ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η -μη προσβάσιμη σε ανάπηρα άτομα- Βουλή προσκάλεσε ανάπηρους αθλητές για να τους τιμήσει. Ο ορισμός του σουρεαλισμού

Νίκος Καρανικόλας

Βλέπεις ανάπηρα άτομα στο σινεμά, το μετρό, στα θέατρα, στα μπαρ; Δεν υπάρχουν, είναι ηθοποιοί. Στην πραγματικότητα είναι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, που πασχίζει για τα αυτονόητα. Μια ανάρτηση των Cool Crips (ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός)  μάς θύμισε ότι ζούμε στη χώρα που ο σουρεαλισμός είναι αστείρευτος.

Τι λένε οι Cool Crips;

«Αυτήν την Δευτέρα (4/11) ήταν προσκεκλημένες στην Βουλή η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ομάδα. Αναπόφευκτα λοιπόν, το κτίριο της Βουλής και πιο συγκεκριμένα η αίθουσα της Ολομέλειας γέμισε με ανάπηρα άτομα». Μιλούν για την εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης με θέμα «Προωθώντας την ασφάλεια, την ακεραιότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό», που διοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα να καλωσορίζει τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν από την 1η έως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες- Παρίσι 2024.

Και τι τους πείραξε δηλαδή; 

«Το μη προσβάσιμο βήμα, τα μη προσβάσιμα έδρανα, η μη πρόβλεψη για βαρήκοα άτομα που δεν γνωρίζουν νοηματική και οι κακοφτιαγμένες ράμπες είναι μόνο μερικές από τις ελλείψεις του “ναού της δημοκρατίας” όσον αφορά την προσβασιμότητα. Και η εικόνα του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να μιλάει από το πλάι του εδράνου με το μικρόφωνο στραμμένο προς τα έξω και πίσω του χρήστες/τριες αμαξιδίου “παρκαρισμένοι” στο διάδρομο αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό που βιώνουμε. Τι απαιτήσεις όμως μπορούμε να έχουμε όταν η ίδια η Βουλή μας επιβάλλει εμποδια; Πώς και γιατί να νιώθουμε ισότιμοι πολίτες όταν μέσα στο σύμβολο της δημοκρατίας είμαστε αποκλεισμένοι/ες/α;».

Δεν λέω, χρήσιμο είναι (!) το μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που απεικονίζει τη Σφραγίδα Ελευθερίας, αντίγραφο σφραγίδας της Επανάστασης του 1821, συμβολίζοντας τα ιδεώδη που ενέπνευσαν τον αδιάκοπο αγώνα των Ελλήνων.

Ξέρετε τι είναι πιο χρησιμο για τα ανάπηρα άτομα; Το αναφαίρετο δικαίωμα της ισότιμης αντιμετώπισης.

Το να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους (όχι σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά για ΑμέΑ, όρος που είναι cringe πλέον). Τα ανάπηρα άτομα δεν βλέπουν σχεδόν πουθενά να υπάρχουν πολλά θέατρα, εστιατόρια, κλαμπ με ράμπες για αμαξίδια στην είσοδο, τουαλέτες που να εξυπηρετούν ανάπηρα άτομα, ανάπηρους ηθοποιούς στη σκηνή, υπότιτλους για κωφά άτομα, προγράμματα σε Braille. Και κάποτε θα έπρεπε να μιλήσουμε για τον σεξουαλικό βοηθό για τα ανάπηρα άτομα.