Ανέστης Μποζογλανιάν: «Στο “Πρώτα το Παιδί” θέλουμε κάθε παιδί να ονειρευτεί και να χτίσει το μέλλον του με υγεία»
- 7 ΑΠΡ 2025

Ο Ανέστης Μποζογλανιάν είναι ψυχολόγος. Είναι όμως και συνιδρυτής της ΜΚΟ Πρώτα για το Παιδί, της οργάνωσης στην οποία βρήκε τον τόπο δράσης του, έχοντας θητεύσει για πάνω από 14 χρόνια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συζητάμε μαζί του για την ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά, τον 1 από τους 3 βασικούς πυλώνες στους οποίους εστιάζει το Πρώτα το Παιδί, μαζί με τη διατροφή και την εκπαίδευση. Τα βασικά αγαθά που δεν πρέπει να στερείται κανένα παιδί- όπως και η ψυχολογική υποστήριξη- όχι σε έναν ιδανικό κόσμο, αλλά στον δικό μας. Γιατί οι ίσες ευκαιρίες πρέπει να είναι μία αυτονόητη συνθήκη και όχι ένα άπιαστο όνειρο. Πόσω μάλλον η πρόσβαση κάθε παιδιού στην ιατρική φροντίδα, όπου, όπως, από όποια/ον κι αν γεννήθηκε.
– Κε Μποζογλανιάν, ποιες είναι οι σκέψεις για μία μέρα όπως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σε ό,τι αφορά τα παιδιά;
Τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και η ελπίδα μας για το μέλλον. Το πώς αντιμετωπίζουμε, φροντίζουμε και τι εφόδια δίνουμε στα παιδιά μας θα καθορίσει αυτό το μέλλον για όλες και όλους μας και τις επόμενες γενιές. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώνει υγιές και ασφαλές. Αλλά και κάθε γονέας αξίζει να νιώθει πως, αν προκύψει ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας, δεν θα είναι μόνη/ος. Όμως για πολλές οικογένειες γύρω μας, αυτά δεν είναι δεδομένα.
Μαζί, μπορούμε να τους προσφέρουμε αυτά που δικαιούνται. Θέλουμε κάθε παιδί να ονειρευτεί και να χτίσει το μέλλον του με υγεία κι εμείς στο Πρώτα το Παιδί θα παραμείνουμε δίπλα στα παιδιά που ενδυναμώνουμε.
– Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη δράση της οργάνωσης Πρώτα το Παιδί στην τακτική κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών.
Οι οικογένειες που στηρίζουμε ζουν κάτω από ή στο όριο της φτώχειας και έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ενώ αρκετές δεν έχουν ασφάλιση. Έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν σε ένα νοσοκομείο ή δημόσιες δομές υγείας αφού προκύψει κάποιο ιατρικό ζήτημα.
Με την ένταξη μιας οικογένειας στο πρόγραμμα ενδυνάμωσής μας προσπαθούμε να τη βάλουμε στη λογική της προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας, ώστε να προλαμβάνουμε τα ζητήματα αυτά. Στόχος μας είναι να παρακολουθούνται σταθερά από ειδικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τον ιατρικό φάκελο, το ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, έχουμε παιδί που χρειάζεται να παρακολουθείται και από παιδο-αιματολόγο. Η παιδίατρός μας πρέπει να γνωρίζει το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες και να είναι σε επαφή όποτε χρειαστεί με τον παιδο-αιματολόγο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το παιδί παραμένει υγιές.
Συνεπώς, καλύπτουμε τακτικά παρακολούθηση από παιδίατρο, οδοντίατρο, ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. Μέχρι σήμερα, έχουμε καλύψει 104 επισκέψεις σε παιδίατρο, 85 σε οδοντίατρο και 21 επισκέψεις σε άλλους γιατρούς (ενδοκρινολόγο, οφθαλμίατρο, παιδο-αιματολόγο, γαστρεντερολόγο, παιδο-ψυχίατρο).
«Τα παιδιά των προγραμμάτων μας παρακολουθούνται σταθερά από συνεργάτες μας παιδιάτρους και οδοντιάτρους. Έχουμε καλύψει 660 συνεδρίες λογο-εργοθεραπείας και ειδικής αγωγής».
– Για τις έκτακτες ανάγκες και τους εμβολιασμούς;
Φυσικά, συχνά χρειάζεται να καλύπτουμε και έκτακτες ανάγκες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Για παράδειγμα, έχουμε παιδιά χωρίς ασφάλιση με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μαθησιακές δυσκολίες κ.ά., τα οποία χρειάζεται να κάνουν συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ειδικής αγωγής. Το κόστος μπορεί να ανέρχεται και σε 500€ τον μήνα, το οποίο είναι αδύνατο να καλύψουν αυτές οι οικογένειες, ειδικά όταν δεν έχουν ασφάλιση. Σε συνεργασία με κέντρα ειδικών θεραπειών, αναλαμβάνουμε αυτά τα κόστη. Χαρακτηριστικά, παιδί που στηρίζουμε, χρειάστηκε να κάνει επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο και μετά από πολλή δουλειά στην εργοθεραπεία και λογοθεραπεία μπόρεσε να συνεχίσει στο Δημοτικό και τώρα πηγαίνει πολύ καλά.
Παράλληλα, εκτός από τακτικούς εμβολιασμούς καλύπτουμε και τον εμβολιασμό κατά της Μηνιγγίτιδας Β. Αυτός, καλύπτεται πλέον για βρέφη, αλλά όχι για παιδιά και εφήβους – ούτε για ασφαλισμένους – από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και κοστίζει περίπου 210€ για κάθε παιδί. Μέχρι σήμερα, έχουμε εμβολιάσει 15 παιδιά και έχουμε στόχο φέτος να εμβολιάσουμε άλλα 20.
Σχετικά με τους γονείς, έχουμε καλύψει για ανασφάλιστους γονείς με ιατρικά προβλήματα πολλές επισκέψεις σε γιατρούς (οδοντίατρο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, παθολόγο κ.α.), γενικές και εξειδικευμένες εξετάσεις, ενώ πριν από μερικούς μήνες χρειάστηκε να καλύψουμε εξ ολοκλήρου το υψηλό κόστος έκτακτου χειρουργείου ανασφάλιστης μητέρας. Μετά από πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, τον οποίο καλύψαμε ώστε να κάνει, φάνηκε ότι είχε ένα σοβαρό πρόβλημα και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Σήμερα είναι καλά.
Γενικά, δεν καλύπτουμε ό,τι καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας άμεσα. Ωστόσο, επειδή, πολλές φορές υπάρχει άμεση ιατρική ανάγκη και σε δημόσια δομή θα χρειαστεί να περιμένουν πολλούς μήνες, την καλύπτουμε ως Πρώτα το Παιδί, όπως με τη μητέρα που αναφέραμε.
– Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα μας όσον αφορά τα παιδιά;
Σύμφωνα με αυτά που εμείς αντιμετωπίζουμε, υπάρχουν δυσκολίες και κενά πρόσβασης παιδιών σε σημαντικές υπηρεσίες για την υγεία τους. Αναφέραμε ήδη ενδεικτικά, τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, που δεν καλύπτεται ούτε για ασφαλισμένα παιδιά και τις ειδικές θεραπείες (λογο-εργοθεραπεία κ.α.) που χρειάζονται αρκετά πλέον παιδιά για να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και είναι απαγορευτικές λόγω κόστους, κυρίως για τα ανασφάλιστα παιδιά.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η οδοντιατρική φροντίδα σε δημόσιες δομές για τα παιδιά. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οικογένειες έχουν ενημερωθεί πως στις δομές της ευρύτερης περιοχής τους δεν υπάρχει οδοντιατρική κάλυψη/φροντίδα για παιδιά και χρειάζεται να ψάχνουν που μπορούν να βρουν τέτοιες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι μεγάλες λίστες αναμονής και οι καθυστερήσεις στα ραντεβού, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις δυσχεραίνουν πολύ την κατάσταση.
-Υπάρχει μία χώρα που αποτελεί πρότυπο;
«Δεν ξέρω αν πλέον υπάρχει χώρα που αποτελεί πρότυπο, καθώς ακόμη και τα συστήματα υγείας των προηγμένων χωρών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά».
– Αν μπορούσατε με έναν μαγικό τρόπο να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν αυτό στον εν λόγω τομέα;
To να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και προσβασιμότητας σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες όλα τα παιδιά. Χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει εμβόλιο που δεν καλύπτεται για ένα παιδί και το οποίο μπορεί να θωρακίσει την υγεία του ή να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η λογο-εργοθεραπεία, που θα καθορίσουν τη σχολική και κοινωνική ζωή του και στην πορεία το μέλλον του. Για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους και το αν έχουν ή όχι ασφάλιση, πρέπει όλα αυτά να γίνουν δεδομένα.
– Εμείς, ο απλός κόσμος, πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη μέσα από το Πρώτα το Παιδί;
Ό,τι κάνουμε είναι χάρη σε ιδιωτικές, οικονομικές δωρεές (από ιδιώτες, εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα). Μπορείτε να επισκεφθείτε το www.protatopaidi.org, να μάθετε περισσότερα για τη δράση μας, να δείτε τους τρόπους υποστήριξης και αν το επιθυμείτε, να κάνετε κι εσείς μία δωρεά. Κάθε δωρεά είναι σημαντική. Στόχος μας είναι κανένα παιδί από τα 39 που στηρίζουμε σήμερα να μη μείνει απροστάτευτο. Με τη δική σας συμβολή, το Πρώτα το Παιδί θα καλύψει το κόστος του ετήσιου παιδιατρικού και οδοντιατρικού ελέγχου, των ιατρικών εξετάσεων, των έκτακτων ιατρικών αναγκών και του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β για τα παιδιά που υποστηρίζουμε, ενώ θα μπορέσουμε να εντάξουμε και άλλα παιδιά στα προγράμματά μας που μας έχουν ανάγκη.