ROLE MODELS

Στο ιταλικό εστιατόριο που μαγειρεύουν οι γιαγιάδες δεν θα βρεις εύκολα τραπέζι

Enoteca Maria Instagram

Σε πόσα new entries εστιατόρια έχεις πάει τον τελευταίο μήνα; Πόσα κείμενα που γράφουν για τα καλύτερα εστιατόρια για κεφτεδάκια (μερίδα με 4 των 14€) έχεις στείλει σε φίλες σου; Σε έχει πάρει χαμπάρι ο αλγόριθμος του TikTok και σου στέλνει βιντεάκι με εξόδους στο νέο hot στέκι της πόλης; Ναι, η έξοδος για φαγητό είναι η πιο hot τάση από την έξοδο για θέατρο. Όλοι οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων βομβαρδίζονται με ειδήσεις για νέα εστιατόρια και κλασικά στέκια. Κι όλοι έχουμε βγάλει μια φωτογραφία από ένα πιάτο (κυριολεκτικά ένα πιάτο είναι η νέα μόδα στα εστιατόρια της Αθήνας) για να φλεξάρουμε στο Instagram. Ξέρεις τι μου έλειψε; Το απλό, νόστιμο, μαγειρεμένο με αγάπη φαγητό της γιαγιάς μου.

Το Enoteca Maria είναι το εστιατόριο που αγαπά τις Nonnas 

Στο Enoteca Maria, ένα ιταλικό εστιατόριο το μενού αλλάζει καθημερινά. Το σταθερό μισό είναι ιταλικό. Το άλλο μισό αλλάζει και αποτελείται από πιάτα από κουζίνες από όλο τον κόσμο. Και τα μενού δεν τα ετοιμάζουν επαγγελματίες chef αλλά γιαγιάδες. Ξεκίνησε με τις Ιταλίδες nonnas (τις γιαγιάδες) και πλέον συμμετέχουν γιαγιάδες από την Ιαπωνία, το Περού, τη Σρι Λάνκα, το Ουζμπεκιστάν, την Αίγυπτο, την Ταϊβάν, το Αζερμπαϊτζάν μαγειρεύουν στο μαγαζί του Jody Scaravella, που ξέρει ότι το φαγητό από τα χεράκια της γιαγιάς κουβαλά μνήμες και θύμησες. Είναι οι γιαγιάδες του project Nonnas of the World.

Οι γιαγιάδες που διώχνουν μακριά τη θλίψη

Όταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Jody Scaravella έχασε τη δική του μητέρα και τη γιαγιά ιταλικής καταγωγής, ο μόνος τρόπος που σκέφτηκε να διαχειριστεί τη θλίψη του ήταν να φωνάξει τις γιαγιάδες στην κουζίνα του. Έτσι, το 2007, άνοιξε το εστιατόριο, δίνοντας το όνομα της μητέρα του. Δεν είχε εμπειρία στα εστιατόρια και οι πρώτοι 6 μήνες ήταν ο ορισμός της αποτυχίας. Δεν πτοήθηκε. Και είχε δίκιο. Το εστιατόριο του άρχισε να γεμίζει και δεν υπήρχε ούτε ένα τραπέζι διαθέσιμο όταν μαγείρευαν οι γιαγιάδες.

Οι nonnas ζουν όλες στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, με εξαίρεση μια Ταϊβανέζα nonna που έρχεται μια φορά το χρόνο στις ΗΠΑ. Φυσικά, και μια Ελληνίδα γιαγιά βρέθηκε στην κουζίνα του Enoteca Maria και μάλιστα έφερε και τη δική της φέτα (δεν της άρεσε η φέτα του εστιατορίου). Μετά την πανδημία, ξεκίνησε δωρεάν ατομικά μαθήματα μαγειρικής και οι γιαγιάδες μοιράζονται τα μυστικά τους και σου μαθαίνουν τις συνταγές τους.

Μια Γιαπωνέζα γιαγιά μπορεί να σου μάθει να φτιάχνεις σούπα με γκιόζα και γαρίδες. Κι αυτό είναι το νόημα του φαγητού. Το μοίρασμα από γενιά σε γενιά και από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς προκαταλήψεις. Ειδικά σε σκοτεινές και διχαστικές εποχές που πρέπει να βρούμε τι μάς ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Μια είναι η συνταγή της επιτυχίας: ανταλλαγή πολιτισμού, προσωπικών ιστοριών και συνταγών

Ποια είναι η συμβουλή των γιαγιάδων; Μαγείρεψε όταν οι άνθρωποι πεινάνε. Ποτέ μην κάνεις τίποτα εκ των προτέρων. Όλα πρέπει να είναι φρέσκα.