ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοϋπονόμευση: 7 σημάδια που δείχνουν ότι σαμποτάρεις τις σχέσεις σου

Andrej Lisakov/Unsplash+

Η αυτοϋπονόμευση στις σχέσεις μας είναι ένα φαινόμενο που συχνά περνά απαρατήρητο. Μπορεί να πηγάζει από ανασφάλειες, φόβους ή παλαιότερα τραύματα, και να δημιουργεί εμπόδια στην υγιή επικοινωνία και σύνδεση με τους άλλους.

Ακολουθούν τα 7 πιο ύπουλα σημάδια αυτοϋπονόμευσης, βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες και ψυχολογικά δεδομένα.

1. Φόβος για oικειότητα

Ο φόβος να έρθουμε πολύ κοντά συναισθηματικά μπορεί να μας κάνει να αποφεύγουμε τη σύνδεση με τον σύντροφό μας. Ο φόβος της απόρριψης ή της συναισθηματικής έκθεσης είναι συχνά η αιτία. Σύμφωνα με έρευνα από το Journal of Social and Personal Relationships, οι άνθρωποι που φοβούνται την οικειότητα τείνουν να αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς που υπονομεύουν τις σχέσεις τους.

2. Αυτοϋπονόμευση με υπερβολική αυτοκριτική

Αυτοϋπονόμευση: 7 σημάδια που σαμποτάρουν τις σχέσεις μας Valeriia Miller/Unsplash+

Η συνεχής αυτοκριτική μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε την αγάπη. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να σαμποτάρουν τις σχέσεις τους, προβάλλοντας τα δικά τους ανασφαλή συναισθήματα πάνω στον σύντροφό τους.

3. Αναβλητικότητα σε σημαντικές συζητήσεις

Η αποφυγή κρίσιμων συζητήσεων μπορεί να δημιουργήσει συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αργότερα θα γίνουν εμπόδια στη σχέση. Η αναβολή αυτή δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και φόβο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

4. Η αυτοϋπονόμευση λατρεύει το δράμα

Η ασυνείδητη δημιουργία συγκρούσεων μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε την οικειότητα ή να επιβεβαιώσουμε τις ανασφάλειές μας. Όπως δείχνουν έρευνες της American Psychological Association, η δημιουργία δραματικών καταστάσεων, μπορεί να είναι μια μορφή αυτοάμυνας όταν φοβόμαστε την απόρριψη.

5. Αποφυγή συγκρούσεων

Ο φόβος των συγκρούσεων μπορεί να μας κάνει να αποφεύγουμε να εκφράζουμε τα αληθινά μας συναισθήματα, κάτι που καταλήγει να δημιουργεί αποστάσεις. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αποτυχίας μιας σχέσης.

6. Υπερβολική προσπάθεια για τελειότητα

Η ανάγκη να φαίνονται όλα τέλεια μπορεί να σαμποτάρει τη φυσική ροή της σχέσης. Έρευνες δείχνουν ότι η εμμονή με την τελειότητα συνδέεται με άγχος και πίεση στη σχέση.

7. Αυτοϋπονόμευση με αμφιβολία και ζήλια

Η υπερβολική ζήλια και οι αμφιβολίες προς τον σύντροφο μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση και απομάκρυνση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ζήλια πηγάζει από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.

Η αυτοϋπονόμευση στις σχέσεις είναι συχνά αποτέλεσμα προσωπικών φόβων και ανασφαλειών. Αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά και να καλλιεργήσουμε πιο υγιείς σχέσεις. Η αυτογνωσία και η επικοινωνία είναι τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης και ουσιαστικής σύνδεσης.