ΤΑΙΝΙΕΣ

Για αυτές τις 5 ιστορίες από γυναίκες για γυναίκες θα ανέβουμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένας ακλόνητος, πάντοτε απαραίτητος πολιτιστικός θεσμός της Ελλάδας, και βασικός προορισμός για όσες/ους συνδέονται με το σινεμά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα το παραδεχτώ όμως: Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το αγαπώ περισσότερο. Κανείς, άλλωστε, δεν μπαίνει στον τομέα των κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ επειδή στοχεύει στα χρήματα. Αγαπάει τις αληθινές ιστορίες και θέλει να τους ρίξει φως με ενσυναίσθηση, ελπίζοντας πως θα βρουν το κοινό που θα κατανοήσει το αρχικό, δικό τους ενδιαφέρον. Πρόκειται, δηλαδή, για αγνές, ρομαντικές προθέσεις που δίνουν εδώ το έναυσμα για δημιουργία, και αυτό δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται σε μία βιομηχανία που έχει, σχεδόν υποχρεωτικά, ως σκοπό τα κέρδη.

Στο φετινό 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα δούμε όπως πάντοτε τις παγκόσμιες πρεμιέρες, τα κρυφά διαμάντια και τους βραβευμένους δημιουργούς, αλλά εδώ θα στρέψουμε τους προβολείς σε 5 must ιστορίες για γυναίκες από γυναίκες (εντάξει, όχι μόνο!) για τις οποίες θα ανηφορίσουμε στη νύμφη του Θερμαϊκού από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025.

Mums

Το Mums στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Screenshot
Screenshot

Σκηνοθεσία: Ariadna Seuba Serra

Μια βαθιά προσωπική και σύγχρονη οδύσσεια για την Άννα (41) και την Άρι (32) που αγωνίζονται να γίνουν μητέρες μέσω θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μέσα από ιατρικές προκλήσεις, συναισθηματικές κορυφώσεις και απογοητεύσεις, το Μαμάδες μιλά για την ακλόνητη αγάπη, τον αμοιβαίο σεβασμό και το χιούμορ που ενώνει τις δύο γυναίκες. Αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες με θάρρος, δείχνουν πως η αληθινή δύναμη βρίσκεται στη σχέση τους και την αποφασιστικότητά τους να γίνουν μητέρες. Και αυτό που η ταινία υπενθυμίζει, είναι πως οι σχέσεις μας είναι τα καταφύγιά μας, ακόμα και όταν η ζωή μάς ωθεί στα όριά μας. Μετά από τρία χρόνια γεμάτα ένταση, εξάντληση και δοκιμασίες, η Άννα και η Άρι βιώνουν τη χαρά των πολυαναμενόμενων καλών νέων.

Το πρότζεκτ προέκυψε όταν η σκηνοθέτρια έμαθε πως η φίλη της θα προσπαθούσε να μείνει υποβοηθούμενα έγκυος και παρουσιάστηκε αρχικά το 2022 στην Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αναζητώντας διεθνείς συνεργάτες.

Grains of Sand

Το Grains of Sand στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία: Sarah Gross

Μέσα από τον φακό της η σκηνοθέτρια αποτυπώνει τη φιλία της μητέρας και της πεθεράς της, καθώς διασχίζουν την 9η δεκαετία της ζωής τους. Μία φορά κάθε χρόνο συναντιούνται κι αφοσιώνονται οι δυο τους ευλαβικά σε μια επετειακή συνάντηση, κατά την οποία απαλλάσσονται από τις ταμπέλες των μαμάδων και γιαγιάδων κι εντρυφούν στην ταυτότητά τους ως γυναίκες καλλιτέχνιδες. Χρόνο με τον χρόνο εξελίσσουν η κάθε μια το γλυπτό της σε μια κοινή δραστηριότητα που συνεχώς αφήνουν ανολοκλήρωτη, η οποία επενδύεται ουσιαστικότερα σε σχέση με το τελικό γλυπτό, καθώς ακόμα κι αν αποδομηθούν τα έργα τους στην πρωτογενή τους ύλη ως κόκκοι άμμου, το κοινό τους βίωμα θα υπερέχει του αποτελέσματος. Άλλωστε το ταξίδι κατά το οποίο προσπαθούν να αποδεχτούν αυτή τη νέα, περισσότερο τρωτή εικόνα του εαυτού τους φέρει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό, κάτι που θα σήμαινε το τέλος του χρόνου που απολαμβάνουν μαζί.

Αυτό το γλυκόπικρο, χαμηλότονο, γυρισμένο σε 8 χρόνια ντοκιμαντέρ πραγματεύεται με περίτεχνα σημαίνοντα έννοιες όπως η νιότη, η φθορά, ο σκοπός και η ταυτότητα, απευθύνοντάς μας ένα διακριτικό κάλεσμα ν’ αναλογιστούμε τη σημασία της ζωής, καθώς και τη νοηματοδότηση ενός συνοδοιπόρου σε αυτή μπροστά στην ανθρώπινη επιθυμία/φόβο για ολοκλήρωση.

Southern Brides

Southern Brides

Σκηνοθεσία: Elena López Riera

Γυναίκες ώριμης ηλικίας μιλούν για τον γάμο τους, την πρώτη τους φορά και τη βαθιά προσωπική σχέση τους με τη σεξουαλικότητα. Μέσα από την επανάληψη αυτών των αρχέγονων τελετουργιών, η σκηνοθέτρια στρέφει το βλέμμα στον εαυτό της και στη ζωή της. Το Southern Brides είναι ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που, συνεχίζοντας το έργο της Ελένα Λόπεθ Ριέρα, αποτυπώνει με ευαισθησία την οικειότητα, δίνοντας φωνή στις γυναίκες.

Η Ισπανίδα σκηνοθέτρια εξερευνά τις νύφες που στοιχειώνουν τις οικογενειακές μας φωτογραφίες και ταινίες — αυστηρές, χαρούμενες, γεμάτες ελπίδες ή ήδη απογοητευμένες. Μέσα από τις ελεύθερες αφηγήσεις τους, που έχουν μονταριστεί με απόλυτο σεβασμό στον λόγο τους, τίθεται υπό αμφισβήτηση ο γάμος ως πανάρχαιο τελετουργικό, ενώ ξεδιπλώνονται ιστορίες μιας περασμένης εποχής, αυτής των μητέρων και των γιαγιάδων μας. Οι αφηγήσεις αυτών των γυναικών φωτίζουν εμπειρίες γάμου, την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, και τη σχέση τους με τη σεξουαλικότητα, δημιουργώντας έναν διαχρονικό διάλογο. Μέσα από την αναπαράσταση αυτών των τελετουργιών, η σκηνοθέτρια εξετάζει την απουσία γάμου και παιδιών στη δική της ζωή, και μαζί της την εξαφάνιση μιας σχέσης μητέρας-κόρης που διαρκούσε για γενιές.

Πριν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είχε κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών στην Εβδομάδα Κριτικής.

The Brink of Dreams

The Brink of Dreams

Σκηνοθεσία: Nada Riyadh και Ayman El Amir

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στη νότια Αίγυπτο μια ομάδα κοριτσιών επαναστατεί δημιουργώντας έναν θίασο δρόμου μόνο για γυναίκες. Ονειρεύονται να γίνουν ηθοποιοί, χορεύτριες και τραγουδίστριες, αμφισβητώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και προκαλώντας τις οικογένειές τους και τους συγχωριανούς τους, με τις τολμηρές παραστάσεις τους. Γυρισμένη σε διάστημα 4 ετών, η ταινία Στις παρυφές του ονείρου καταγράφει τη διαδρομή αυτών των κοριτσιών, από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις πιο καθοριστικές αποφάσεις της ζωής τους.

Έκανε επίσης πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών στην Εβδομάδα Κριτικής, προσφέροντας μια ματιά σε έναν συνήθως αθέατο κόσμο.

All American

Το All American στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018_05_08_WINGATE_WOMEN
2018_05_08_WINGATE_WOMEN

Σκηνοθεσία: Mark Andrew Altschul

Σε αυτό το γεμάτο ενέργεια και συναίσθημα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης, η Ναόμι, η Τζότζο και η Άραμ παλεύουν να ξεπεράσουν οικονομικές ανισότητες, έμφυλες προκαταλήψεις και οικογενειακές εντάσεις, καθώς διαγωνίζονται στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο σχολικό άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες: την πάλη γυναικών.

Το All American ακολουθεί τις ζωές 3 νεαρών παλαιστριών, μεταναστριών και πρώτης γενιάς Αμερικανίδων, οι οποίες προπονούνται και αγωνίζονται απέναντι σε αγόρια και κορίτσια, ενώ οι αφοσιωμένοι προπονητές τους τις καθοδηγούν όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή πέρα από το λύκειο. Καθώς οι ζωές τους ξεδιπλώνονται, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη σύγκρουση μεταξύ οικογενειακών δυναμικών, οικονομικών δυσκολιών και έμφυλων ρόλων, παρουσιάζοντας την ιστορία τους ως μια ιστορία αουτσάιντερ – μια ιστορία κοινότητας και της «οικογένειας» που δημιουργούμε μέσα από την αλληλοϋποστήριξη. Οι στιγμές προσωπικής εξέλιξης και μεταμόρφωσης χτίζονται μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τόσο στο ταπί όσο και στην καθημερινότητά τους, σε μια κινηματογραφική πορεία πέντε χρόνων, που περιλαμβάνει τα γυμνασιακά χρόνια και φτάνει μέχρι την πανεπιστημιακή πάλη.

Με την καθοδήγηση από βετεράνους παλαιστές, το All American διατηρεί έναν εμπνευσμένο και δυναμικό τόνο. Την ίδια στιγμή, δεν διστάζει να αντιμετωπίσει τις δύσκολες πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι πρωτοπόρες αθλήτριες και οι μεταναστευτικές οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναδεικνύοντας τη δύναμη, την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους.