ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που παραπονιούνται συνέχεια

iStock

Είναι αλήθεια ότι κάποιες μέρες μπορεί να έχουν τόσο έντονους ρυθμούς και τόση πίεση, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να προκαλέσουν στους ανθρώπους σύγχυση και δυσανασχέτηση. Ωστόσο υπάρχει διαφορά στο να παραπονεθείς για κάτι συγκεκριμένο και μία φορά στο τόσο, από το να το κάνεις καθημερινά, ακόμα και για τον πιο ασήμαντο λόγο.

Όλοι έχουμε συναναστραφεί με ανθρώπους που παραπονιούνται συνέχεια και μάλιστα, σύμφωνα με τη ψυχολογία, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με τη ζωή τους. Τους χαρακτηρίζει μια μιζέρια. Δυστυχώς, η αρνητική προσέγγισή τους σε όσα τους συμβαίνουν και εν ολίγοις, η γκρίνια τους, δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους αλλά και τους ακροατές, μέχρι και σε σωματικό επίπεδο, όπως αποδεικνύει σχετική μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford. Ανεξάρτητα από το αν συναντάς αυτούς τους ανθρώπους στο οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό περιβάλλον, έχουν ένα ιδιαίτερο κοινό στοιχείο για να τους εντοπίσεις και αυτό είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούν, τις οποίες σου παραθέτουμε παρακάτω.

5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που παραπονιούνται συνέχεια

5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που παραπονιούνται συνέχεια iStock

 

Δεν είναι δίκαιο

Ναι, πολλά πράγματα στη ζωή δυστυχώς δεν είναι δίκαια. Αλλά καλώς ή κακώς όσο πιο γρήγορα αποδεχτεί κάποια/-ος μια κατάσταση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί αργότερα να τη βελτιώσει. Οι άνθρωποι που λένε συχνά την παραπάνω φράση, μπορεί να κρύβουν έναν ενδόμυχο θυμό για προσωπικά τους άλυτα ζητήματα, στα οποία δεν έχουν εμβαθύνει και να «ρίχνουν το φταίξιμο» σε κάτι άσχετο. Επίσης, δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη των λέξεων, καθώς ένας τόσο αρνητικός τρόπος σκέψης και η μη ανάληψη ευθύνης, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Είμαι άτυχη/ -ος

Επίσης μια κλισέ φράση των ανθρώπων που παραπονιούνται συνεχώς. Είτε δεν ξεκινάει το αμάξι, είτε δεν πήγε καλά η παρουσίαση, είτε έχασε το λεωφορείο, είτε δεν πήγε καλά εκείνο το ραντεβού, εκείνο το πρόσωπο (ξέρεις ποιο) θα κατηγορεί την τύχη. Αυτό από μόνο του κρύβει μια ευθυνοφοβία, ενώ το να βασίζεσαι στην τύχη κρύβει από μόνο του χαμηλή αυτοεκτίμηση και ελλιπή αίσθηση της πραγματικότητας. Οφείλουμε να παραμένουμε ρεαλιστές, για να βρίσκουμε σωστές απαντήσεις στα προβλήματά μας, αλλά και επιεικείς, καθώς είμαστε άνθρωποι.

Κανείς δεν με καταλαβαίνει

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι οι αγαπημένοι τους δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τι βιώνουν, και σύμφωνα με μια μελέτη από το Annals of Behavioral Medicine, το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Άτομα που παραπονιούνται συνεχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνα τους. Εκτός από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, θα πρέπει να ανοίγονται στους κοντινούς τους ανθρώπους.

Αργεί πολύ

Ή το πιο γνωστό «άντε μια ώρα». Ο άνθρωπος που παραπονιέται θα το πει, ανεξάρτητα αν πρέπει να περιμένει 5 λεπτά ή μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Γίνεται όλο και πιο ανυπόμονος και περιμένει οι άλλοι να βιαστούν για το δικό του όφελος. Είναι φυσιολογικό να θέλουμε να μας ακούν και να κατανοούν τις ανάγκες μας οι άλλοι, καθώς όπως έδειξε και μια μελέτη από το Journal of Social and Personal Relationships, το αίσθημα ότι κάποιος δεν κατανοείται, σχετίζεται με υψηλότερο άγχος, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και χαμηλότερο κίνητρο. Ωστόσο, οι λέξεις έχουν αντίκτυπο και μπορούν να κάνουν την κατάσταση χειρότερη για τον εαυτό του και τους άλλους.

Γιατί πάντα σε μένα;

Η θυματοποίηση σε συνδυασμό με απόλυτες λέξεις, όπως το πάντα και το ποτέ, είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση τείνουν να είναι πολύ έντονοι και δραματικοί. Όπως βρήκε η διάσημη μελέτη του 1996 από το πανεπιστήμιο του Stanford, η γκρίνια αυξάνει το άγχος και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει συρρίκνωση του ιππόκαμπου.