5 λόγοι που σε πονάει το στομάχι σου μετά το φαγητό
- 24 ΝΟΕ 2024
Ο πόνος στο στομάχι μετά το φαγητό είναι συχνό φαινόμενο και η συνηθέστερη αιτία της ενόχλησης είναι η δυσπεψία. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς, το φούσκωμα και το αίσθημα βάρους στο στομάχι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γαστρεντερολογίας, η δυσπεψία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, αφού ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 4 ανθρώπους. Όμως, ο λόγος που μπορεί να σε πονάει το στομάχι δεν είναι μόνο αυτός.
Παρακάτω σου παρουσιάζουμε άλλες αιτίες που μπορεί να σε πονάει το στομάχι σου (σύμφωνα με γαστρεντερολόγους), αλλά και τρόπους που μπορείς να καταπραΰνεις τον πόνο.
Υπερφαγία
Μερικές φορές, το πρόβλημα προκύπτει από την υπερκατανάλωση φαγητού. Ευτυχώς, είναι συνήθως αρκετά εύκολο να διακρίνεις τον πόνο της υπερφαγίας από ένα πιο σοβαρό πρόβλημα στο στομάχι. Ο συγκεκριμένος πόνος μοιάζει με γενική ενόχληση επειδή το στομάχι είναι υπερβολικά γεμάτο. Συνήθως, τα αποτελέσματα της υπερφαγίας εξαφανίζονται καθώς το σώμα αφομοιώνει αυτό που έφαγες.
Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος
Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει συνήθως μετά από μεγάλα και λιπαρά γεύματα. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών, σοκολάτας, ξινών χυμών, καφέ, αλκοόλ και ξηρών καρπών ευνοεί την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ, λόγω της χαλάρωσης του σφιγκτήρα που προκαλούν.
Επίσης, η ΓΟΠΝ συμβαίνει όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, δηλαδή σε άτομα με παραπάνω κιλά, σε αυτούς που ξαπλώνουν ή σκύβουν μετά από τα γεύματα και στην εγκυμοσύνη. Τέλος, ορισμένα φάρμακα (πχ. αντιχολινεργικά) και το κάπνισμα μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και να προκαλέσουν ΓΟΠΝ.
Τροφική δυσανεξία και ευαισθησία
Η τροφική δυσανεξία είναι απόρροια της έλλειψης ή ανεπάρκειας κάποιου ενζύμου που απαιτείται για τη διάσπαση των συστατικών ορισμένων τροφών, και δρα στο πεπτικό σύστημα. Η έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που διασπά τη λακτόζη στο γάλα, οδηγεί σε δυσαπορρόφηση και δυσανεξία στη λακτόζη. Τα συμπτώματα δεν έχουν επικινδυνότητα για τη ζωή, όμως περιλαμβάνουν ναυτία, τυμπανισμό ή διάρροια.
Υπάρχει και τροφική ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα τροφίμων που εντοπίζονται στο κρασί, στα αποξηραμένα φρούτα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματική ερυθρότητα, φτάρνισμα, μούδιασμα, πονοκέφαλο ή αρρυθμίες.
Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το λεπτό έντερο. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από την έκθεση στη γλουτένη, που είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η νόσος χαρακτηρίζεται από βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και σε μια σειρά συμπτωμάτων. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η ανορεξία και η αφθώδης στοματίτιδα. Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων απαιτείται αυστηρή τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Έλκος
Το έλκος αποτελεί μία ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία εμφανίζεται ως μία πληγή στην εσωτερική επιφάνεια της βλεννογόνου του στομάχου ή της συνέχειάς του, του δωδεκαδακτύλου. Η διάβρωση αυτή μπορεί να επεκτείνεται στην υποβλεννογόνιο ή ακόμα και στην μυϊκή στιβάδα. Αιτία εμφάνισής του είναι το στρες, η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών, η χαμηλή κατανάλωση πρωτεΐνης, η κατάχρηση αλκοόλ και η κληρονομικότητα.
Ο πόνος από το έλκος γίνεται αντιληπτός μετά από την λήψη τροφής και έχει συμπτώματα όπως φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, πόνος, καούρα, κόπωση, αίσθημα κορεσμού με μικρή ποσότητα τροφής. Ορισμένες τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, βοηθούν στην προστασία από το πεπτικό έλκος. Μεταξύ αυτών είναι η μαύρη σοκολάτα, οι μαύρες ελιές και η ρίγανη.
Εν κατακλείδι, σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου και να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, για να εντοπίσεις την κατάλληλη θεραπεία για τον οργανισμό σου.