Ο Γιώργος Μπένος ρώτησε γιατί ένας γκέι είναι ανεπιθύμητος στην εκκλησία και δεν πήρε την απάντηση που ήθελε
- 5 ΔΕΚ 2024
Το Maestro σε αυτή τη σεζόν δεν χρειάζεται να κάνει μεγάλο θόρυβο. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δεν έχει ανείσπρακτους λογαριασμούς με την επιτυχία. To πρώτο επεισόδιο με τίτλο Claire de Lune το είδαν 1.200.000 τηλεθεατές και –πρωτοφανές για ελληνική σειρά– μόλις ανέβηκε στο megatv.com, τις πρώτες 10 ώρες το παρακολούθησαν 100.000 χρήστες. Δεν ήταν μια σειρά καλή για τα ελληνικά δεδομένα, όπως ειρωνικά έγραψαν οι haters του που μιλάνε για το μιμητικό του σύμπαν. Στις 11 Νοεμβρίου 2022, επισημοποιήθηκε το φλερτ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με το Netflix. Κι έγραψε τηλεοπτική ιστορία.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2022, το Maestro ήταν διαθέσιμo στο Netflix σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το καλημέρα σκαρφάλωσε στην κορυφή κι έμεινε επί δύο μήνες καρφωμένο στα πέντε πιο δημοφιλή. Στις 17 Μαρτίου 2022, η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τον τίτλο Maestro in Blue έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τις 7,3 εκατομμύρια ώρες προβολής. Και κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του Netflix σε 53 χώρες. Ήδη γράφονται πολλά για το φινάλε της σειράς, ότι τα 4 επεισόδια της 3ης σεζόν είναι άνευρα και γράφτηκαν χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό που εξελίσσει την πλοκή.
Διαφωνώ. Λέει πάρα πολλά ο σεναριογράφος και μπορούν όσοι έχουν ευήκοα ώτα. Από το πρώτο gay φιλί στην ελληνική τηλεόραση και το πρόστιμο του ΕΣΡ των 100.000 ευρώ μέχρι την αποτύπωση της σχέσης του Αντώνη με τον Σπύρο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μιλάει για την αποδοχή. Στο Maestro, την πιο φεμινιστική σειρά του, μιλά και για τις γυναίκες, τις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας, τις τοξικές μάνες και τις δυστυχισμένες γυναίκες που υποδύονται ότι όλα είναι τέλεια, έγραψε περίπλοκους γυναικείους ρόλους ο Παπακαλιάτης.
«Γιατί να μη χωράω κι εγώ εδώ μέσα;»
Ο Γιώργος Μπένος (που φέτος παίζει στη Φάλαινα και στο Blue Train) είναι ένας ρόλος με πολλές αναγνώσεις. Είναι ο φοβισμένος γιος ενός κακοποιητικού πατέρα, είναι ο ερωτευμένος που δεν μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του, είναι ο πληγωμένος άντρας που χαστουκίζει την κοπέλα του. Στο 3ο επεισόδιο του 3ου κύκλου του Maestro είναι ένας χριστιανός που εξομολογείται. Ο τίτλος επεισοδίου είναι Μια δεύτερη ευκαιρία. Και κάνει coming out στον ιερέα του νησιού και τον ρωτά γιατί είναι ανεπιθύμητος στην Εκκλησία.
Με αυτό το υγρό βλέμμα που τον κάνει να μοιάζει τόσο ανοχύρωτος, ρωτά «θα δεχόσουν στην εκκλησία σου έναν ομοφυλόφιλο άνδρα;». Η σκηνή στην εκκλησία με τον Σπύρο και τον παπά είναι ίσως η ωραιότερη της 3ης σεζόν. Δεν θα πάρει την απάντηση που θέλει. Θα πάρει όμως την αγάπη και την πατρική στοργή που του λείπει. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης συνδιαλέγεται με την εποχή. Και μιλά για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Ο Σπύρος ήθελε να έχει την αποδοχή του πατέρα του. Κι έμαθε ότι δεν χρειάζεται να προσπαθείς για την αποδοχή και θεραπεύει τα τραύματά του. Θα σε αγαπήσουν κάποιοι όπως ακριβώς είσαι. «Ακόμη, κι έναν ομοφυλόφιλο άνδρα».
Υ.Γ.: Και το επεισόδιο κλείνει με το τραγούδι Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη διασκευασμένο από την Kid Moxie.