FASHION NEWS

6 ταινίες τρόμου με τα καλύτερα κοστούμια για το πιο spook-tacular Halloween #inspo

Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images/Ιdeal Images

Οι ταινίες horror, κατά τη γνώμη μου δεν αναγνωρίζονται όσο θα έπρεπε. Θεωρώ ότι ο χώρος σνομπάρει εμμέσως το είδος, ακόμα κι αν μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, είναι ταινίες τρόμου. Αν σκεφτείς ότι ο master του σασπένς, ο Alfred Hitchcock, δεν έχει βραβευτεί ποτέ με Oscar (έχει λάβει μόνο τo Irving G. Thalberg Memorial Award βραβείο από την Ακαδημία -που δίνεται για το συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη), είναι ένα μικρό παράδειγμα του σνομπισμού απέναντι στο είδος. Παρ’ όλα αυτά, οι ταινίες τρόμου, ακόμα κι οι μικρότερες παραγωγές, έχουν πολλά πράγματα για τα οποία αξίζει να δοξαστούν: από τα κοστούμια μέχρι και την απροκάλυπτη παρουσίαση του queerness ακόμα και σε ταινίες του ‘60 και του ‘70, δείχνουν πόσο μπροστά ήταν οι ταινίες τρόμου, απ’ όλες τις απόψεις.

Στην ιστορία του κινηματογράφου, οι ταινίες τρόμου έχουν συμβάλλει και στην εξέλιξη της μόδας, με κάποια φιλμ να συνδέουν τη μόδα με το horror, αναβιώνοντας styles από το goth μέχρι και το college style, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πλευρά στο κεφάλαιο «κινηματογράφος και κοστούμια». Τα κοστούμια σε κάποιες ταινίες τρόμου, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην πλοκή τους, έχουν εντείνει το backstory και τα κρυμμένα μηνύματα που κρύβονται από «πίσω», ενώ βοηθούν σε μια πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτήρων και της γενικότερης ατμόσφαιρας που θέλουν οι συντελεστές να περάσουν.

Με αφορμή το Halloween (που απ’ ότι φαίνεται γιορτάζουμε πλέον και στην Ελλάδα), αυτές οι ταινίες τρόμου είναι must- watch, όχι μόνο για την πλοκή τους αλλά και για τα κοστούμια τους. Σε περίπτωση που φέτος το Halloween θέλεις να ντυθείς για κάποιο πάρτι ή θέλεις να γενικά, να εμπνευστείς για τα φθινοπωρινά σου σύνολα, οι παρακάτω 6 ταινίες τρόμου είναι το ιδανικό #inspo. Από 1960s style icons όπως την Mia Farrow στο Rosemary’s Baby, αλλά και τα ένδοξα 80s σύνολα του The Lost Boys, οι παρακάτω ταινίες πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στη watchlist.

Psycho (1960)

Το αριστούργημα του Alfred Hitchcock (φαν του σκηνοθέτη εδώ), Psycho, πρόκειται μια ταινία που καθόρισε το είδος του horror. Η ταινία που διαδραματίζεται στο (εμβληματικό πλέον για τους fans) Bates Motel που διαχειρίζεται ο Norman Bates, εκτός από άριστη κινηματογράφηση (μιλάμε για τον Hitchcock εξάλλου), τα πλάνα γεμάτα σασπένς και φυσικά τα πρωτοποριακά (για την εποχή) ειδικά εφέ, είχε και φανταστικά κοστούμια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των χαρακτήρων.

Η ενδυματολόγος Vera Miles, αιχμαλωτίζει απόλυτα την ατμόσφαιρα της ταινίας και των χαρακτήρων μέσα από τα κοστούμια, από τα εσώρουχα της πρωταγωνίστριας, τα ύποπτα καθωσπρέπει σύνολα του Bates και φυσικά τα ρούχα της μητέρας του (πολλά τα spoilers, δεν θα σχολιάσω περισσότερα). Η φημισμένη δε, σκηνή στο ντους με την Marion Crane (τον βασικό χαρακτήρα), με το λευκό μεσοφόρι της που λεκιάζεται με αίμα, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ταινία.

Rosemary’s Baby (1968)

Όσο κι αν το όνομα του Roman Polanski έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις (αργότερα κατηγορήθηκε για βιασμό), η ταινία του Rosemary’s Baby είναι ένα masterclass του είδους. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που στην ουσία, σχολιάζει τον τρόπο που η κοινωνία (ή σωστότερα, η πατριαρχική κοινωνία), στερεί από τις γυναίκες το δικαίωμά τους από να κάνουν ότι θέλουν με το σώμα τους (πόσο επίκαιρο) και πώς αυτή η εμπειρία παρακολουθείται και κριτικάρεται από τον έξω κόσμο. Αν και εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός το ότι την έχει σκηνοθετήσει αυτός ο άνθρωπος, η ταινία είναι ένα φεμινιστικό μανιφέστο που μιλάει για ζητήματα που δεν είχαν ειπωθεί ως τότε, με τέτοιο τρόπο, σε φιλμ.

Τα κοστούμια ενισχύουν αυτή την ιδέα, που αν και αντικατοπτρίζουν άψογα τη μόδα της δεκαετίας, «παίζουν» πολύ με την αθώα πλευρά του βασικού χαρακτήρα που υποδύεται η Mia Farrow. Η ενδυματολόγος Anthea Sylbert και ο Polanski, ήθελαν ο χαρακτήρας να βγάζει έναν ρεαλισμό και μια κανονικότητα (σε αντίθεση με το συνέβαινε στην πραγματικότητα), και φυσικά, να δημιουργήσουν την απεικόνιση μιας σχεδόν «αγίας», που πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Τα χαρακτηριστικά babydoll φορέματα της Farrow με τους Peter Pan γιακάδες, η χρήση των παστέλ αποχρώσεων αλλά και οι loose γραμμές των ρούχων της, αν και είναι τελικά πολύ αντίθετοι με τον χαρακτήρα, έχουν στιγματίσει τη μόδα στον κινηματογράφο. Τόσο που έχουν αποτελέσει έμπνευση για τις συλλογές μεγάλων οίκων μόδας, από του Prada, Miu Miu, Gucci και Calvin Klein μεταξύ άλλων.

Ταινίες τρόμου: Carrie (1976)

Από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία του horror κινηματογράφου, που το ρούχο που φοράει ο βασικός χαρακτήρας, έχει γράψει ιστορία. Το απαλό ροζ σατέν φόρεμα που έραψε η Carrie στην ταινία του Brian De Palma (μια προσαρμογή του βιβλίου του Stephen King), ήταν μια breakthrough στιγμή για τον χαρακτήρα, ένα ενδυματολογικό highlight που βάφτηκε με αίμα (κυριολεκτικά).

Πριν απ’ αυτή την κομβική στιγμή στην πλοκή της ταινίας, η ενδυματολόγος Rosanna Norton, «δεσμεύτηκε» στο να παρουσιάσει την Carrie (την πρωταγωνίστρια), όσο πιο συντηρητική γινόταν, αν σκεφτεί κανείς την οικογενειακή της κατάσταση. Τα κοστούμια, που επικεντρώθηκαν αρκετά στο college style των 70s, ερχόταν σε αντίθεση με το πιο καθωσπρέπει, ταπεινό, 50s inspired στιλ της Carrie. Όλα άλλαξαν με το φημισμένο prom dress, ένα φόρεμα που έραψε η ίδια η Carrie και που φυσικά, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην πλοκή.

The Hunger (1983)

Η ταινία του Tony Scott, The Hunger, είναι από τις ταινίες τρόμου που τα κοστούμια της έχουν γράψει ιστορία, ίσως γιατί οι πρωταγωνιστές της -εκτός από style icons- φορούσαν δημιουργίες του Yves Saint Laurent. Η μόδα του 80 είναι στα καλύτερά της, με τους David Bowie, Susan Sarandon και Catherine Deneuve να φοράνε τα εκπληκτικά black & white κοστούμια με έντονους ώμους και statement καπέλα.

Η ενδυματολόγος της ταινίας, Milena Canonera, αποθέωσε το ανδρόγυνο στιλ σε αυτό το ερωτικό horror με βαμπίρ που, έπαιξε έξυπνα με το queerness των χαρακτήρων. Τα αξεσουάρ ήταν σίγουρα το high point των κοστουμιών, που απογείωσαν τα εκπληκτικά tailored ρούχα. Η ταινία μπορεί να μην έλαβε τις καλύτερες κριτικές, αλλά θεωρείται classic και αυτό οφείλεται και στα κοστούμια της, τα οποία μάλιστα ενέπνευσαν τον Alexander McQueen για το show του το 1996.

Ταινίες τρόμου: Sleepaway camp (1983)

To Sleepaway Camp του Robert Hiltzik, μπορεί να μην είναι εκ πρώτης όψεως, η πιο “fashion” ταινία, αλλά αν προσέξεις λίγο καλύτερα τόσο συνειδητοποιείς ότι τα κοστούμια είναι μια ωδή στο college style που είναι εμμέσως πειραγμένο με campy στοιχεία. Υπάρχει μια υπερβολή στην προβολή χαρακτήρων μέσω των κοστουμιών, που υπονοούν το queerness τους (και όλης της ταινίας γενικά). Είναι το τέλειο #inspo πάντως, ακόμα και σήμερα και αυτό είναι που κάνει τα κοστούμια της, τόσο πετυχημένα είναι πόσο «προσιτά» είναι. Και αυτό, γιατί πρόκειται για καθημερινά athleisure ρούχα των 80s, που ειδικά αυτά των ανδρικών χαρακτήρων, είναι απλά άψογα.

Όταν οι (άνδρες) ομαδάρχες φοράνε καυτά τζιν σορτς και κοντά αθλητικά T-shirts και στενά τζιν-καμπάνα φορεμένα με T-shirts του ράγκμπι, δεν μπορείς παρά να εμπνευστείς. Η ενδυματολόγος Eileen Sieff Stroup έκανε εκπληκτική δουλειά σε αυτό, γιατί περνάει αυτή την αισθητική αβίαστα, ακόμα κι αν υπάρχει μια υποβόσκουσα ειρωνεία στον ανδρισμό των χαρακτήρων, μέσω των ρούχων.

Lost Boys (1987)

Το απόλυτο cult classic των 80s, είναι το The Lost Boys, το τέλειο B-movie του Joel Schumacher, που είναι must-watch, όχι μόνο για το Halloween, αλλά για όλο τον χρόνο. Θα μπορούσε εύκολα να την είχε γυρίσει ο Steven Spielberg, μιας και η ατμόσφαιρα και μόνο σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη στιγμή (κάτι που ο Spielberg καταφέρνει σε όλα του τα φιλμ). Φυσικά, σε αυτό βοηθάει και ο Kiefer Sutherland που είναι το πιο stylish βαμπίρ που θα δεις ποτέ, με το glam rock στιλ του -και όλου του gang του στην ταινία-, να αποθεώνεται μέσα από τα εκπληκτικά δερμάτινα jackets, τα μακριά μάλλινα παλτό και φυσικά τα άπειρα αξεσουάρ και κοσμήματα.

Όλα ταιριάζουν εξαιρετικά με την bad boy πλευρά των χαρακτήρων, που η ενδυματολόγος Susan Becker καθόρισε μέσα από τα κοστούμια της ταινίας όπου απεικόνισε άψογα με τις unapologetic δόσεις punk στοιχείων που ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το απόλυτο fashion #inspo.