FEMALE TALK

Θεοδώρα Τζήμου: «Έχω υποστεί ένα είδος bullying ως κορίτσι που υπερβαίνει τα στερεότυπα»

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson/LadyLike.gr

Η Θεοδώρα Τζήμου πρωταγωνιστεί στην παράσταση Η μέρα της φούστας, όπου υποδύεται τη Σόνια, μία καθηγήτρια που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του διευθυντή του σχολείου, να μην προσέρχεται στο σχολείο φορώντας φούστα. Με αυτή την αφορμή μίλησε για όλους εκείνους τους παρωχημένους κανόνες με τους οποίους καλούνται να συμμορφωθούν οι γυναίκες ως προς την εμφάνισή τους, αλλά και το τίμημα του να αψηφάς τα στερεότυπα.

Η Θεοδώρα Τζήμου μίλησε με τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται, στον απόηχο ειδήσεων όπως αυτές που αφορούν τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα στη δίκη Φιλιππίδη για το τι φορούσε η παθούσα που τον κατήγγειλε και δεν απέφυγε να σχολιάσει την επικαιρότητα.

«Αισθάνομαι ότι τα ρούχα καθορίζουν πολύ τελικά αυτό που είμαστε, εννοώ ενίοτε μπορούν να δηλώνουν μια διαμαρτυρία. Στο έργο μας η φούστα ως σύμβολο δηλώνει μια διαμαρτυρία, οπότε άρχισε να με προβληματίζει αυτό», είπε αρχικά η Θεοδώρα Τζήμου.

Όταν η δημοσιογράφος τής επεσήμανε ότι γίνεται λόγος ακόμα και σε αίθουσες δικαστηρίων για το ντύσιμο μιας γυναίκας εκείνη αποκρίθηκε: «Είναι δυνατόν το 2024 να ασχολούμαστε με το ντύσιμο; Θα έπρεπε ο καθένας να δηλώνει αυτό που είναι μέσα από αυτό που φοράει χωρίς να τίθεται θέμα. Και χωρίς να δηλώνει κάτι αυτό για τις προθέσεις του».

«Παλιά ντυνόσουν έτσι, ας πούμε, γιατί άκουγες αυτή τη μουσική ή ανήκεις σε έναν συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο. Πρέπει ο καθένας να διεκδικεί την ελευθερία του να φοράει και να υπάρχει έξω με ό,τι θέλει», πρόσθεσε η Θεοδώρα Τζήμου.

Τα ρούχα μπορούν να είναι μορφή διαμαρτυρίας, όπως και η απουσία ρούχων κι ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ιρανή φοιτήτρια Ahoo Daryaei, που έμεινε να περπατά με τα εσώρουχά της στο προαύλιο του πανεπιστημίου, συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη μέρες μετά. Σε αυτήν είναι αφιερωμένη και η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η Θεοδώρα Τζήμου. «Αυτό που έκανε, αυτή η δήλωση διαμαρτυρίας, ήταν πολύ σπουδαίο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός.

Η ίδια αναφέρθηκε στη δική της εφηβεία και στην αντισυμβατικότητα που τη διέκρινε. «Ήμουν αρκετά αντισυμβατική με έναν τρόπο. Αλλά επειδή άλλαζα σχολεία αυτό με διευκόλυνε, δεν καθοριζόμουν από την αντισυμβατικότητά μου. Κάπως ήμουν σαν τη μύγα μες το γάλα», είπε αρχικά η Θεοδώρα Τζήμου.

Όπως σημείωσε η ηθοποιός το γεγονός ότι ήταν κορίτσι ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά. «Έχω υποστεί με κάποιον τρόπο ένα είδος bullying σε ένα μικρό κοινωνικό σύνολο, όπου ξαφνικά ένα κορίτσι υπερβαίνει τα στερεότυπα. Η διέξοδός μου ήταν το θέατρο», εξήγησε η Θεοδώρα Τζήμου.

Η ηθοποιός σημείωσε ότι παρόλο που και σήμερα βλέπει παντού γύρω της το ηλικιακό ταμπού. Ωστόσο αυτό δεν την επηρεάζει.

«Επειδή εγώ αυτό που κάνω πάντα αισθάνομαι ότι είναι η κανονικότητά μου, δεν αισθάνομαι ότι δεν ανήκω στον μέσο όσο. Είμαι ένας άνθρωπος κάπως διασφαλισμένος, αισθάνομαι ότι είμαι μέσα σε μία σπηλιά, δεν εκτίθεμαι πολύ στο γύρω» ανέφερε, μεταξύ άλλων.