ME NO PAUSE

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τα μαλλιά σου

Όταν μιλάμε για την επίδραση της εμμηνόπαυσης στην εμφάνιση, συνήθως επικεντρωνόμαστε στην επιδερμίδα. Αλλά και οι στήλες ομορφιάς ασχολούνται κυρίως με τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση στο δέρμα. Φαίνεται ότι μας προβληματίζουν περισσότερο. Κι όμως, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και στον κύκλο ζωής της τρίχας. Πολλές γυναίκες, σχεδόν το 50% παγκοσμίως, όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, παρατηρούν αλλαγές στην ποιότητα της τρίχας, αλλά και στην πυκνότητα και στην αντοχή των μαλλιών τους.

Η βασική αιτία γι’ αυτές τις αλλαγές είναι οι ορμονικές μεταβολές κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Η ελάττωση των οιστρογόνων κάνει την τρίχα σταδιακά και με το πέρασμα των χρόνων πιο λεπτή, θαμπή και εύθραυστη. Ταυτόχρονα, η αύξηση των ανδρογόνων είναι υπεύθυνη για την υπερπαραγωγή των ενζύμων, που δημιουργούν φλεγμονή ή κακή αιμάτωση και αποδυνάμωση στα τριχοθυλάκια, επηρεάζοντας το μήκος και τη διάμετρο τους.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στα μαλλιά

Από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της εμμηνόπαυσης παρατηρείται αραίωση στο τριχωτό, η οποία είναι διάχυτη στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σε αντίθεση με την εποχική τριχόπτωση, αυτή η αραίωση προχωράει όλο τον χρόνο σταδιακά και προοδευτικά. Η Έλενα Πιτταράκη, Διευθύντρια Εκπαίδευσης της Native Laboratoire, μου εξηγεί ότι πρόκειται για διάχυτη προοδευτική τριχόπτωση και προσθέτει ότι πολλές γυναίκες βλέπουν τη χωρίστρα να αραιώνει και τα μαλλιά τους να γίνονται μια πολύ μικρή χούφτα όταν τα πιάνουν σε σινιόν ή ponytail. Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου προσθέτει ότι «σε κάποιες περιπτώσεις, στη γεροντική ηλικία βλέπουμε πλέον “διαφανή” μαλλιά, όπου διαφαίνεται το δέρμα του κρανίου».

Η αραίωση των μαλλιών δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό. Συνδέεται με την κληρονομικότητα, η οποία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο θέμα των μαλλιών, αλλά και με τον τρόπο ζωής. Αν ζεις σε ένα αστικό περιβάλλον με υψηλά ποσοστά ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, αν καπνίζεις και αν έχεις υπερβολικό στρες, είναι πολύ πιθανό να χάνεις τα μαλλιά σου.

εμμηνόπαυση μαλλιά iStock

Τι να κάνεις για πιο υγιή μαλλιά στην εμμηνόπαυση

  • Η περιποίηση με απαλά σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης που δεν περιέχουν θειικά άλατα είναι το πρώτο βήμα και η καθημερινή go-to λύση για να καθαρίζεις τα μαλλιά και να εξυγιάνεις το τριχωτό της κεφαλής.
  • Στο κεφάλι υπάρχουν χιλιάδες τριχοθυλάκια, τα οποία «παράγουν» από 1 έως 4 τρίχες. Κατά τη διάρκεια της ορμονικής «ακαταστασίας» που επιφέρει η εμμηνόπαυση, κάποια είναι ενεργά, κάποια άλλα αδρανή και νεκρά. Ενδυναμώνοντας τα ενεργά και ενεργοποιώντας τα αδρανή τριχοθυλάκια, οι ειδικές αγωγές με αμπούλες βοηθούν την τρίχα να αναγεννηθεί, ώστε να αποκτήσεις ξανά γερά και όμορφα μαλλιά. Η κ. Πιτταράκη επισημαίνει ότι ο μίνιμουμ χρόνος εντατικής αγωγής με αμπούλες είναι 3 μήνες, γιατί τόσο διαρκεί ο κύκλος ζωής της τρίχας.
  • Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις συμπληρώματα διατροφής μόλις δεις τα πρώτα σημάδια αραίωσης. Συμβουλεύσου όμως πρώτα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου, που θα σου προτείνουν συμπληρώματα με διάφορους συνδυασμούς συστατικών, όπως βιοτίνη, κυστίνη, ταυρίνη, το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, φυτοστερόλες, ψευδάργυρο, σίδηρο.
  • Αντιμετώπισε την κατάσταση ολιστικά, από μέσα προς τα έξω. Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες D και E, και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Περιόρισε το αλκοόλ και βάλε στη ζωή σου πρακτικές που μειώνουν το στρες, όπως ο διαλογισμός, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και η βαθιά αναπνοή.
  • Κάνε συχνά μασάζ στο τριχωτό για να τονώνεις την κυκλοφορία του αίματος.

4 προϊόντα για τα μαλλιά στην εμμηνόπαυση

Συμπλήρωμα διατροφής για την προοδευτική τριχόπτωση Phytocyane, Phyto

Εμπλουτισμένο με φυτοστερόλες πεύκου, ψευδάργυρο, ταυρίνη και πολυφαινόλες από σταφύλι, το καινοτόμο συμπλήρωμα της Phyto αντιμετωπίζει την αραίωση των μαλλιών και την έλλειψη πυκνότητας, και τονώνει την ανάπτυξή τους, δρώντας σε τρεις βιολογικές αιτίες της προοδευτικής και σοβαρής τριχόπτωσης (ορμόνες, ιστοί, αγγεία).

Σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής Scalp Biome, Pharmasept

Mε φυτικά εκχυλίσματα και πρεβιοτικά, προσφέρει ήπιο καθαρισμό, ενυδάτωση και καταπράυνση από το αίσθημα κνησμού, συμβάλλοντας στην εξυγίανση του ευαίσθητου τριχωτού της κεφαλής. Χωρίς θειικά άλατα και parabens.

Αμπούλες κατά της προοδευτικής τριχόπτωσης Triphasic Progressive, René Furterer

Ολοκληρωμένη αγωγή φυσικής προέλευσης, που είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της ορμονικής και κληρονομικής τριχόπτωσης. Χάρη στο εκχύλισμα του τροπικού φρούτου μανγκοστίν, ένα δραστικό συστατικό που λαμβάνεται από υπεύθυνη αλυσίδα παραγωγής, μειώνει την απώλεια των μαλλιών, διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και επιμηκύνει τη ζωή της τρίχας. Έτσι, επιβραδύνει την τριχόπτωση, ευνοεί την ανάπτυξη και αυξάνει το πάχος των μαλλιών.

Θεραπεία αραίωσης μαλλιών Specifique Αminexil, Kérastase

Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις γυναίκες με προοδευτική τριχόπτωση ειδικά λόγω ορμονικών αλλαγών. Περιέχει το δραστικό συστατικό aminexil, που ενισχύει τον θύλακα της τρίχας και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, καταπολεμώντας την αραίωση των μαλλιών.