ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χαρούλα Μπιλάλη, τι είναι η δυσβίωση της εμμηνόπαυσης; Η επιρροή της στον εργασιακό χώρο και όσα μπορούμε να κάνουμε

Γνώρισα τη Χαρούλα Μπιλάλη ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν να εξηγήσω τι συμβαίνει στον οργανισμό μου και πώς μπορώ να τον βοηθήσω να προσαρμοστεί όσο καλύτερα γίνεται στις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Οσα συζητήσαμε και μας λέει, τα βιώνω. Ολα! Οσα δε, συμβουλεύει για το εργασιακό περιβάλλον, καλό θα ήταν να τα διαβάσουν όλοι – ιθύνοντες και συνάδελφοι. Μπορεί να κατανοήσουν περισσότερο τι περνά μια επαγγελματίας δίπλα τους και να συνδράμουν σε καλύτερες επαγγελματικές εμπειρίες.

Η Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc είναι Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην αναπαραγωγική ιατρική και το μικροβίωμα. Είναι επίσης Σύμβουλος Προσωπικής & Εταιρικής Ευεξίας και CEO της Ferticeutics Co. Μαζί μιλήσαμε για την δυσβίωση στην εμμηνόπαυση και πώς αυτή επηρεάζει την εργασιακή ζωή των γυναικών.

Καθώς οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, το σώμα τους υφίσταται πολυάριθμες αλλαγές, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές – εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου. Ωστόσο, μια λιγότερο συζητημένη, αλλά εξίσου σημαντική αλλαγή, συμβαίνει στο μικροβίωμα του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος.

Αυτή η ανισορροπία, γνωστή ως δυσβίωση, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση μιας γυναίκας στον εργασιακό χώρο, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την κατανόηση του πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς και τι μπορεί να γίνει για τη διαχείρισή του.

Χαρούλα Μπιλάλη, εμμηνόπαυση

Το μικροβίωμα του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος κατά την εμμηνόπαυση

Το μικροβίωμα του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος αποτελείται από ποικίλες κοινότητες βακτηρίων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, αυτά τα μικροβιακά περιβάλλοντα υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Στο έντερο, αυτή η δραματική πτώση των αναπαραγωγικών ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και στη σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου, συμβάλλοντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και κοιλιακή δυσφορία.

Το ουρογεννητικό σύστημα επηρεάζεται ομοίως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως κολπική ξηρότητα, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αυξημένη επιτακτική ούρηση, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε δυσφορία και μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία.

Αυτές οι κατά τα άλλα «φυσιολογικές» αλλαγές μπορεί, με την πρώτη ματιά, να φαίνονται άσχετες με την απόδοση και την αυτοπεποίθηση μίας γυναίκας στον εργασιακό χώρο, αλλά ο αντίκτυπός τους στη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τη σωματική άνεση μπορεί να είναι βαθύς.

Γιατί η δυσβίωση επηρεάζει την απόδοση στον εργασιακό χώρο;

1. Γνωστική λειτουργία και εστίαση: Το έντερο αναφέρεται συχνά ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω της επίδρασής του στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μικροβίωμα του εντέρου επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα έντερο- εγκέφαλος, επηρεάζοντας τη διάθεση, τη νόηση και τα επίπεδα στρες. Η δυσβίωση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία έχει συσχετιστεί με εγκεφαλική ομίχλη, μειωμένη εστίαση και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτές οι γνωστικές διαταραχές μπορεί να δυσχεράνουν τη διαχείριση των καθηκόντων των γυναικών αποτελεσματικά, ιδίως σε περιβάλλοντα με υψηλό στρες ή απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα.

2. Επίπεδα ενέργειας και κόπωση: Η δυσβίωση του εντέρου οδηγεί συχνά σε δυσαπορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδίως βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγνησίου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν χρόνια κόπωση και χαμηλή αντοχή, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της παραγωγικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ο διαταραγμένος ύπνος λόγω πεπτικών ενοχλήσεων ή ουρογεννητικών συμπτωμάτων (όπως η συχνουρία) μπορεί να επιτείνει την κόπωση, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται εξαντλημένες κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

3. Συναισθηματική ευεξία και διαχείριση του στρες: Το μικροβίωμα παίζει επίσης βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και της συναισθηματικής ευεξίας. Η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, παράγεται σε μεγάλο βαθμό στο έντερο. Όταν εμφανίζεται δυσβίωση, τα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να αυξομειώνονται, οδηγώντας ενδεχομένως σε διακυμάνσεις της διάθεσης, ευερεθιστότητα ή άγχος. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση των προθεσμιών, των διαπροσωπικών σχέσεων και των προκλήσεων στον χώρο εργασίας.

4. Σωματική δυσφορία και μειωμένη κινητικότητα: Η δυσβίωση του ουροποιητικού συστήματος συχνά εκδηλώνεται ως επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI), κολπική δυσφορία ή επιτακτική ούρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συχνές διακοπές, όπως η ανάγκη επίσκεψης στην τουαλέτα πιο συχνά, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να χάνουν συναντήσεις, να χάνουν τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια παρουσιάσεων ή να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν εργασίες.

Η σωματική δυσφορία μπορεί επίσης να κάνει την παρατεταμένη παρακολούθηση συσκέψεων ή την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ πιο δύσκολη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη συνολική τους απόδοση.

5. Αύξηση των αναρρωτικών αδειών: Τα χρόνια συμπτώματα που προκαλούνται από τη παρατεταμένη δυσβίωση, όπως λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα ή κόπωση, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να χρειάζονται περισσότερες αναρρωτικές ημέρες. Αυτό μπορεί όχι μόνο να διαταράξει τη ροή εργασίας τους, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την εξέλιξη της καριέρας τους, εάν αυτές οι απουσίες που σχετίζονται με την υγεία γίνουν συχνές ή μεγάλης διάρκειας.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουν τη δυσβίωση της εμμηνόπαυσης;

1. Διατροφική υποστήριξη για την υγεία του εντέρου και του ουρογεννητικού συστήματος: Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και πρεβιοτικά μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου προωθώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το kimchi, μαζί με φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου. Για το ουρογεννητικό σύστημα, η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα, όπως ο λιναρόσπορος και η σόγια, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μειωμένων οιστρογόνων στις μικροβιακές κοινότητες.

2. Προβιοτικά: Ειδικά προβιοτικά συμπληρώματα, για γυναίκες άνω των 50 ετών, έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν το μικροβίωμα στην εμμηνόπαυση και έπειτα. Τα προβιοτικά μπορούν να αποκαταστήσουν τη μικροβιακή ισορροπία, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσβίωσης και βελτιώνοντας τόσο την άνεση του πεπτικού συστήματος όσο και την υγεία της ουρογεννητικής περιοχής. Τα στοχευμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων και στην ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν, με τη σειρά τους, να μειώσουν τον αντίκτυπο στην εργασιακή απόδοση.

Χαρούλα Μπιλάλη, εμμηνόπαυση

3. Τεχνικές διαχείρισης του άγχους: Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τη δυσβίωση, η ενασχόληση με τεχνικές μείωσης του άγχους, όπως η ενσυνειδητότητα, η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορεί να είναι ευεργετική. Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υποστηρίζουν την ψυχική ευεξία, αλλά έχουν επίσης θετική επίδραση στον άξονα έντερο- εγκέφαλος, μειώνοντας τη φλεγμονή και υποστηρίζοντας την υγεία του μικροβιώματος.

4. Ενυδάτωση και κίνηση: Η καλή ενυδάτωση και η ενσωμάτωση τακτικής σωματικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα μπορεί να βελτιώσει τόσο την κινητικότητα του εντέρου όσο και την ουρογεννητική υγεία. Ακόμα και μικρές σε διάρκεια και ένταση δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το τέντωμα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις πεπτικές ενοχλήσεις και στη μείωση του φουσκώματος.

5. Ανοιχτός διάλογος και ευελιξία στο χώρο εργασίας: Η υποστήριξη στον εργασιακό χώρο είναι πολύ σημαντική. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, οι ευκαιρίες για κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και η δημιουργία ενός υποστηρικτικού διαλόγου γύρω από την εμμηνόπαυση μπορούν να μειώσουν το στίγμα και να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους πιο αποτελεσματικά. Η ενδυνάμωση των γυναικών να αναζητήσουν βοήθεια ή να ζητήσουν προσαρμογές στο εργασιακό τους περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την άνεση και την απόδοσή τους.

Συμπέρασμα

Οι διαταραχές του μικροβιώματος που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη γνωστική λειτουργία, τη συναισθηματική υγεία, τη σωματική άνεση και την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο.

Με την προληπτική αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών του μικροβιώματος – μέσω της διατροφής, αλλαγών του τρόπου ζωής και προσαρμογών στον χώρο εργασίας – οι γυναίκες μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της υγείας τους και να διατηρήσουν το δυναμισμό τους κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο απαιτητικής φάσης στη ζωή τους.

Η αναγνώριση και η διαχείριση των επιπτώσεων της εντερικής και ουρογεννητικής δυσβίωσης μπορεί να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να καλυτερεύσουν τις συνθήκες στην εργασία τους και να ζήσουν μία πιο υγιή και ισορροπημένη καθημερινότητα.