ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι καλύτερος ο ντεκαφεϊνέ ή ο κανονικός καφές τελικά;

Pexels

Πολλοί λάτρεις του καφέ έχουν μπει στη σκέψη για το ποιος καφές είναι πιο υγιεινός: Ο ντεκαφεϊνέ ή ο κανονικός; Ο καφές χωρίς καφεΐνη (decaf) προσφέρει τη γεύση και την εμπειρία ενός κανονικού καφέ, αλλά χωρίς τις ισχυρές επιδράσεις της καφεΐνης.

Οι άνθρωποι αγαπούν τον καφέ για την τόνωση που προσφέρει, όμως με τον decaf απολαμβάνουν την ίδια γευστική απόλαυση, χωρίς τη φυσική ουσία που ενισχύει την ενέργεια. Και οι 2 τύποι καφέ, με καφεΐνη και χωρίς, περιέχουν ωφέλιμα στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τα οφέλη τους στην καρδιακή υγεία και τη δυνατότητά τους να αποτρέπουν ασθένειες.

Ο ντεκαφεϊνέ παράγεται από τους ίδιους κόκκους όπως ο κανονικός καφές, συνήθως ποικιλίες αραβικής ή ρομπούστα. Όμως υποβάλλεται σε μια πρόσθετη και διαφορετική διαδικασία για την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους της καφεΐνης από τον ωμό (πράσινο) κόκκο καφέ πριν από το καβούρδισμα. Ένας χημικός διαλύτης, όπως ο οξικός αιθυλεστέρας ή το διχλωρομεθάνιο (μεθυλενοχλωρίδιο), εφαρμόζεται στους κόκκους για την εκχύλιση της καφεΐνης. Μετά από αυτό, οι κόκκοι θερμαίνονται για να εξατμιστεί η υγρασία μαζί με τον διαλύτη.

Είναι καλύτερος ο ντεκαφεϊνέ ή ο κανονικός καφές τελικά; Pexels

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαιτεί τα επίπεδα υπολειμμάτων χημικού διαλύτη στον καφέ χωρίς καφεΐνη να μην υπερβαίνουν το 0,001%, μετά από αυτή τη διαδικασία. Μια εναλλακτική μέθοδος χρησιμοποιεί ζεστό νερό αντί για χημικά.

Διαφορά σε καφεΐνη ανάμεσα σε ντεκαφεϊνέ και κανονικό καφέ

Ο κανονικός καφές περιέχει 72 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά μερίδα 6 ουγκιών, ενώ η ίδια ποσότητα καφέ χωρίς καφεΐνη περιέχει λιγότερο από 3 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Το ανώτατο όριο για την πρόσληψη καφεΐνης είναι 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα (λιγότερο για έγκυες) για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών, όπως:

  • Νευρικότητα
  • Ανησυχία
  • Ταχυκαρδία
  • Ζάλη
  • Αϋπνία
  • Στομαχικές διαταραχές

Τα οφέλη του καφέ με καφεΐνη

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφεϊνούχου καφέ (2-3,5 φλιτζάνια την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, που περιλαμβάνει παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές.

Άλλα πιθανά οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, πέτρες στα νεφρά και επιπλοκών στο συκώτι. Το ρόφημα συνδέεται επίσης με αυξημένη συγκέντρωση και καλύτερα αντανακλαστικά.

Τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ

Ο κανονικός και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχουν ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες θεωρούνται υγιεινές για την καρδιά και προληπτικές από ασθένειες. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να καθαρίζουν επιβλαβείς ουσίες στο σώμα.

Τα υψηλά επίπεδα χλωρογενικού οξέος (CGA), ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι περιέχουν έως και 543,23 χιλιοστόγραμμα CGA ανά λίτρο, αν και οι αυξήσεις στην ένταση ψησίματος μειώνουν σταδιακά την περιεκτικότητα. Ο ντεκαφεϊνέ επιτρέπει στα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη, να τον εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Τι καφέ να προτιμήσεις;

Τόσο ο ντεκαφεϊνέ όσο και ο κανονικός καφές είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών χλωρογενικών οξέων (CGAs), καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς. Συμβουλέψου τον γιατρό σου για εξατομικευμένη καθοδήγηση εάν είσαι έγκυος ή έχεις μια πάθηση που μπορεί να σε κάνει πιο ευαίσθητ@ στην καφεΐνη και τις πιθανές παρενέργειές της.