ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη σοκολάτα: Το σπουδαίο και απρόσμενο όφελος που έχει στην υγεία

Unsplash

Αν και όλες οι σοκολάτες είναι νόστιμες, (είτε είναι λευκή, γάλακτος ή μαύρη), φαίνεται πώς μια από αυτές είναι ωφέλιμη για την υγεία με αναπάντεχο τρόπο. Μπορεί τα γλυκά να τείνουμε να τα συνδυάζουμε αυτόματα με θερμίδες που δεν προσφέρουν πολλά στον οργανισμό μας, όμως μια έρευνα μας δίνει παραπάνω πληροφορίες σχετικά.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The BMJ ανέλυσε δεδομένα από 3 μεγάλες μακροπρόθεσμες μελέτες ( Nurses’ Health Study, the Nurses’ Health Study II, the Health Professionals Follow-Up Study) για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια διατροφής κάθε 4 χρόνια για 25 χρόνια.

Σημείωση: Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση όπου το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και την αδράνεια.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες της μιας ουγγιάς (28 γραμμάρια) σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια σοκολάτα.

Μαύρη σοκολάτα: Το σπουδαίο και απρόσμενο όφελος που έχει στην υγεία Unsplash

Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ήταν ακόμα πιο ευεργετική. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα μαύρη σοκολάτα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Επίσης, δεν παρουσίασαν μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους, κάτι που διαφέρει από όσους κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος.

Η διαφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη φαίνεται να σχετίζεται με τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας, όπως τα φλαβονοειδή, που μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να έχουν άλλα θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα κακάο, μειώνοντας απότομες αυξήσεις σακχάρου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τις μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας με καλή υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος βρήκε ότι ήταν «σημαντικά συνδεδεμένη» με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες (ένας τύπος φλαβονοειδών) στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων και μπορεί ακόμη και να ενισχύσουν την εγκεφαλική απόδοση.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Μια ισορροπημένη διατροφή και ένας ενεργός τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.