ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι 5 πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στις γυναίκες

iStock

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, με τις γυναίκες να επηρεάζονται δυσανάλογα σε σχέση με τους άνδρες. Οι λόγοι είναι σύνθετοι και περιλαμβάνουν βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις 5 πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στις γυναίκες, βασιζόμενοι σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και επιστημονική έρευνα.

1. Κατάθλιψη: Η «σιωπηλή πανδημία»

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή ψυχική διαταραχή στις γυναίκες, επηρεάζοντας περίπου 10-25% αυτών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η κατάθλιψη στις γυναίκες εμφανίζεται συχνότερα λόγω:

  • Ορμονικών αλλαγών: Εγκυμοσύνη, τοκετός και εμμηνόπαυση είναι περίοδοι αυξημένου κινδύνου.
  • Κοινωνικής πίεσης: Ρόλοι όπως η φροντίδα της οικογένειας και οι επαγγελματικές απαιτήσεις αυξάνουν το στρες.
  • Γενετικής προδιάθεσης: Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πράγματα όπως η παρατεταμένη θλίψη, η απώλεια ενδιαφέροντος, αλλά και διαταραχές ύπνου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία με ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή είναι κρίσιμες.

2. Αγχώδεις διαταραχές: Η «αθόρυβη απειλή»

Οι 5 πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στις γυναίκες iStock

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν περίπου 23% των γυναικών παγκοσμίως. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού και οι φοβίες. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν άγχος, λόγω:

  • Ορμονικών επιδράσεων: Οιστρογόνα και προγεστερόνη επηρεάζουν την ευαισθησία στο στρες.
  • Πολυπλοκότητας κοινωνικών ρόλων: Η ισορροπία μεταξύ καριέρας, οικογένειας και κοινωνικών προσδοκιών μπορεί να επιβαρύνει ψυχολογικά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πράγματα όπως η υπερβολική ανησυχία, η ταχυκαρδία και η δυσκολία στη συγκέντρωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης και σε σοβαρές περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή.

3. Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD): Ο απόηχος του τραύματος

Η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή, εμφανίζεται στις γυναίκες περίπου 2 φορές συχνότερα από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με την American Psychological Association (APA). Οι κυριότεροι λόγοι περιλαμβάνουν:

Τραυματικά γεγονότα: Σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία.
Βιολογική ευαλωτότητα: Οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν τραυματικές εμπειρίες βαθύτερα στο υποσυνείδητο.

Συμπτώματα όπως εφιάλτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το τραύμα και συναισθηματική αποστασιοποίηση είναι κοινά. Η ψυχοθεραπεία και η χρήση φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν.

4. Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Ο αγώνας για την εικόνα του σώματος

Περίπου 90% των περιπτώσεων διαταραχών πρόσληψης τροφής (π.χ., ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία) εμφανίζονται σε γυναίκες, με την πλειοψηφία να είναι ηλικίας 12-25 ετών. Παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωσή τους είναι:

  • Πίεση από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά πρότυπα: Η προβολή αδύνατων σωματότυπων επηρεάζει την αυτοεικόνα.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Συχνά συνυπάρχει με κατάθλιψη ή άγχος.
  • Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, διατροφική εκπαίδευση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ιατρική παρέμβαση.

5. Διπολική Διαταραχή: Το εκκρεμές της διάθεσης

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει άνδρες και γυναίκες σε παρόμοια ποσοστά (2-3% του πληθυσμού), ωστόσο στις γυναίκες χαρακτηρίζεται από πιο έντονα καταθλιπτικά επεισόδια και συναισθηματική αστάθεια.

  • Ορμονικοί παράγοντες: Ο κύκλος της περιόδου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Γεγονότα ζωής, όπως απώλειες ή στρες, μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια.

Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητικά διάθεσης, ψυχοθεραπεία και υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.

Οι ψυχικές διαταραχές στις γυναίκες αποτελούν ένα πολυδιάστατο ζήτημα που απαιτεί κατανόηση, ευαισθησία και ολιστική προσέγγιση. Με βάση τα παραπάνω στατιστικά και αιτίες, είναι κρίσιμη η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και η στήριξη της κοινωνίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν αντιμετωπίζεις εσύ ή κάποι@ αγαπημέν@ σου ψυχικές δυσκολίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να μην μένουμε μόνοι απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.