Χρυσή Βαρδινογιάννη- Νικόλαος Ντε Γκρες: Γάμος με κορώνες αντί για στέφανα. Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;
- 5 ΦΕΒ 2025
![](https://media.ladylike.gr/ldl-images/xrisi-1.jpg)
Οι λεπτομέρειες για τον γάμο της Χρυσής Βαρδινογιάννη και του Νικόλαου Ντε Γκρες, που θα τελεστεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, πληθαίνουν. Κάθε μέρα οι ψυχαγωγικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης μάς δίνουν και μία νέα πληροφορία για τον γάμο του ζευγαριού, η σχέση του οποίου έγινε γνωστή πριν από λίγο καιρό μετά και την εμφάνιση της Χρυσής Βαρδινογιάννη στο μνημόσυνο για τα 2 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Αφού μάθαμε ότι εκδόθηκαν τα πιστοποιητικά αγαμίας, βγήκαν οι άδειες γάμου, έγινε η αναγγελία του στην εφημερίδα Εστία κι ότι μας κρατούν μυστική την τοποθεσία της γαμήλιας δεξίωσης που θα λάβει χώρα στον Πειραιά, μάθαμε μία ακόμα λεπτομέρεια που αφορά την τελετή του γάμου της Χρυσής Βαρδινογιάννη και του Νικόλαου Ντε Γκρες από το Πρωινό του ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρωινού και τον δημοσιογράφο Θάνο Βάγιο, στην τελετή το ζευγάρι θα ακολουθήσει την παράδοση της τέως βασιλικής οικογένειας, καθώς θα χάνει χρήση κορωνών αντί στεφανιών. Την ώρα δηλαδή που ένας από τους 4 κουμπάρους του ζευγαριού θα είναι να αλλάξει τα στέφανα, θα αλλάξει κορώνες. «Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα;», αναρωτιέμαι όπως ο Γιάννης Μπέζος στο Άκρως Οικογενειακόν, διαβάζοντας τις παραπάνω λέξεις μου: «παράδοση», «τέως βασιλική οικογένεια», «κορώνες». Από τις παραπάνω λέξεις αξίζει να σταθείς στο «τέως».
Η 8η Δεκεμβρίου 1974 ήταν για την Ελλάδα η καθοριστική μέρα για την κατάργηση της βασιλείας. Μετά την πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, το θέμα του «καθεστωτικού» ήταν ένα από τα πρώτα που τέθηκαν προς επίλυση. Δηλαδή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται το κράτος. Θα είχαμε βασιλευόμενη δημοκρατία ή όχι; Αποφασίσαμε με δημοψήφισμα στις 8 Δεκεμβρίου 1974. Η αβασίλευτη δημοκρατία ήταν η επιλογή των ψηφοφόρων. Έχουν περάσει από τότε 50 και βάλε χρόνια. Λες να είναι από τότε αυτή η εφημερίδα, για να απαντήσω στο ερώτημά μου;
«Η Ελλάδα απαλλάσσεται έτσι από έναν αναχρονιστικό θεσμό ο οποίος, αν επιβιώνει σε μερικές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί ο Θρόνος ούτε μπόρεσε και ούτε θέλησε να αναμιχθεί στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας», έγραφε μετά το δημοψήφισμα το ΒΗΜΑ. «Μπα, ούτε από τότε είναι», μονολογώ.
Οι ανακοινώσεις από το γραφείο Τύπου της οικογένειας του Νικόλαου Ντε Γκρες, εξακολουθούν να αναγράφουν «Ελληνική Βασιλική Οικογένεια» κι ο Νικόλαος σε αυτές αποκαλείται «πρίγκιπας» και κάπου εκεί το Ντε Γκρες μάλλον συναντά το ντελούλου. Αλλά «λόγω της ημέεεερας» που έλεγε και ο Αντωνάκης στην ταινία Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, είχαμε αποφασίσει να το αντέξουμε και να μην στεκόμαστε σε αυτό σε κάθε ανακοίνωση που αφορούσε το ζευγάρι.
Τώρα το γεγονός ότι ο Νικόλαος Ντε Γκρες αποφάσισε να παντρευτεί με τη σύντροφό του, Χρυσή Βαρδινογιάννη με κορώνες αντί για στέφανα, όπως είχε κάνει ο Παύλος Ντε Γκρες και η Marie Chantal, η Θεοδώρα με τον Μάθιου Κουμάρ, αλλά και η Άννα Μαρία και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είναι το νέο «χτύπημα». Από όλους τους προηγούμενους οι μόνοι που φόρεσαν κορώνες που εκτός από διακοσμητική είχαν και πραγματικό αντίκρισμα ήταν οι τελευταίοι, καθώς παντρεύτηκαν πριν από το 1974 και την οριστική κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα.
Ίσως βέβαια να έχουν συναισθηματική αξία αυτά τα οικογενειακά κειμήλια, εκεί δεν μπορώ να πω κάτι, ποια είμαι εγώ να κρίνω αν ο Νικόλαος Ντε Γκρες θεωρεί γούρι να φορέσει ένα οικογενειακό κειμήλιο στον γάμο του; Θα μπορούσε να φορέσει οικογενειακά μανικετόκουμπα βέβαια, αλλά εκείνος θέλησε στέμματα. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα στέμματα ως κάτι απλά γραφικό, όπως τότε που η Ζέτα Θεοδωροπούλου, πρώην παίκτρια My Style Rocks, φόρεσε στέμμα για να παντρευτεί τον Παναγιώτη Ταχτσίδη. Αλλά στην περίπτωσή του Νικόλαου Ντε Γκρες το στέμμα είναι ένα σύμβολο της νοσταλγίας για εποχές που έχουν παρέλθει.
Η μόνη απάντηση που μετράει τώρα είναι το “I Do” που δέχτηκαν να πουν ο ένας στον άλλο ο Νικόλαος Ντε Γκρες και η Χρυσή Βαρδινογιάννη. Τους ευχόμαστε κάθε προσωπική ευτυχία.
Από εκεί και πέρα, κορώνες, στέμματα ή μανικετόκουμπα μικρή διαφορά έχει. Η απάντηση σε οτιδήποτε μοιάζει με νοσταλγικό δίλημμα έχει δοθεί, ευτυχώς, πριν από 50 χρόνια.