ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5 τροφές που σε προστατεύουν από κρυολογήματα και ιώσεις

Unsplash

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι παραδοσιακά οι εποχές κατά τη διάρκεια των οποίων διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα, έχουν την τιμητική τους. Ένα από τα βασικότερα όπλα για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, είναι μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Μια διατροφή που μας παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών που θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό μας ετοιμοπόλεμο, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε επίδοξο παθογόνο εισβολέα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο των μικροβίων (βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα) στον ανθρώπινο οργανισμός, ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά τα μικρόβια καταφέρουν να εισέλθουν στο σώμα, τους επιτίθεται με διάφορους τρόπους για να τα καταστρέψει. Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει μια ομάδα ειδικών κυττάρων, τα οποία ταξιδεύουν στο σημείο του προβλήματος, επιτίθενται στους ιούς και προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν.  Οι παρακάτω τροφές θα δώσουν στον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα σε προστατεύουν από κρυολογήματα, ιώσεις και άλλες λοιμώξεις.

Βρώμη

Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι στον άνθρωπο τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιταχύνουν την επούλωση και ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών.

Γιαούρτι: Η πολύτιμη τροφή που σε προστατεύει από κρυολογήματα και ιώσεις

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (μερίδα 210 γραμμάρια) ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τις άμυνες του οργανισμού.

Γλυκοπατάτες

Η γευστική γλυκοπατάτα παρέχει στον οργανισμό μια γερή δόση βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για να είναι υγιές το δέρμα, η «πρώτη γραμμή άμυνας» του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.

 

 

Τροφές που σε προστατεύουν από κρυολογήματα καi ιώσεις: Μπρόκολο

Έχει βιταμίνες A, C, E, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη του, πρέπει να το μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές

5 τροφές που σε προστατεύουν από κρυολογήματα και ιώσεις Unsplash

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C, το βασικό συστατικό των εσπεριδοειδών και των κόκκινων πιπεριών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι δεν είναι τυχαίο που συναντάμε τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά στη λίστα με τις τροφές που μας προστατεύουν από ιώσεις και κρυολογήματα. Η απαιτούμενη ποσότητα καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C για την αποφυγή λοιμώξεων είναι περίπου 200 mg. Ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ένα grapefruit 90 mg και μία μεσαία πιπεριά 150 mg. Για τη μέγιστη απορρόφηση όλων των θρεπτικών στοιχείων μπορείς να συνδυάσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών με καρύδια και της κόκκινης πιπεριάς με χούμους ή γουακαμόλε.