Σεξεργάτριες με άδεια μητρότητας, σύνταξη, επίδομα ανεργίας και αναρρωτική; Κι όμως, υπάρχουν
- 3 ΔΕΚ 2024
Οι σεξεργάτριες στο Βέλγιο γράφουν ιστορία. Απέκτησαν το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας, άδεια ασθενείας, επιδόματα, συντάξεις, ετήσιες διακοπές και σε ασφάλιση υγείας. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οποιοσδήποτε επιθυμεί να απασχολήσει sex workers πρέπει να λάβει άδεια από το κράτος, να τηρεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας και να πληροί τις βασικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη προηγούμενης καταδίκης για σεξουαλική επίθεση ή εμπορία ανθρώπων.
Αυτός ο νόμος είναι μια μικρή νίκη στον αγώνα τους για την προστασία των σεξεργαζόμενων από την κακοποίηση
Το Βέλγιο έγραψε ιστορία ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε στις σεξεργάτριες να υπογράψουν επίσημες συμβάσεις εργασίας – παρέχοντάς τους πρόσβαση σε ημέρες ασθενείας, αμοιβή μητρότητας και σύνταξη. Ο νέος νόμος εγγυάται επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα για τις σεξεργάτριες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αρνούνται πελάτες, να ορίζουν τους όρους μιας πράξης και να διακόπτουν μια πράξη ανά πάσα στιγμή.
Η σεξουαλική εργασία αποποινικοποιήθηκε στο Βέλγιο το 2022 και είναι νόμιμη σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Τουρκία. Αλλά η καθιέρωση εργασιακών δικαιωμάτων και συμβάσεων είναι παγκόσμια πρωτιά. Στην Ελλάδα, η εργασία στο σεξ είναι ουσιαστικά αποποινικοποιημένη, αλλά όχι νομιμοποιημένη πλήρως.
Ωστόσο, το βελγικό σωματείο εργαζομένων του σεξ (UTSOPI) λέει ότι αυτό το «ιστορικό» βήμα δεν είναι ένας τρόπος για να ομαλοποιηθεί αυτό το επάγγελμα. Για αυτούς, το να δίνουν στις εργάτριες του σεξ τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους δεν σημαίνει ότι η δουλειά τους, είναι όπως όλων των άλλων. Για τους πατερναλιστές η εμπορευματοποίηση της σεξουαλικής πράξης συνιστά, δεδομένης της ψυχικής σημασίας της, μια ανεπίτρεπτη εκχώρηση του σώματος και παραβίαση της ανθρώπινης αξίας.
Ο Daan Bauwens του UTSOPI, είπε στο CBS News ότι πολλοί από εκείνους που επιλέγουν να ακολουθήσουν τη σεξουαλική δουλειά το κάνουν εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, διακρίσεων, ανισοτήτων ή έλλειψης καλύτερων ευκαιριών. «Δεν πρόκειται να τ@ τιμωρήσουμε για 2η φορά στερώντας τους τα βασικά δικαιώματα που παραχωρούμε σε όλ@», πρόσθεσε. Αυτά τα δικαιώματα παρέχονται μόνο σε σεξεργάτριες που υπογράφουν σύμβαση εργασίας και όχι σε όσ@ είναι αυτοαπασχολούμεν@.
Το 2022, οι Βέλγοι νομοθέτες ψήφισαν την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας και τον περιορισμό του ορισμού της μαστροπείας για να εξασφαλίσουν ότι οι σεξεργάτριες και οι σεξεργάτες δεν θα δυσκολεύονται να βρουν τραπεζίτη, ασφαλιστή, λογιστή, σύμφωνα με το UTSOPI. Η απόφαση του Βελγίου να αλλάξει τον νόμο ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων κινητοποιήσεων το 2022, που προκλήθηκαν από την έλλειψη κρατικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Οι εργοδότες καλούνται τώρα να λάβουν άδεια και να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις, όπως να μην έχουν προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλική επίθεση, εμπορία ανθρώπων ή απάτη. Απαιτείται επίσης να διασφαλίζουν ότι οι χώροι τους είναι καθαροί και εξοπλισμένοι με κουμπί πανικού και απαγορεύεται να απολύσουν έναν υπάλληλο, που αρνείται έναν πελάτη ή μια συγκεκριμένη πράξη. Ουσιαστικά, η σεξεργασία θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη δουλειά.