ΥΓΕΙΑ

Μουδιάζουν τα χέρια σου; Η βιταμίνη που μπορεί να σου λείπει

Lia Bekyan/Unsplash+

Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Ο όρος μούδιασμα (αιμωδίες επί του πιο ιατρικού), χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορα ενοχλήματα: μειωμένη αίσθηση αφής (υπαισθησία), μυρμήγκιασμα ή βελόνιασμα.

Μπορεί να εμφανίζεται στο ένα ή και στα 2 χέρια, να παρατηρείται παροδικά ή να είναι εγκατεστημένο (για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες) και να αφορά ορισμένα δάκτυλα, την παλάμη ή ακόμα και όλο το χέρι. Κατά κανόνα, οφείλονται σε μία παγιδευτική νευροπάθεια ή σε αλλοιώσεις του αυχένα οι οποίες πιέζουν μία ή περισσότερες νευρικές ρίζες καθώς εξέρχονται από τα μεσοσπονδύλια τρήματα. Μία από τις συνηθέστερες ελλείψεις που συνδέονται με αυτό το χαρακτηριστικό μούδιασμα, είναι η έλλειψη βιταμίνης B12. Η βιταμίνη αυτή παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα στα άκρα.

Ο ρόλος της βιταμίνης B12 στη διατροφή

Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της υγείας των νευρώνων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά και αιματολογικά προβλήματα. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας είναι οι χορτοφάγοι, καθώς η βιταμίνη B12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12

Μπορείτε να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης B12 από τρόφιμα όπως:

  • Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο).
  • Ψάρια και θαλασσινά (σολομός, σκουμπρί).
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
  • Αυγά.

Για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, οι ειδικοί προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης B12 ή τροφών εμπλουτισμένων με αυτήν.

Τι άλλο μπορεί να δείχνει το μούδιασμα στα χέρια

Μουδιάζουν τα χέρια σου; Η βιταμίνη που μπορεί να σου λείπει Fellipe Ditadi/Unsplash+

Εκτός από την έλλειψη βιταμίνης B12, το μούδιασμα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων προβλημάτων υγείας όπως:

  • Ημικρανίες

Μεταξύ 10% και 30% των πασχόντων, εμφανίζουν περιστασιακά νευρολογικά συμπτώματα μικρής διάρκειας, τα οποία συνιστούν τη λεγόμενη, αύρα της ημικρανίας. Αν και η αύρα εκδηλώνεται συχνότερα ως παροδική διαταραχή της όρασης, μπορεί να λάβει τη μορφή μουδιάσματος στο χέρι και το πρόσωπο.

  • Διαβήτης:

Μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια, που οδηγεί σε μούδιασμα.

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:

Οφείλεται σε πίεση των νεύρων στον καρπό.

  • Κακή κυκλοφορία:

Μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού

Συνήθως ένα επεισόδιο ξεκινά με αίσθημα άγχους ή φόβου και, καθώς εξελίσσεται, αναπτύσσεται μούδιασμα (μυρμηγκιάσμα ή βελόνιασμα) στα ακροδάκτυλα αμφότερων των άνω άκρων.

Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να δείχνει σοβαρές καταστάσεις, όπως η έλλειψη βιταμίνης B12 και άλλες νευρολογικές ή καρδιαγγειακές διαταραχές. Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη B12, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εάν παρατηρήσεις συνεχές μούδιασμα στα άκρα, συνιστάται να επισκεφθείς έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση.