FEMALE TALK

Sara Carbonero: Η ομιλία για τη μάχη της με τον καρκίνο, φέρνει δάκρυα στα μάτια

AP Photo/Abraham Caro Marin

Ήταν Μάιος του 2019 όταν η αθλητική δημοσιογράφος, Sara Carbonero, διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες, έπειτα από γυναικολογική εξέταση ρουτίνας. Εκείνη την εποχή το «χτύπημα» ήταν διπλό καθώς ο πρώην σύζυγός της, Iker Casillas, μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο έπειτα από έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησής του. Η δημοσιογράφος υποβλήθηκε άμεσα σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου και ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλά σε δημόσια εκδήλωση για τον αγώνα της.

«Αυτό το βραβείο είναι για όσους υποφέρουν από αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Να θυμάστε πως πάντα υπάρχει ελπίδα και φως στο τέλος του τούνελ. Εγώ είμαι εδώ, 6 χρόνια μετά, χάρη στην ιατρική και την αγάπη των ανθρώπων μου. Άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εγώ, γι’ αυτό τους αφιερώνω το βραβείο», ανέφερε μεταξύ άλλων η Sara Carbonero κατά τη διάρκεια της παραλαβής του βραβείου της στο γκαλά ELLExHope. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Santoña Palace στη Μαδρίτη με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την Ισπανική Αντικαρκινική Ένωση.

Sara Carbonero: Η ομιλία για τη μάχη της με τον καρκίνο, θα σου φέρει δάκρυα στα μάτια

«Είναι η πρώτη φορά που μιλάω ανοιχτά και δημόσια γι’ αυτό. Απέφευγα να πω τη λέξη καρκίνος πιστεύοντας πως αν δεν την ονοματίζω δεν θα είναι πραγματικότητα. Μου πήρε χρόνο για να το αποδεχτώ και να κατανοήσω πως είναι ένας μαραθώνιος, πως πάντα θα είμαι ογκολογικός ασθενής και θα ζω καθημερινά με την αβεβαιότητα. Έμαθα, όμως, να το αποδέχομαι και να εκτιμώ τον χρόνο που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Η δύναμη της αγάπης είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να γιατρέψει τα πάντα», πρόσθεσε η Sara Carbonera κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

«Δεν είναι κακό να δείχνουμε ευάλωτοι, απεναντίας. Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο, ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ήμουν 35 ετών, ζούσα μια υγιή ζωή και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί σε εμένα. Το μυαλό μου ήταν γεμάτο “γιατί”. Θέλω, λοιπόν, τώρα να απευθυνθώ σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και να τους πω ότι μπορούν σε 10-15 χρόνια μετά από αυτό να είναι ακόμη ζωντανοί και δυνατοί. Αυτό έκαναν μαζί μου και κάποιοι άλλοι δίνοντάς μου δύναμη να συνεχίσω», συμπλήρωσε η Sara Carbonero.

Η αθλητικογράφος ξεκίνησε το 2022 συνεδρίες με ψυχο-ογκολόγο. Ωστόσο, στην αρχή της περιπέτειάς της, χρειαζόταν μόνο ένα πράγμα: Να μιλήσει με γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία και παρέμειναν ζωντανές, δυνατές και επαγγελματικά ενεργές. «Μου έδωσαν την ώθηση που χρειαζόμουν και είναι αυτό που θέλω να κάνω εγώ σήμερα με όλες τις γυναίκες που ενδεχομένως με βλέπουν αυτήν τη στιγμή. Θέλω να τους πω ότι υπάρχει διέξοδος», είπε έπειτα.

Η Ισπανική Ένωση κατά του Καρκίνου και το έργο της ήταν επίσης μέρος της ομιλίας της: «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για έρευνα. Είναι σημαντικό κάθε εκδήλωση, κάθε τελετή βράβευσης, κάθε δράση που διοργανώνεται στο όνομα του καρκίνου να είναι μια ευκαιρία να μιλάμε για τη σημασία της έρευνας». Τόνισε, επίσης, τη σημασία της ψυχολογίας και της ψυχο-ογκολογίας που πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοτικότητα. «Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το 2014 η Sara Carbonero και ο Iker Casillas απέκτησαν τον γιο τους, Martin. Ένα χρόνο αργότερα, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι περιμένει και το δεύτερο παιδί του. Το 2016 που ήρθε στον κόσμο ο δεύτερος γιος τους, Lucas, πραγματοποίησαν και τον γάμο τους. Χώρισαν το 2021.

Οι αναφορές στην οικογένειά της, τους φίλους της και τους γιατρούς της, δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν. «Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένειά μου, τη μητέρα μου και την αδερφή μου, που ίσως ήταν οι άνθρωποι που υπέφεραν τα περισσότερα μαζί μου». Όσο για τους γιους της, η Sara Carbonero παραδέχθηκε ότι «είναι ο λόγος που είμαι εδώ. Είναι η κινητήρια δύναμή μου» ενώ οι θεράποντες γιατροί της είναι για την ίδια οι «φύλακες άγγελοί της».

Η δημοσιογράφος θέλει η εμπειρία και η ομιλία της να ταυτίζονται με όλες τις καρκινοπαθείς γυναίκες και ειδικά τις καρκινοπαθείς μητέρες με μικρά παιδιά που αδυνατούν να δώσουν εξήγηση στο γιατί η μαμά τους δεν μπορεί να κάνει τίποτα για μια ολόκληρη εβδομάδα μετά από μια χημειοθεραπεία. Και ότι θα συμβεί το ίδιο 21 μέρες αργότερα. «Σε εκείνα τα παιδιά που δεν ρωτάνε τίποτα, αλλά τα ξέρουν όλα. Την αγάπη μου σε αυτές τις μητέρες».

Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που η ίδια μιλάει για την ασθένειά της σε δημόσια εκδήλωση, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει αναφορά στη μάχη της. Τον Νοέμβριο του 2022, για παράδειγμα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά τη 2η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο ευχαρίστησε την ιατρική ομάδα που την χειρούργησε, καθώς και την οικογένεια και τους φίλους της για την υποστήριξή τους.

Ακόμα πιο παλιά, το 2019, συμμετείχε επίσης σε μια εκστρατεία με το Ίδρυμα Juegaterapia με σκοπό τη δημιουργία παιχνιδιών κατάλληλων για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.