Το λαχανικό που βελτιώνει την όραση και τονώνει την επιδερμίδα
- 13 ΙΑΝ 2025
Ένα λαχανικό που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά το βλέπουμε όλο και πιο συχνά να σερβίρεται σε επίσημα τραπέζια και σε εστιατόρια, είναι η γλυκοπατάτα. Το λαχανικό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική (με το συνθετικό «γλυκό» στην αρχή του ονόματός του να χρησιμεύει στο να διαχωρίζεται από την λευκόσαρκη πατάτα και να προέρχεται από τη γλυκιάς γεύσης του) παράγεται και σε μερικά ελληνικά νησιά και στην Πελοπόννησο.
Οι γλυκοπατάτες πέρα από το ότι έχουν υπέροχη γεύση, είναι πλούσιες και σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα Β5 και Β6, βιταμίνη C και κάλιο, ενώ περιέχουν μόνο 135 θερμίδες ανά μέση πατάτα.
Σημείωση: Το μαγείρεμα με τη φλούδα βοηθά στη μείωση της απώλειας θρεπτικών συστατικών, όπως η β-καροτίνη και η βιταμίνη C.
Οι γλυκοπατάτες έχει βρεθεί ότι βοηθούν το σώμα με πολλαπλούς τρόπους. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, κάνουν καλό στα οστά και την καρδιά, προστατεύουν από γαστρεντερικά προβλήματα και διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν 2 ακόμα σημαντικά οφέλη στα οποία αξίζει να δώσεις επίσης προσοχή. Ποια είναι αυτά;
Η γλυκοπατάτα βελτιώνει την όραση
Η γλυκοπατάτα περιέχει καροτενοειδή, τα αντιοξειδωτικά τα οποία είναι υπεύθυνα για πολλά από τα οφέλη του τροφίμου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της καλής όρασης. Ιδιαίτερα, η β-καροτίνη – καθώς μετατρέπεται σε βιταμίνη Α – είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα των γλυκοπατατών, ενώ ενισχύει την όραση και διατηρεί τα μάτια υγιή.
Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια με διάφορα σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της λάμψης του δέρματος: Η πηγή β-καροτένιου, του αντιοξειδωτικού που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, επιδιορθώνοντας τα κύτταρα του δέρματος και μειώνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων.
Η βιταμίνη C που εμπεριέχει είναι κρίσιμη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και ανθεκτικό. Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.
Ακόμα το κάλιο στη γλυκοπατάτα συνεισφέρει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος, που είναι σημαντική για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Οι επιπλέον βιταμίνες που εμπεριέχει, όπως η βιταμίνη E και η βιταμίνη B6, καθώς και οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών και στην ευεξία του δέρματος.