ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στην Κένυα οι άντρες αποτρέπουν την κλειτοριδεκτομή και αυτό είναι ένα σπουδαίο νέο

AP Photo/Ben Curtis

Βάναυση, βαθιά εδραιωμένη, πατριαρχική πρακτική που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζεται παγκοσμίως από πολλές χώρες, κυβερνήσεις και οργανισμούς. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάτι άλλο πέρα από την κλειτοριδεκτομή, τον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων που εκατομμύρια γυναικών έχουν υποστεί (και ακόμα κινδυνεύουν να υποστούν) παγκοσμίως. Κυρίως σε περιοχές και κοινότητες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Οι σωματικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις αποτελούν ένα κεφάλαιο μόνες τους.

Σύμφωνα με τη UNICEF, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί FGM (Female genital mutilation) σε 30 χώρες. Ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και η Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα που ηγούνται της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής, έχουν καταδικάσει αυτήν την πρακτική και καλούν τις χώρες και τις κοινότητες που συνεχίζουν να την εφαρμόζουν, να την εγκαταλείψουν.

Παρόλο που πολλές χώρες την έχουν καταργήσει νομικά, δεν σημαίνει πως την έχουν αφήσει οριστικά στο παρελθόν. Η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Σενεγάλη Χώρες και η Κένυα είναι παραδείγματα χωρών που ενώ έχουν θεσπίσει νόμους, δεν τους εφαρμόζουν σε σχέση με τον ακρωτηριασμό γενητικών οργάνων. Στην κοινότητα των Samburu στην Κένυα, για παράδειγμα, τα περιστατικά της κλειτοριδεκτομής φτάνουν το ποσοστό της τάξης του 86%, παρόλο που επισήμως η πρακτική απαγορεύεται από τον νόμο.

Στην Κένυα, οι άντρες αποτρέπουν την κλειτοριδεκτομή και αυτό είναι ένα σπουδαίο νέο

Η ActionAid από τη μεριά της, παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες να αντιστρέψει την κατάσταση. Μέσα από το forum Kongamanos (που σημαίνει συνέλευση στα Σουαχίλι) της, οι κοινότητες ενημερώνονται για την επικινδυνότητα αυτής της πρακτικής, καθώς και για τα δικαιώματα των γυναικών και για τις νομικές κυρώσεις που επιφέρει η εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι ηγέτες των κοινοτήτων κι ο αντρικός πληθυσμός αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται για την προστασία των κοριτσιών από αυτή την οδυνηρή και ανούσια πρακτική που θίγει άμεσα τα δικαιώματά τους.

Ιστορίες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, πάντως, φανερώνουν την αναγκαιότητα του τερματισμού της κλειτοριδεκτομής. Η Purity ήταν μόλις 12 ετών όταν οι γονείς της αποφάσισαν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων. Η ίδια εκμυστηρεύτηκε ότι προτιμούσε να φύγει από το σπίτι, αντί να υποβληθεί σε αυτήν τη βάναυση διαδικασία. Τελικά, όταν πήρε την απόφαση να το κάνει, αναζήτησε ένα ασφαλές καταφύγιο στην Κένυα για κορίτσια που κινδυνεύουν από αυτήν την απειλή για τη ζωή τους.

Το Safe House είναι ένας από τους πολλούς οργανισμούς που έχουν την άμεση στήριξη της ActionAid για να γίνει η οριστική κατάργηση της κλειτοριδεκτομής πραγματικότητα και να ενημερωθούν οι κοινότητες σχετικά με τους κινδύνους του ακρωτηριασμού.

Χάρη στους δωρητές και τους εθελοντές του οργανισμού, λοιπόν, η Purity κατάφερε να αποφύγει τον ακρωτηριασμό και τώρα λαμβάνει την εκπαίδευση που της αξίζει. Και που αξίζει σε κάθε γυναίκα.

Ο εθελοντής, Joseph, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε ένα Kongamanos στο χωριό του, έσωσε τον περασμένο Δεκέμβριο 2 κορίτσια 15 χρονών από την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, όταν ανέφερε το γεγονός στον αρχηγό του χωριού. Μετά μίλησε στους γονείς και κινητοποίησε τη γυναικεία ομάδα που συμμετέχει στα Kongamanos και σταμάτησαν την διαδικασία.

«Μετά από όλα όσα έμαθα μέσω της ActionAid, αποφάσισα να αφοσιωθώ στην προστασία των κοριτσιών και να είμαι σε επαγρύπνηση στην κοινότητά μου για να εμποδίζω τέτοια περιστατικά. Πιστεύω ότι οι άντρες μπορούν να συμβάλουν ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα με αίσιο τέλος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που αφορούν κορίτσια σαν την Purity που χρειάζονται βοήθεια, από εθελοντές όπως ο Joseph, αλλά κυριότερα από το σύνολο της κοινωνίας που πρέπει να κάνει βήματα μπροστά στα ίσα δικαιώματα. Και η ActionAid, όπως προαναφέραμε, έχει σημαντική συμβολή σε αυτό το έργο.

Μεταξύ άλλων, παρέχει άμεση υποστήριξη σε γυναίκες και κορίτσια που έχουν γλιτώσει από τον ακρωτηριασμό, βοηθάει τις κοινότητες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα, διοργανώνει ομάδες νέων για να βοηθήσει αγόρια και κορίτσια να μιλήσουν για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής, εκπαιδεύει γυναίκες για την αυτο- οργάνωση και της αυτοπροστασία τους και τέλος ασκεί κυβερνητικές πιέσεις με σκοπό τη θέσπιση σχετικών νόμων.