Γλώσσα σώματος: 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σου λέει ψέματα
- 25 ΟΚΤ 2024
Σε μια κοινωνία που απαρτίζεται από πολλές διαφορετικές προσωπικότητες, μια κατηγορία ανθρώπων στους οποίους πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση, προκειμένου να προστατεύσουμε τη σωματική και συναισθηματική μας ακεραιότητα και τα προσωπικά μας δεδομένα, είναι οι ψεύτες.
Το 60% των ανθρώπων λέει κάποιο ψέμα ανά 10 λεπτά, σύμφωνα το Journal of Basic and Applied Social Psychology και προφανώς, τα ψέματα μικρότερης σημασίας που μπορεί να πει κάποιος, προκειμένου να συνεχίσει τη μέρα του χωρίς εντάσεις, δεν απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας. Όταν κάτι όμως μας αφορά, οφείλουμε να δώσουμε βάση στα σημάδια που μαρτυρούν πότε κάποιος/-α λέει ψέματα, τα οποία και σου αποκαλύπτουμε παρακάτω.
Κοιτάει αλλού
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Γι’αυτό και όταν το άτομο θέλει να κρυφτεί, κοιτάει κάπου αλλού (όπως άλλωστε κάνουν και τα παιδιά με τους γονείς τους). Επίσης, όταν αλλάζει το βλέμμα του προς διαφορετικές κατευθύνσεις, σημαίνει ότι σκέφτεται την επόμενη απάντηση. Ωστόσο, έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο Michigan έδειξε ότι, ένας ψεύτης μπορεί να κοιτά και περισσότερη ώρα κάποιον, από ό,τι ένας ειλικρινής άνθρωπος.
«Κρύβει» τα χείλη του/της
Όταν ένα άτομο σουφρώνει ή «κρύβει» τα χείλη του, μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να κρατήσει μυστικά ή δεν θέλει να συμμετέχει σε μια συζήτηση. Ακόμα, όταν κάποι@ λέει ψέματα κρύβει με έναν τρόπο με τα χέρια του ενστικτωδώς στο στόμα και τα χείλη του/της ή αγγίζει μπροστά τη μύτη του, για να κρύψει πάλι την «πηγή» πληροφοριών.
Χλωμιάζει
Η χλωμάδα του προσώπου αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό που συνδέεται με το άγχος και τη νευρικότητα, καταστάσεις που συχνά βιώνει ένας άνθρωπος όταν προσπαθεί να πει ψέματα. Αυτή η φυσιολογική αντίδραση μπορεί να εξηγηθεί από την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο προετοιμάζει το σώμα για την αντίδραση μάχης ή φυγής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το αίμα επικεντρώνεται στα βασικά όργανα και τους μυς, απομακρυνόμενο από το δέρμα, κάτι που οδηγεί σε αυτό το χλωμό πρόσωπο.
Ιδρώνει ή αφυδατώνεται
Η ξαφνική αλλαγή στο χρώμα του δέρματος που είπαμε παραπάνω, μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα φυσικά συμπτώματα, όπως ιδρώτα, τρέμουλο ή αύξηση στον καρδιακό ρυθμό. Αυτές οι αντιδράσεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν και συχνά προδίδουν την αγωνία ή την ανασφάλεια ενός ατόμου που προσπαθεί να πει ψέματα. Ακόμα, το άτομο μπορεί να καταπίνει δύσκολα ή να ανοιγοκλείνει τα μάτια του πιο συχνά, καθώς μπορεί και να αφυδατώνεται, όταν αισθάνεται άγχος.
Αλλάζει τη φωνή του/της
Όταν οι άνθρωποι είναι νευρικοί, οι μύες μέσα και γύρω από τις φωνητικές χορδές σφίγγονται, κάτι που είναι μια ενστικτώδης αντίδραση στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ακούγεται ο ο τόνος της φωνής πιο υψηλός ή και να ακούγεται η φωνή σαν να τρέμει.
Για να καταλάβεις αν κάποιος/-α ψεύδεται μπορείς να ρωτήσεις το άτομο να σου πει ξανά την ιστορία. Αν λέει κάτι διαφορετικά, τότε είναι ένα σενάριο που έχει φανταστεί. Πέρα από τα όσα γνωρίζεις, σημαντικό είναι να ακούς και το ένστικτό σου.