Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάς τα εσώρουχά σου;
- 4 ΦΕΒ 2025
Όπως με τα ρούχα έτσι και με τα εσώρουχα, υπάρχουν κάποια που τα ξεχωρίζεις και δύσκολα μπορείς να αποχωριστείς, αφού σε έχουν συντροφεύσει σε στιγμές άνεσης και σε έχουν κάνει να αισθάνεσαι όμορφα. Ίσως είναι το σχέδιο- στάμπα που έχει πάνω του το εσώρουχο, το χρώμα, το ύφασμα ή το γεγονός ότι δεν έχει ραφές και πάει με όλα σου τα ρούχα, που το κάνει τόσο μοναδικό. Όμως με τον καιρό, ακόμα και τα πιο αγαπημένα σου κομμάτια φθείρονται.
Όσο κι αν είναι δύσκολο να τα αποχωριστείς, η στιγμή που πρέπει να τα αντικαταστήσεις φτάνει, για λόγους άνεσης και υγιεινής. Εσώρουχα που έχουν φθαρεί μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ερεθισμούς και να συμβάλλουν σε διάφορους δερματικούς και γυναικολογικούς κινδύνους και η υγεία πρέπει να έχει προτεραιότητα από την αισθητική. Οπότε, πότε ακριβώς πρέπει να αντικαταστήσεις τα εσώρουχά σου και τι θα συμβεί αν το αμελείς;
Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάς τα εσώρουχά σου;
Ενώ δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πότε πρέπει να αντικαθιστάς τα εσώρουχα, πιθανώς είναι καλή ιδέα να τα πετάξεις μετά από περίπου έναν χρόνο χρήσης, λέει γυναικολόγος. Αν και αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ύφασμα και τη συχνότητα χρήσης, υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι τα εσώρουχά σου έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής τους.
«Πρέπει να αντικαταστήσετε τα εσώρουχά σας αν έχουν χάσει την ελαστικότητά τους ή το σχήμα τους, αν παρατηρήσετε τρύπες, σκισίματα και έχει γίνει πιο λεπτό το ύφασμα, ή αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες ή οσμές που δεν φεύγουν μετά το σωστό πλύσιμο», λέει η παραπάνω ειδικός.
Πέρα από το πώς φαίνονται αυτά, υπάρχει και το ζήτημα της υγιεινής, συνεχίζει. «Ανάλογα με το ύφασμα και τη συχνότητα χρήσης, κάποια εσώρουχα μπορούν να συγκρατούν βακτήρια και οσμές ακόμα και μετά το πλύσιμο. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εναλλάσσετε τα εσώρουχα σας με σχετική συχνότητα».
Μπορούν τα παλιά εσώρουχα να προκαλέσουν γυναικολογικά προβλήματα;
Όσο σημαντικό είναι να αλλάζεις εσώρουχο – απαραίτητα μια φορά τη μέρα (έως και 2) – προκειμένου να αποφύγεις την ανάπτυξη κολπικών μυκητιάσεων και άλλων γυναικολογικών θεμάτων, άλλο τόσο είναι να αντικαθιστάς τα παλιά σου εσώρουχα με καινούργια, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, καθώς αυτά δεν πλένονται 100% σε κάθε πλύση.
Τα εσώρουχα με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να γίνουν εστία αναπαραγωγής βακτηρίων, ειδικά αν έχουν φορεθεί πολλές φορές χωρίς σωστό πλύσιμο. «Τα βακτήρια όπως το E. coli, που βρίσκονται φυσικά στις γεννητικές περιοχές, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού ή βακτηριακή κολπίτιδα» επισημαίνει η ειδικός.
Η χρήση τους αφού φθαρούν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες μυκητιασικές λοιμώξεις, ειδικά αν το ύφασμα έχει χάσει την ικανότητά του να απορροφά την υγρασία. Αυτό είναι πιο πιθανό αν τα εσώρουχα είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά που παγιδεύουν την υγρασία, αντί για αναπνεύσιμα υφάσματα, όπως το βαμβάκι.