες. Ωστόσο, το υποστηρικτικό σύστημα και η πολύ καλή χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία σου και στο να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας, κάτι το οποίο πετυχαίνεις πιο δύσκολα σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα. Καθώς αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις στο διεθνές ερευνητικό περιβάλλον, θυμήσου ότι η ευκαιρία που σου δόθηκε είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής σου. Κανείς δε θα σου χαρίσει ευκαιρίες χωρίς να το αξίζεις πραγματικά. 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην απογοητευτείς όταν (κατά πάσα πιθανότητα) η έρευνά σου ή τα γενικότερα πλάνα σου δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τα έχεις φανταστεί. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού και, στο τέλος της ημέρας, οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες από τις επιτυχίες σου και τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν.

Καλή επιτυχία στη νέα σου διαδρομή!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.