8 νέες παραστάσεις που μπορείς να δεις αυτές τις μέρες
- 27 ΟΚΤ 2024
Αυτή η πόλη είναι γεμάτη θέατρο και προτάσεις για μία διαφορετική έξοδο σε μία καθημερινή ή και το σαββατοκύριακο. Μία έξοδο που θα σε διασκεδάσει, θα σε ψυχαγωγήσει, θα σε συγκινήσει, θα σε προβληματίσει και θα σου δώσει κάτι σπουδαίο να συζητήσεις στο ποτό που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι το θέατρο και η Αθήνα το αγαπά όσο κι εσύ, φιλοξενώντας στις σκηνές της νέες παραστάσεις για να δεις αυτές τις μέρες.
Έργα κλασικά όσο ο Γυάλινος Κόσμος, παραστάσεις που θα σε βάλουν στο κλίμα του Halloween, με το μεταφυσικό στοιχείο τους, έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και παραστάσεις γεμάτες με υπαρξιακά ερωτήματα, θα βρεις στις προτάσεις που ακολουθούν. Αυτές είναι 8 νέες παραστάσεις που μπορείς να δεις αυτές τις μέρες.
Γυάλινος Κόσμος
Ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης Antonio Latella βρίσκεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης για να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, σε ένα κορυφαίο έργο του διεθνούς δραματολογίου. Ο λόγος για τον Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς, που γράφτηκε το 1944 και αποτέλεσε την πρώτη του μεγάλη θεατρική επιτυχία. Στην Ελλάδα η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε το 1946 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, με τον ίδιο στον ρόλο του Τομ και την Έλλη Λαμπέτη στον ρόλο της Λόρα.
Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου στην Ιταλία, στο Teatro Nuovo στην καρδιά της Νάπολης και τώρα μπορείς να το απολαύσεις στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολου Κουν.
Η Μαρία Καλλιμάνη ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο της Αμάντα, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν νέοι ηθοποιοί (Βαγγέλης Αμπατζής, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Μήλιας), κάποιοι εκ των οποίων είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.
Για τον Antonio Latella θεμελιώδες είναι το ζήτημα της μνήμης: τι είναι ιστορική και τι ατομική μνήμη, η οποία συχνά δεν είναι παρά μια ανάμνηση. Στον Γυάλινο κόσμο η δράση ξεκινάει με τις αναμνήσεις ενός γιου, που επιστρέφει στον τόπο από όπου κάποτε έφυγε, για να μπορέσει να ξαναπεράσει τις τελευταίες μέρες του μαζί με την οικογένειά του.
Το τι είναι αληθινό και τι αλλοιωμένο από τη μνήμη του δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε, αλλά ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τα γεγονότα όντως εκτυλίχθηκαν όπως τα θυμάται. Αυτό είναι και το πραγματικό μυστήριο αυτού του σπουδαίου και συγκινητικού έργου όπου το θέμα της διαφάνειας γίνεται θέμα αναζήτησης.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:30, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν (Φρυνίχου).
Εισιτήρια εδώ.
2:22- A ghost story
Στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται τη νέα θεατρική σεζόν 2024-2025, σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη, το έργο 2:22 – A Ghost Story του Danny Robbins, ένα σύγχρονο υπερφυσικό θρίλερ που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο West End του Λονδίνου, υποψηφιότητες για 3 βραβεία Olivier, καθώς και το βραβείο Καλύτερου Νέου Έργου στα Βραβεία Whats On Stage το 2022.
Το θρίλερ μεταφέρει το κοινό σε μια νύχτα γεμάτη αγωνία, όπου αποκαλύπτονται μυστικά και το υπερφυσικό κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που οδηγεί τους ήρωες να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις τους και να αναζητήσουν την αλήθεια για τους ίδιους και τους άλλους.
Η Τζεν είναι πεπεισμένη ότι το νέο της σπίτι είναι στοιχειωμένο, αλλά ο σύζυγός της, Σαμ, παραμένει σκεπτικιστής. Κατά τη διάρκεια του δείπνου με τους παλιούς τους φίλους, τη Λορίν και τον νέο της σύντροφο, Μπεν, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς συζητούν για την ύπαρξη φαντασμάτων. Καθώς η βραδιά προχωρά, μια ανησυχητική παρουσία πλησιάζει όλο και περισσότερο, αναγκάζοντας την παρέα να μείνει ξύπνια μέχρι τις 2:22 π.μ. για να ανακαλύψει τι κρύβεται πέρα από το προφανές.
Ο συγγραφέας αναρωτιέται αν θα μπορούσαν να υπάρχουν φαντάσματα στον σύγχρονο κόσμο του Facebook, του Spotify και της Amazon Alexa. Μπορούμε πλέον να ελέγξουμε τα πάντα μέσα από μικρές συσκευές εξελιγμένης τεχνολογίας αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε ολοένα πιο μοναχικοί και ευάλωτοι. Υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε γύρω μας;
Ίσως, αρκεί να είμαστε αρκετά τολμηροί για να το ανακαλύψουμε!
Παίζουν οι ηθοποιοί: Φάνης Μουρατίδης, Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Αθηνά Χατζηαθανασίου.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00, στο θέατρο Αλάμπρα.
Εισιτήρια εδώ.
Ο επιθεωρητής
Μετά την παράσταση φαινόμενο Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού που επί 3 χρόνια σημείωνε απανωτά sold out, ο Γιάννης Κακλέας, σκηνοθετεί στο αγαπημένο του Θέατρο Γκλόρια τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκόγκολ. Οι Θοδωρής Σκυφτούλης και Στέλιος Μάινας αναλαμβάνουν τους 2 κεντρικούς, πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Σε μια επαρχιακή πόλη στα βάθη της Ρωσίας, οι αρχές του τόπου νομίζουν από παρεξήγηση πως ένας άσχετος με την κρατική μηχανή, ένας ιδιόμορφος τυχοδιώχτης που απλώς τυχαίνει να βρίσκεται στην πόλη, είναι ο αναμενόμενος κρατικός Επιθεωρητής για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έστειλε η κυβέρνηση από τη Μόσχα.
Κι αυτή η παρεξήγηση ανατινάζει τους διοικούντες αυτής της πόλης.
Βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων της πόλης επιδίδονται σε κολακείες και απόπειρες δωροδοκίας, τον χρηματίζουν, ικανοποιούν τις επιθυμίες του και τις ορέξεις του πέφτοντας έτσι θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης που αποκαλύπτει την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
Ο ψευτο-επιθεωρητής διασκεδάζει με τα καμώματά τους, τους εκμεταλλεύεται, τους εξευτελίζει απολαμβάνοντας τα πολυτελή καταλύματα και τις κολακείες κι αφού παίρνει αυτά που θέλει αποχωρεί.Στο τέλος όταν όλα αποκαλύπτονται η τιμωρία τους είναι αναπόφευκτη.
Όμως με την τεχνική της μαφιόζικης συναλλαγής, της συγκάλυψης και του πολιτικού αμοραλισμού βρίσκονται πάλι στον αφρό, υπηρετώντας το βαθύ κράτος της διαπλοκής.
Παίζουν: Θοδωρής Σκυφτούλης, Στέλιος Μάινας, Άνδρη Θεοδότου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Στράτος Λύκος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Γιάννης Λατουσάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Άρης Κακλέας, Αργύρης Λάμπρου, Φαίη Φραγκαλιώτη, ΜάιραΓραβάνη.
Μουσικός επί σκηνής: Βάιος Πράπας.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00, στο θέατρο Γκλόρια.
Εισιτήρια εδώ.
Prima facie
Με βραβείο Olivier το 2022 στο West End του Λονδίνου και βραβείο Tony το 2023 στο Broadway της Νέας Υόρκης, το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού Suzie Miller που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία 5ετία και που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler.
Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη.
Έχει σφυρηλατήσει όλη την καριέρα της με απόλυτη αποφασιστικότητα, φροντίζοντας να ξεπεράσει την καταγωγή της από την εργατική τάξη για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή του παιχνιδιού. Και τα καταφέρνει. Πάντα τα καταφέρνει. Ξέρει καλά πως σε ένα ανδροκρατούμενο και βαθιά συντηρητικό σύστημα το «ποιον ξέρεις» και το «από πού κατάγεσαι» είναι εξίσου σημαντικό με το «ποιος είσαι».
Δουλεύοντας σκληρά κάθε της υπόθεση έχει εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Και καθοδηγούμενη από την πίστη της στο νομικό πλαίσιο και στο δικαίωμα για δίκαιες δίκες, δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά η Tessa περισσότερο από τη συγκίνηση που της χαρίζει το να αθωώνει πελάτες.
Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της πάει τρομερά στραβά. Και η απρόσμενη τροπή των γεγονότων μετατοπίζει την ηρωίδα στην άλλη πλευρά του μαρτυρίου.
Η ανερχόμενη δικηγόρος βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Και διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που και η ίδια κατά καιρούς χρησιμοποίησε, τώρα μπορεί να μην την προστατεύσουν.
Η Tessa αμφισβητεί όλα όσα πίστευε, καθώς συνειδητοποιεί ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από άντρες. Και πως όλη η ηθική αντίληψη γύρω από τα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο, μέσα από τις απόψεις της πατριαρχικής εξουσίας για αυτό το ζήτημα.
Πότε και πού: Από 29 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Πορεία.
Εισιτήρια εδώ.
Linda
Η Ομάδα Νάμα ανεβάζει στο Επί Κολωνώ στις 23 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την παράσταση Linda της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.
«Βραβευμένη για τις δράσεις μου στην επιχείρηση χωρίς καν να έχω βγάλει πανεπιστήμιο. Μητέρα δύο παιδιών. Με έναν υπέροχο σύζυγο. Που ξέρω να αλλάζω λάστιχο, που έχω δικό μου σπίτι, που όλοι θαυμάζουν την μαγειρική μου και που μπορώ να φοράω το ίδιο νούμερο ρούχα όπως πριν από 15 χρόνια. Τα κατάφερα. Έφτασα πλέον στην κορυφή!».
Λόγια της Λίντα Γουάιλντ, μίας πετυχημένης γυναίκας, που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την κορυφή και ότι αυτή θα της ανήκει στο διηνεκές. Κι όμως το έργο της Skinner δεν αποτελεί ένα successstory. Πρόκειται για την ιστορία της εκκωφαντικής πτώσης μιας σύγχρονης τραγικής ηρωίδας.
Η Skinner με γραφή αιχμηρή, με σατιρικό βρετανικό χιούμορ και με μια πλοκή με χαρακτηριστικά θρίλερ, δεν εστιάζει μόνο στις δυσκολίες μίας γυναίκας να πετύχει και να επιβιώσει. Στις δυσκολίες δηλαδή που ορθώνουν ο σεξισμός, τα ταμπού της ηλικίας, της ομορφιάς, της οικονομικής ανεξαρτησίας. Συνέθεσε ένα έργο που αφορά όλους όσοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές επιταγές και να βρουν την «ευτυχία» μέσα σε μια αμείλικτη πραγματικότητα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Λέχου, Άλκης Κούρκουλος (επί οθόνης), Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15, στο Θέατρο Επί Κολωνώ.
Εισιτήρια εδώ.
Όταν έκλαψε ο Νίτσε
Όχι ακριβώς νέα, η παράσταση Όταν έκλαψε ο Νίτσε σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου, είχε ανέβει το 2011 και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. 13 χρόνια μετά η θεατρική διασκευή του best seller του Ίρβιν Γιάλομ, επιστρέφει στο θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Φρίντριχ Νίτσε ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ ο Γιάννης Κότσιφας. Ζίγκμουντ Φρόιντ ο Θάνος Λέκκας.
2 μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα σε κρίση μέσης ηλικίας. Μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, 2 ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Ο Νίτσε θα κλάψει, αλλά και ο Μπρόιερ θα λυτρωθεί.
Η διαδικασία της κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας: αναζήτηση στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις, εμφάνιση σχεδόν ανυπέρβλητων εμποδίων, ακόμα και κίνδυνο θανάτου.
3 άντρες ζωντανεύουν το έργο, πότε ως αφηγητές και πότε υποδυόμενοι ρόλους. Οι ποθητές γυναίκες, η εκρηκτική Λου Σαλομέ, η ευάλωτη Άννα Ο., η σταθερή κυρία Μπρόιερ παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια και τη φωνή των ανδρών σε μια ιστορία όπου εκείνες έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.
2 εκπληκτικές επιστολές που ανακαλύφθηκαν πριν μερικά χρόνια δείχνουν ότι η φανταστική συνάντηση που εμπνεύστηκε ο Ίρβιν Γιάλομ μεταξύ Νίτσε, Μπρόιερ και του νεαρού Φρόιντ θα μπορούσε να έχει συντελεστεί στην πραγματικότητα. Έχουμε την απίθανη περίπτωση όπου 140 χρόνια μετά τα γεγονότα και 30 χρόνια από τη συγγραφή του μυθιστορήματος, η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει τη μυθοπλασία του συγγραφέα.
Πότε και πού: Από 30 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκεύη στις 20:30, Σάββατο στις 21:00, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β’ Σκηνή.
Εισιτήρια εδώ.
Λύκαινες
Οι Ράνια Οικονομίδου, Αγλαΐα Παππά, Βίκυ Βολιώτη, Νικολέττα Καρρά και Ισιδώρα Δωροπούλου, ανεβαίνουν από τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Εμπορικόν και παρουσιάζουν τις Λύκαινες, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη.
Η ιστορία αφορά 5 γυναίκες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μία συνηθισμένη ιστορία, αλλά δεν είναι. Είναι μία ιστορία διεκδικήσεων; Όχι καθόλου. Επανάστασης τότε; Ούτε. Είναι απλώς μία ιστορία που συνδυάζει χιούμορ και σασπένς και πραγματεύεται ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις. Όλα «κινούνται» μέσα σε ένα διαμέρισμα.Κοντά μας. Στα όρια της πόλης.
Στις παρυφές της δικής μας πόλης, σε ένα μέρος ήσυχο και ερημικό, βρίσκεται μισοκρυμμένο αυτό το ατμοσφαιρικό διαμέρισμα. Αθέατο από τον δρόμο, ζωσμένο από δέντρα και φυλλωσιές, με αλλόκοτες σκιές ζώων και άλλων όντων να χορεύουν επάνω στους τοίχους και τα πατώματά του. 5 γυναίκες, με αφορμή την αγοραπωλησία του, συναντιούνται, γνωρίζονται, συγκρούονται, αγαπιούνται. Κάθε μία τους, από τη μικρότερη μέχρι τη γηραιότερη, έχει τις δικές της επιδιώξεις, τον δικό της ηθικό κώδικα, αλλά και τα δικά της φαντάσματα.
Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν κι έτσι, θα ζήσουν μαζί μία ιστορία από αυτές που αφήνουν αιώνιο αποτύπωμα.
Μία ιστορία σύγχρονη, στο σύνορο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, που αναμετριέται με τις αόρατες δυνάμεις που μας ορίζουν.
Πότε και πού: Από 28 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00 και Κυριακή στις 21:00, στο Θέατρο Εμπορικόν.
Εισιτήρια εδώ.
Άννα- Χ
Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη συναρπαστική ιστορία της Άννας Σορόκιν, της διαβόητης, δήθεν πλούσιας κληρονόμου, που γοήτευσε και εξαπάτησε την κοσμική ελίτ της Νέας Υόρκης στην πορεία της προς την κορυφή, πείθοντας μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά της αλλά και τον πανάκριβο τρόπο ζωής της. Η εξωφρενική αυτή ιστορία που σκανδάλισε πριν λίγα χρόνια την Αμερική, απετέλεσε αφορμή για δεκάδες άρθρα, βιογραφίες, ντοκιμαντέρ και μίνι σειρές, όπως το Inventing Anna στο Netflix, κάνοντας την Άννα, τελικά, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το θεατρικό έργο Άννα-Χ, έγραψε ο Joseph Charlton και σκηνοθετεί στο Θέατρο Άνεσις η Λίλλυ Μελεμέ.
Η Άννα γνωρίζει τον Άριελ, τον 32χρονο ιδρυτή μιας νέας εφαρμογής γνωριμιών που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, σε ένα λαμπερό πάρτι. Η έλξη είναι αμοιβαία. Το παιχνίδι της σαγήνης ξεκινά. 2 νέοι άνθρωποι που αναζητούν την επιτυχία και μέσω αυτής τελικά την ευτυχία, βυθισμένοι σε ένα εθιστικό σύμπαν πολυτέλειας και μεθυσμένοι από την αδρεναλίνη της εξουσίας και της τεχνολογίας, πασχίζουν να εντυπωσιάσουν και εν τέλει να κερδίσουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν.
Σε μια πόλη που δεν επιτρέπει την αποτυχία και απεχθάνεται την μετριότητα, η Άννα και ο Άριελ, οχυρωμένοι πίσω από τις λαμπερές ταυτότητες που έχουν επινοήσει και κατασκευάσει μέσα από τα social media, ζουν μία συναρπαστική ερωτική ιστορία που εξελίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό και μοιάζει με όνειρο πασπαλισμένο με χρυσόσκονη.
Μόνο που τα όνειρα, δυστυχώς, δεν κρατούν για πάντα.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αναστασία Παντούση, Γιώργος Νούσης
Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00, Τρίτη στις 20:00, στο Θέατρο Άνεσις – Πάνω Σκηνή.
Εισιτήρια εδώ.