ΥΓΕΙΑ

Οι καρκίνοι από λοιμώξεις είναι πιο συνηθισμένοι απ’ όσο νομίζεις

iStock

Οι καρκίνοι που προκαλούνται από λοιμώξεις είναι αρκετά συχνοί. Μια πρόσφατη έκθεση από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο, απέδωσε το 13% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως σε λοιμώξεις. Ορισμένες εκτιμήσεις φτάνουν έως και το 20%, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με λοιμώξεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι μολυσματικοί παράγοντες που συνδέονται με τον καρκίνο περιλαμβάνουν βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) και ιούς, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο ιός Epstein-Barr (EBV) και η ηπατίτιδα Β και C. Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι μικρό ποσοστό των μολυσμένων ατόμων αναπτύσσει καρκίνο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτές τις λοιμώξεις.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μολύνει το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και να προκαλέσει γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος. Μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο μέσω σάλιου, εμετού ή κοπράνων ή μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Δεδομένης της ευκολίας μετάδοσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τα βακτήρια, αν και μόνο το 30% περίπου των μολυσμένων ατόμων έχει συμπτώματα.

Τα άτομα με χρόνιες λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου ή γαστρικό λέμφωμα. Περισσότερες από 800.000 περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, αποδίδονται στη μόλυνση παγκοσμίως. Ο κίνδυνος μόλυνσης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειωθεί με το συνηθισμένο πλύσιμο των χεριών και την κατανάλωση καθαρών τροφών και πόσιμου νερού. Οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.

Καρκίνοι που σχετίζονται με λοιμώξεις HPV

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας iStock

Ο HPV είναι μια κοινή, σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, το δέρμα και τον λαιμό. Κάθε χρόνο, σχεδόν 700.000 καρκίνοι παγκοσμίως αποδίδονται στον HPV, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων, του στοματοφάρυγγα, του κεφαλιού και του λαιμού.

Ενώ περισσότερο από το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού οφείλονται σε λοιμώξεις από HPV, οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV υποχωρούν. Ο κίνδυνος καρκίνου είναι υψηλότερος, ωστόσο, σε άτομα με επίμονες λοιμώξεις. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των πιο κοινών τύπων HPV είναι μέσω του εμβολιασμού, στην προεφηβική ηλικία.

Ιός Epstein-Barr

Ο ιός Epstein-Barr (EBV), ο είναι ο ιός που ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση ή τη «νόσο του φιλιού», προκαλεί περισσότερα από 150.000 λεμφώματα και καρκίνους στο κεφάλι και στο λαιμό παγκοσμίως κάθε χρόνο. Όπως υποδηλώνει το ψευδώνυμο, ο EBV μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, συνηθέστερα του σάλιου, αν και οι περισσότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα όταν μολυνθούν. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 90% του πληθυσμού φέρει τον ιό EBV και ενώ η αποφυγή ατόμων που νοσούν από αυτόν, η καλή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή κοινής χρήσης ποτών και φαγητού μπορούν να μειώσουν την πιθανότητες, η μόλυνση με τον ιό είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί με EBV δεν θα αναπτύξουν καρκίνο από τον ιό. Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με τον EBV περιλαμβάνουν ανοσοκατασταλμένα άτομα μετά από μεταμόσχευση (με υψηλότερα ποσοστά σε μόσχευμα εντέρου, πνευμόνων ή καρδιάς) ή μεταμόσχευση μυελού των οστών ή σε περιβάλλον μόλυνσης με HIV.

Καρκίνοι που σχετίζονται από λοιμώξεις ηπατίτιδας B και C

Οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C, είναι οι πιο συχνές αιτίες καρκίνου του ήπατος παγκοσμίως, οδηγώντας σε περισσότερα από 500.000 περιστατικά ετησίως μαζί. Και οι 2 ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής, του αίματος ή με κοινή χρήση βελόνων με χρήση ενέσιμων ναρκωτικών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ηπατίτιδα Β παγκοσμίως, ενώ 50 εκατομμύρια έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Όπως και με τον HPV, η ηπατίτιδα Β μπορεί να προληφθεί μέσω μιας σειράς εμβολίων. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιιικά φάρμακα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας C. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η ανάπτυξη αντιικών χαπιών άμεσης δράσης, θεωρείται πραγματικό ιατρικό θαύμα, καθώς θεραπεύουν άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C το 95% των περιπτώσεων, με μια θεραπεία 8-12 εβδομάδων. Σχετική μελέτη σε περισσότερα από 240.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C, διαπίστωσε ότι η θεραπεία με αντιικά φάρμακα, μείωσε το ποσοστό καρκίνου του ήπατος περισσότερο από το μισό.