ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις γύρω σου άτομα χαμηλής ποιότητας

iStock

Η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων με τους οποίους περιβαλλόμαστε είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία και τη γενική μας ευημερία. Εάν ωστόσο πιάνεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίζεις άτομα που είναι σταθερά αρνητικά, εγωκεντρικά ή ανειλικρινή, ίσως είναι καιρός να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στον κοινωνικό σου κύκλο.

Τα άτομα χαμηλής ποιότητας συχνά εξαντλούν την ενέργειά σου, παραμελούν τις ανάγκες σου και αποτυγχάνουν να παρέχουν την υποστήριξη που σου αξίζει σε δύσκολες στιγμές. Το κλειδί; Η αναγνώριση των παρακάτω χαρακτηριστικών red flags. Κάτι που θα σου επιτρέψει να κάνεις ουσιαστικά βήματα προς υγιείς σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν θετικά στη ζωή σου.

1) Άτομα χαμηλής ποιότητας είναι συνεχώς αρνητικά

Η αρνητικότητα είναι σαν ιός. Εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να μολύνει τους πιο θετικούς ανθρώπους, αν δεν είναι προσεκτικοί. Τα άτομα χαμηλής ποιότητας τείνουν να έχουν μια σταθερά αρνητική προοπτική. Βλέπουν τα χειρότερα σε καταστάσεις, παραπονιούνται ασταμάτητα και επικεντρώνονται στα προβλήματα και όχι στις λύσεις.

Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος γύρω σου πάντα με έναν μαγικό τρόπο σού ρίχνει τη διάθεση, επικρίνει τους άλλους ή παραπονιέται για τα πάντα, είναι σαφές σημάδι ότι δεν συμβάλλει θετικά στη ζωή σου.

2) Δεν σέβονται τον χρόνο σου

Ο σεβασμός για τον χρόνο των άλλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων υψηλής ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δεν εκτιμούν τον χρόνο σου είναι συχνά άτομα χαμηλής ποιότητας.

Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να περιμένεις διαρκώς κάποι@, να επαναπρογραμματίζεις σχέδια γύρω τ@ ή να αισθάνεσαι ότι δεν σέβεται τον χρόνο σου, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσεις τη θέση του στη ζωή σου.

3) Δεν είναι υποστηρικτικά

Η υποστήριξη είναι ένα κρίσιμο στοιχείο σε κάθε σχέση. Άνθρωποι υψηλής ποιότητας θα είναι οι μεγαλύτεροι fans σου, θα γιορτάζουν τις νίκες σου και θα σε «ανεβάζουν» στα χαμηλά σου.

Ωστόσο, τα άτομα χαμηλής ποιότητας συχνά στερούνται αυτή την υποστηρικτική φύση. Μπορεί να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματά σου, να αγνοήσουν τα συναισθήματά σου ή ακόμα και να δείξουν ζήλια στις επιτυχίες σου.

Η έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους κοινωνικούς μας κύκλους επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων άγχους και της συνολικής μας ευτυχίας. Αν δεν λαμβάνεις αυτή την υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω σου, είναι ένα μεγάλο red flag.

4) Είναι εγωκεντρικά

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις γύρω σου άτομα χαμηλής ποιότητας iStock

Οι σχέσεις είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Απαιτούν ισότητα, για να είναι υγιείς και ικανοποιητικές. Οι άνθρωποι υψηλής ποιότητας κατανοούν αυτή τη δυναμική και φροντίζουν να συνεισφέρουν, όσο περισσότερο μπορούν.

Ωστόσο, τα άτομα χαμηλής ποιότητας τείνουν να είναι εγωκεντρικά. Οι ανάγκες, τα θέλω και τα ενδιαφέροντά τους προηγούνται πάντα. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω τους και η ευημερία σου, είναι συχνά μία εκ των υστέρων σκέψη.

Αν παρατηρείς ότι κάποιος στη ζωή σου μιλάει πάντα για τον εαυτό του, δείχνει λίγο ενδιαφέρον για τις εμπειρίες σου ή αγνοεί τα συναισθήματά σου, είναι σημάδι ότι μπορεί να είναι άτομο χαμηλής ποιότητας.

5) Τα άτομα χαμηλής ποιότητας δεν είναι ειλικρινή

Η ειλικρίνεια είναι το θεμέλιο οποιασδήποτε σχέσης, είτε πρόκειται για μια φιλία, μια οικογενειακή ή μια ερωτική σχέση. Χωρίς εμπιστοσύνη και διαφάνεια, οι σχέσεις καταρρέουν.

Εάν έχεις να κάνεις με κάποι@ που λέει συνεχώς ψέματα, χειραγωγεί γεγονότα ή κρύβει την αλήθεια, είναι σαφές σημάδι ότι βρίσκεσαι στην παρέα ενός ατόμου χαμηλής ποιότητας.

6) Δεν παραδέχονται τα λάθη τους

Η υπευθυνότητα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων υψηλής ποιότητας. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, παραδέχονται τα λάθη τους και προσπαθούν να βελτιωθούν. Τα άτομα χαμηλής ποιότητας, από την άλλη πλευρά, συχνά κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες τους και αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Εάν κάποιος στη ζωή σου αποφεύγει σταθερά να δεχτεί τα λάθη του ή φαίνεται να παίζει πάντα το θύμα, είναι σαφές σημάδι ότι μπορεί να μην είναι άτομο υψηλής ποιότητας. Είναι υγιές και απαραίτητο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Δείχνει ωριμότητα και διάθεση για ανάπτυξη και μάθηση.

7) Τα άτομα χαμηλής ποιότητας αποστραγγίζουν την ενέργειά σου

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις γύρω σου άτομα χαμηλής ποιότητας iStock

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της ενέργειάς τους. Τα άτομα υψηλής ποιότητας σε ανεβάζουν, σε εμπνέουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι χαμηλής ποιότητας, ωστόσο, μπορούν να εξαντλούν την ενέργεια των γύρω τους.

Τέτοια άτομα μπορεί να σε αφήνουν να αισθάνεσαι εξαντλημένη/ος, αγχωμένη/ος ή ακόμα και δυστυχισμένη/ος, αφού περάσεις χρόνο μαζί τους. Απομυζούν τη θετικότητα από τη ζωή σου και την αντικαθιστούν με την αρνητικότητα και το δράμα τους.

Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κούραση μετά την αλληλεπίδραση με κάποι@, είναι σαφές σημάδι ότι είναι άτομο χαμηλής ποιότητας. Με λίγα λόγια, η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις με ανθρώπους που σου στραγγίζουν τη χαρά.