ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάσω Παπανδρέου: 5 πράγματα που δεν ήξερες για την πολιτικό που έφυγε από τη ζωή

Eurokinissi

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της. Βλέπεις, η Βάσω Παπανδρέου είναι ένα πρόσωπο με όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ζωή της χώρας. Η Βάσω Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή, αλλά μέχρι τέλους έδινε το δικό της πολιτικό στίγμα.

Όπως είπαν βουλευτές πριν κρατήσουν ενός λεπτού σιγής για τον θάνατό της, η Βάσω Παπανδρέου «δεν έφυγε ούτε λεπτό από τον χώρο». Οι ίδιοι θυμήθηκαν την εποχή που ως επίτροπος της ΕΟΚ τα «έβαζε» με τη Θάτσερ. Σιδηρά κυρία της Βρετανίας εκείνη, Καρυάτιδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα της εποχής η ελληνίδα πολιτικός. Η Ρένα Δούρου ήταν εκείνη που πρότεινε την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Γιατί μπορεί η εκλιπούσα να ανήκε κομματικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη στον κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι 2 μοιράστηκαν την ιδιότητα της δυναμικής πολιτικού σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο. Και οι αγώνες για ισότητα είναι συνεχείς. Μία σκυτάλη που δίνεται από μία γενιά γυναικών στην πολιτική στην επόμενη.

Οι millenials μεγαλώσαμε σε μία γενιά που οι γυναίκες στην πολιτική ήταν ελάχιστες, αλλά τουλάχιστον υπήρχαν και το παράδειγμα του δυναμισμού τους, μάς έκανε να νιώθουμε ότι είχαν ανοίξει πόρτες για εμάς να περάσουμε. Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μία τέτοια γυναίκα. Κι αυτά είναι 5 πράγματα που πιθανώς δεν ξέρεις για εκείνη.

Από το Αίγιο στην Οξφόρδη κι από εκεί στη Βουλή

Η Βάσω Παπανδρέου θα ταφεί το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου στα Βαλιμίτικα Αιγίου τον τόπο καταγωγής της, εκεί που γεννήθηκε. Το Αίγιο δεν την κράτησε για πολύ κοντά του, καθώς η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και έπειτα βρέθηκε στην Αγγλία. Ζούσε εκεί από το 1969 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Ρέντινγκ όπου έκανε διδακτορικό. Ξεκίνησε μάλιστα την ακαδημαϊκή της καριέρα ως καθηγήτρια στο Έξετερ από το 1971, ενώ όταν γνώρισε το 1974 τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ένα δείπνο, ήταν ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παρότι Παπανδρέου δεν είχε καμία συγγενική σχέση μαζί του, αλλά εκείνος έγινε ο μέντοράς της στην πολιτική και τον ακολούθησε. Οι φήμες μιλούσαν για προσωπική σχέση μεταξύ τους που έληξε σύντομα με τη Βάσω Παπανδρέου να επιστρέφει και για ένα διάστημα στο Λονδίνο. Όποια κι αν ήταν η αλήθεια, η Βάσω Παπανδρέου επέστρεψε το 1981 στην Ελλάδα κι έκτοτε έπαιξε μείζονα ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν η πρώτη γυναίκα Ευρωπαία Επίτροπος

Βάσω Παπανδρέου Eurokinissi

Η Βάσω Παπανδρέου αναδείχθηκε σε μέλος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε να γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία Ντελόρ. Ως επίτροπος της ΕΟΚ ήρθε σε κόντρα με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Ήταν υπέρ της ενιαίας Ευρώπης κι η Θάτσερ είχε ενστάσεις. Ο διεθνής Τύπος την περιέγραφε στα 80s ως “αντι-Θάτσερ” για το ενωτικό της όραμα, ενώ δεν έλειπαν και οι χαρακτηρισμοί «σιδηρά κυρία» της Ελλάδας, ως αντίπαλο δέος της Θάτσερ. Ως Επίτροπος προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε όλη την Ευρώπη.

Βάσω Παπανδρέου: Μία γυναίκα σε πολλές θέσεις ηγεσίας

Η Βάσω Παπανδρέου βρέθηκε να υπηρετεί ως υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ως υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα ΚΕΠ, ενώ με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε τη συμμετοχή γυναικών σε ποσοστό 33% στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές το 2002.

Η περίφημη ομάδα των 4ων

Eurokinissi

Μπορεί το 1974 να ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα και να άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ωστόσο κάποτε ήρθε η ρήξη στη σχέση τους. Η Βάσω Παπανδρέου ήταν στην ομάδα των 4ων, που ήθελαν να θέσουν θέμα διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Κώστα Σημίτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Θόδωρος Πάγκαλος είχαν συναντηθεί με τη Βάσω Παπανδρέου στο σπίτι της.

Ακολούθησε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1995, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε σκληρά σε εκείνους που τον αμφισβητούσαν. Εκείνη σηκώθηκε, περπάτησε προς τον Ανδρέα Παπανδρέου και του έδωσε ένα σημείωμα με το οποίο του ζητούσε τον λόγο γιατί αισθανόταν ότι την έθιγε. Με ένα «μάλιστα» ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την ομιλία του.

Το τέλος του (πολιτικού) παιχνιδιού

Η τελευταία θητεία της Βάσως Παπανδρέου στη βουλή ήταν μεταξύ του 2009 και του 2012. Η Βάσω Παπανδρέου διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 12 Φεβρουαρίου 2012, μετά την απόφασή της να καταψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Όπως ανέφερε η Ρένα Δούρου στη βουλή, η Βάσω Παπανδρέου ήταν μία γυναίκα που αγωνίστηκε για τις γυναίκες στην πολιτική, που αγωνίστηκε για την ισότητα των φύλων και «δεν ξεχώριζε νεότερες» πολιτικούς ή αν κάποια γυναίκα ανήκε στο δικό της κόμμα ή όχι. Κι αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος να τη θυμόμαστε.