ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Me No Pause-Τίποτα δεν (μας) σταματά: Το αφιέρωμα του LadyLike για την εμμηνόπαυση

24 Media Creative Team

Το LadyLike θέλει οι γυναίκες να μιλούν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση, για όσα συμβαίνουν πριν- στη φάση της περιεμμηνόπαυσης- και κατά τη διάρκειά της. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο πως η εμμηνόπαυση είναι η πιο φυσιολογική περίοδος στη ζωή μιας ενήλικης γυναίκας και ακριβώς έτσι να αντιμετωπίζεται: Σαν μία ακόμα διάσταση στο ξεχωριστό σύμπαν της γυναικείας φύσης, που θέλει φροντίδα, αποδοχή και γνώση. 

Καμία γυναίκα δεν «τελειώνει» όταν ξεκινάει η εμμηνόπαυση. Τίποτα δεν μας σταματά. Ο διάλογος για τη ζωή χωρίς περίοδο είναι ανάγκη για κάθε γυναίκα, είναι η αναγνώριση για όλα τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει για να φτάσουμε ως εδώ. Είναι όμως η προετοιμασία για το σώμα και την ψυχολογία μας μέσα από, την αυτοφροντίδα, την πρόληψη, τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου. Η ημέρα που ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εμμηνόπαυση. Η απουσία σχετικής ενημέρωσης συχνά υποχρεώνει τις γυναίκες στην αναζήτηση πρακτικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης για ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής τους.

Η έλλειψη πληροφόρησης για όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα μας είναι ο Νο1 λόγος που το στερεότυπο δεν υποχωρεί, ακόμα και σαν αντιληψη των ίδιων των γυναικών.

Οι περισσότερες από εμάς μέχρι την ηλικία των 40 δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στον προθάλαμο της περιεμμηνόπαυσης εν αγνοία του. Πόσες από εμάς ξέρουν πότε ξεκινάει πραγματικά η κλιμακτήριος; Πώς αλλάζει η εξωτερική εμφάνιση ή όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν προληπτικά ώστε η μετάβαση στην εμμηνόπαυση να γίνει ομαλά παρά τις προκλήσεις;

Για κάποιες γυναίκες, η εμμηνόπαυση είναι απελευθέρωση. Για άλλες, ένας άγνωστος, νέος εαυτός. Είμαστε εδώ για όλες. 

Παρακάτω όλα τα θέματα του αφιερώματος Me No Pause: