CELEBRITIES

Σταύρος Θεοδωράκης: Περήφανος μπαμπάς στην επίσημη πρεμιέρα της κόρης του στο θέατρο

NDP PHOTO

Οι Σπυριδούλες, η παράσταση της Νεφέλης Μαΐστράλη και της ομάδας 4Frontal επέστρεψε εδώ και μερικές ημέρες στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη. Στην παράσταση, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της 12χρονης υπηρέτριας Σπυριδούλας που υπέστη βασανιστική κακοποίηση από τους εργοδότες της, παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Κατερίνα Λάττα, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ελένη Τσιμπρικίδου. Ο πατέρας της Αργυρώς Θεοδωράκη, ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Σταύρος Θεοδωράκης, έδωσε το «παρών» στο θέατρο για να στηρίξει την κόρη του στην επίσημη πρεμιέρα της.

Η Αργυρώ Θεοδωράκη έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στον χώρο του θεάτρου, αφού σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. «Η κόρη μου δεν ήθελε ποτέ να γίνει δημοσιογράφος. Πήγαινε στο Αρσάκειο και ήθελε πάντα να είναι στις θεατρικές ομάδες. Δεν ήθελε να είναι η ντίβα. Ήθελε να παίζει το αγόρι, τον νεκροθάφτη στη μικρή παράσταση που θα έκαναν. Δεν την ένοιαζε η μαρκίζα», είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης για εκείνη στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ.

«Ότι κάποιες φορές της έλεγα ιστορίες από τη ζωή μου για να καταλάβει ότι υπάρχουν και πιο δύσκολα πράγματα από αυτά που τη στενοχωρούν σήμερα, ναι, αυτό το έχω κάνει. Διά του παραδείγματος τής μετέφερα ότι “είσαι τυχερή που μερικά πράγματα τα βρήκες έτοιμα”», είχε παραδεχτεί μιλώντας για τη σχέση τους στην ίδια συνέντευξη ο δημοσιογράφος, που απαθανατίστηκε στη θεατρική πρεμιέρα της κόρης του, χαμογελαστός και περήφανος στο πλευρό της.

Σταύρος Θεοδωράκης Νεφέλη Μαϊστράλη, Σταύρος Θεοδωράκης, Ελένη Βλάχου και Αργυρώ Θεοδωράκη. / NDPPHOTO / ΕΛΛΗ ΠΟΥΠΟΥΛΙΔΟΥ
Νεφέλη Μαϊστράλη, Σταύρος Θεοδωράκης, Ελένη Βλάχου και Αργυρώ Θεοδωράκη.

«Είναι η πιο όμορφη και πιο έξυπνη κοπέλα» κατέληγε στην αναφορά του στην κόρη του, Αργυρώ, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας τον Ιανουάριο του 2023 στην εκπομπή της ΕΡΤ. Η Αργυρώ Θεοδωράκη είναι η μοναχοκόρη, που έχει αποκτήσει ο δημοσιογράφος στον πολύχρονο γάμο του με τη σύζυγό του, Νίκη.

Ως περήφανος μπαμπάς λοιπόν, την παρακολούθησε στις παιδικές παραστάσεις της, αλλά και στις επαγγελματικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχει ως επαγγελματίας ηθοποιός σήμερα. Ως περήφανος μπαμπάς, πάντα και σε κάθε συνθήκη, θα την βλέπει ως την «πιο όμορφη και πιο έξυπνη κοπέλα» κι αυτό βγαίνει προς τα έξω και στο παρακάτω στιγμιότυπο από την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης Σπυριδούλες. Οι 2 τους, όπως θα δεις, μοιάζουν πολύ, όπως άλλωστε σου έχουμε ήδη πει.

Σταύρος Θεοδωράκης NDPPHOTO / ΕΛΛΗ ΠΟΥΠΟΥΛΙΔΟΥ

Λίγα λόγια για την παράσταση

Αντλώντας στοιχεία από ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις της εποχής, αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, η Νεφέλη Μαϊστράλη παραδίδει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950.

H Αργυρώ Θεοδωράκη σε σκηνή της παράστασης «Σπυριδούλες». / NDPPHOTO / ΕΛΛΗ ΠΟΥΠΟΥΛΙΔΟΥ

Εκείνη την εποχή, πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνται από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της «ψυχοκόρης», για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας.

Ανάμεσά τους, η 12χρονη Σπυριδούλα από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί 2 συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.

Λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν, η Σπυριδούλα συνεχίζει να εμπνέει.